loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak: Bunların elinde ülke boğazına kadar borca battı

CHP Sözcüsü Öztrak: Bunların elinde ülke boğazına kadar borca battı
Tarih: 05.11.2018 - 15:57
Kategori: Siyaset

CHP Sözcüsü Faik Öztrak MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"-Kıbrıs fatihi olarak ülkemizin tarihine damga vuran önceki dönem genel başkanlarımızdan Bülent Ecevit'in 12. ölüm yıl dönümü. Kendisini rahmetle anıyoruz.
-Ampute futbol takımımız Dünya Şampiyonası'nda 2. oldu, kutluyoruz.
-Geçtiğimiz hafta saltanatın kaldırılmasının yıl dönümünü kutladık. Allah’tan başka kimseye kulluk etmeme mücadelesinin mihenk taşlarındandır. Yaklaşık 1 yıl sonra cumhuriyetin ilanı da bu yolu taçlandırmıştır. Ülkemizi bu yoldan ayırmak isteyen karşı devrimciler, emperyalizmin işbirlikçileri karşılarında her zaman CHP’lileri bulacaklardır.
-PM üyemiz Eren Erdem'in davasının kumpas davaları gibi çökecektir, demiştim. Davanın gizli tanığı da ifadesini reddetti. Buna rağmen arkadaşımızın tahliye talebi kabul edilmedi. Amerikalı bir rahibi Türkiye'deki bir hapishaneden ABD'ye 24 saatte gönderen irade Eren Erdem'e siyasi bir ceza kesmek istiyor. Osman Kavala için de geçerli aynı şey, 1 yıldır tutuklu. Hala iddianame yok. Adaletin terazisiyle oynayanlara hatırlatmak istiyorum: Gün gelir o terazide siz de tartılabilirisiniz.
-AKP Genel Başkanı Andımız üzerinden CHP'ye hücum etmeye devam etti. Andımız üzerinden milleti bölerek büyüten yaklaşımın tek amacı ekonomideki yangını örtmek. Kendinin çıkarttığı krizin üstünü örtmeye çalışıyor. Milletin durumu tek adam olarak işbaşına gelmenizden beri Türkiye daha kötüye gidiyor. İcraat yapın, yapamayacaksanız bırakın gidin. Krizin başında 13 maddeyi kendilerine önermiştik. Somut bir adım atılmamıştır.
Bugün ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon 2,67'nin altına düşmüş. Bu da 2011'den bu yana ekim ayları itibariyle en yüksek enflasyon. Bu yeni bir rekor. Bu rakamlarla dünyayla en yüksek enflasyona sahip 10. ekonomi olduk. Liberya, Suriye, Kuzey Kore, Sudan var listede.
Üretici enflasyonu da 10 ayda yüzde 40'ın üstüne çıktı. Yıllık üretici enflasyonu ise yüzde 45. AKP 2002'de geldiğinde bu rakam yüzde 31'in altındaydı. TÜİK'te başkan yardımcılığı değiştikten sonra ilan edilen ilk enflasyon rakamları bunnlar. Ekim ayında üretici fiyatları yüzde 0,91 artmış. Bu 2018'de kaydedilen en düşük aylık ÜFE artışı. Rakamları dikkatle izliyoruz. Endişemiz suni rakamlarla emekçilerimizin devletten alacağı enflasyon farkına göz dikilmesidir.

AKP Genel Başkanı hafta sonu gençlerle bir etkinlikteydi. Gençlere, burs değil kredi al, bedavacılığa alışma, dedi. Saray belli ki gençleri de borca batırmaya ahdetmiş. Bunların elinde ülke boğazına kadar borca battı. Dış borç 450 milyar dolara çıktı.
Danışmanlar söylemiyorlardır ama ben söyleyeyim; 16 yıldır yönettiğiniz ülkede üniversiteli işsizlerin sayısı 1 milyonu aştı. Ne işte ne okulda olan 5 milyon gencimiz var. Anneler babalar binbir emekle çocuklarını okutuyor devlet onlara iş sağlayamıyor. İyi yetişmiş gençlerimiz ülkeyi terk ediyor. Bedavacılığa alışan birilerini arıyorlarsa aynaya bakacaklar. Siz efuliler, için diye yediği kuru ekmekten, içtiği sudan vergi ödüyor insanlar. Vergiler nereye gidiyor dediğimizde 'muhalefete bak, 60 sene önce şu olmuş' der.
Vergi ödemek önemli bir vatandaşlık görevidir. Eskiden vergi ödeyenler listesine girmek prestijdi. Son zamanlarda insanlar bundan vazgeçmiş. İsminin açıklanmasını istemeyenlerin sayısı 2002'de 22 kişiydi, 2017'de 53 kişiye yükselmiş. Ya yoksulluk arttı, insanların üstünde baskı oluyor. Bunun nedenlerinin araştırılması gerek. Kurumlar vergisinde şampiyon Merkez Bankası. İşler kötüye gittiğinde Merkez Bankası şampiyon olur. Aralarında tek bir sanayi kuruluşu yok. TL değer kaybettiğinde rezervleri TL cinsinden artar. TL artınca karı artar. En fazla vergi veren 8 kuruluş faiz lobisinin üyesi. Tek bir sanayi kuruluşu yok aralarında. 2002'de içinde 4 tane sanayi kuruluşu vardı rekortmenler listesinde. Ülkenin sanayi tabanı 16 yılda eriyip bitti. Faiz lobilerinin en sevdiği iktidar AKP iktidarlarıdır.
-Uçan sarayın hibe kayıt işlemiyle ilgili Fuat Oktay açıklama yapmış. Hala kaydı yapılmamış.
İngiltere'nin en prestijli üniversitelerinden biri olan London on Economics'te araştırma yapılmış. Türkiye'nin kamu bankalarını nasıl kullanıldığı incelenmiş. Seçimlerde destek alınmış. AKP iktidarı kamu bankalarından kendi belediyelerinden ya da sahip olma ihtimali olan il ve ilçelerde kredileri artırmış, diğerlerinde azaltmışlar. Kredi artırınca istihdam artırıyorsunuz. Bu kredileri güdümlü olarak verdikleri için geri dönmeyen krediler artıyor. Kamu bankalarından İşsizlik Fonu'ndan verilen 11 milyar lira ve 28 milyar lira bütçeden verilmesi tasarlanan özel tertip tahvili sadece kriz tahribatını gidermek için verilmemiş. Seçime kadar kamu bankaları tahkim edilmek istenmiş. AKP seçmenlerinin çoğunlukta olduğu yerlerdeki iş adamlarına daha çok kredi verilsin diye...
Geçtiğimiz hafta, beyaz eşyada, otomotivde ÖTV indirim yapıldı. Asprin tedavisi. Bazıları elin oğlunu mutlu etmeye dönük. Otomotiv sektörü bunun göstergesi. Bu geçici olarak enflasyonu baskı altına alır. Emekliye, memura verilecek enflasyon farkını düşürür ama sonraki sene patlar.
Saray damadı bir kurul toplamış. Toplananlar arasında tek bir sendika temsilcisi, işçiyi, reel sektörü temsil eden kimse yok.

(Kaşıkçı cinayeti) AKP Genel Başkanı ABD'deki bir gazeteye yazı göndermiş. Erdoğan sorular sormuş. Eksik sorulmuş. Olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını, Suudi konsolosun ülkesine gönderilmesine ön ayak olan kimdir? Rahibi gönderip ABD'de Türkiye üzerinden oval ofiste şov yapmasına fırsat veren Trump'a aynısını yap, diyor. Halkbank yöneticisinin gönder. Halkbank yöneticisinin gönderilmesi bizi de memnun eder.
(Berat Albayrak'ın açıklamaları) Her fiyat artışından sonra Albayrak böyle açıklamalar yapıyor. Enflasyon düşecek, diyor. Ne yapıyorsunuz da düşecek? Son 1 ayda fiyatı düşen ürün sayısı 37, artan ürün sayısı 360 civarında. Bu kadar zabıta, bakanlık kontrolü, tablo bu. 1 hafta süreli turların fiyatı düşmüş. Ama biberin, unun fiyatı artmış. Ne yapılıyor da Türkiye'nin bu borçluluğu çözülüyor. Hiçbir şeyin çözüldüğü yok. Marta kadar idare edelim, diyorlar. Marttan sonra IMF'nin kapısında soluğu alırlar.
(Cihangir İslam'a soruşturma) Meclis kürsüsünde ifade edilen görüşler tam dokunulmazlığa sahiptir. Soruşturma açılması milletvekillerinin dokunulmazlık hakkına müdahaledir. Meclis başkanının bunu derhal durdurması lazım.
(Mansur Yavaş'ın adaylığı) Görüşmeleri sizler gibi gazetelerden takip ediyoruz.
(Lütfü Türkkan'ın 'CHP'de yönetim sorunu var sözleri')  Doğruysa muhalefet partilerinin böyle bir dönemde birbirlerine muhalefet etmeleri kadar abesle iştigal iş olamaz."

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları