loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak: Faiz inerken de çıkarken de kazananın değişmediğini gördük

CHP Sözcüsü Öztrak: Faiz inerken de çıkarken de kazananın değişmediğini gördük
Tarih: 31.07.2019 - 13:43
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısıv e Parti Sözcüsü Faik Öztrak parti genel merkezinde açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"İmalat sanayi üretimi açısından son derece önemli olan satın almacı endeksi haziranda yüzde 50'nin altında kalmaya devam etti. Son 16 aydır 50'nin altında. Krizin en ağır bedelini krizde işini kaybeden vatandaş ödüyor. Resmi işsizlerin sayısı 4 milyon 202 bine çıkmış. Gerçek işsiz sayısı 1,5 milyon kişi artmış. Üniversiteli işsiz sayısı 1 milyonu aşmış, Genç işsizilik oranı yüzde 4,6 artmış. Millet kış gününde tanzim satışlarına mahkum edildi, ensaf borçlarını ödeyemez hale geldi, millet icra kapılarına düştü. Protesto edilen senet tutarı yüzde 50 artarak 10 milyar seviyesini geçmiş. 

Geçtiğimiz yıl bu zaman icra dairelerinde 19 milyon dosya varmış, bu yıl 21 milyona dayanmış. Bu ekonomideki yangının boyutlarını gözler önüne seriyor. 2013'te MB dolar yağmuru bitiyor, dediğinden bu yana bugünlerin geleceğini söyledik. 'Bunlar özel sektörün borcu, kamuyu etkilemez' diyorlardı. Biz de kamunun sırtına yükleneceğini söyledik. TBMM kapanmadan önce getirilen 400 milyar TL'lik İstanbul yaklaşımını gözlerden kaçırmamak gerek.

Mali disiplini unutan, devletin kasasını boşaltan iktidar şimdi de Merkez Bankası'nın kasasına göz dikti. Şimdi ihtiyat akçesini yiyorlar. İlk dilimi Hazine hesaplarına aktarıldı. Bu parayı MB nereden verecek? Para basacak. Damat 'bu para basmak değildir' demiş. Murathan Mungan'ın 'Her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız' sözü var. Anlaşılan damat bakan bunu ispatlamaya çalışıyor. 

Bunun adı dünyanın her yerinde para basmaktır. Çarkları döndürmenin en önemli koşulu üretime geçmektir. 

Temmuzda ekonomik güven endeksi 3.3 düşmüş. Güvenmeyen insanlarımız nasıl tüketecek, nasıl yatırım yapacak? Bu 1 yılı asprin tedavisiyle geçirdik. Her 1,5 ayda bir paket açıklandı, işler daha kötüye gitti. Damat hala harikalar diyarında. 

Ekonomi daralıyor, üretim durmuş, işsizlik artıyor, ithalat da ihtiyaç olmadığı için geriliyor. Bakan buna dengelenme diyor. Düşen talep ve baz etkisiyle enflasyon baz altında kalacak diye övünüyorlar. MB başkan enflasyonu 13,9 olarak güncelledi. Bu rakam hala çok yüksek. 2006'dan beri bu ülkede enflasyon hedefi yüzde 5, hiç tutttu mu, tutmadı. Faizleri indirsinler bakalım enflasyon düşüyor mu düşmüyor mu, ellerini tutan yok. 

Faiz inerken de çıkarken de kazananın değişmediğini gördük. MB başkanı görevden alındıktan sonra bir kişi 70 bin 347 dolar kazanmış. 3 haftada elde edilen getiri yüzde 7. Faiz lobisi milletimizin kanını emmeye devam ediyor. MB başkanını günah keçisi yapıp, görevden aldılar. Böylece kötü gidişin sorumluluğundan kurtulacaklarını sanıyorlar. Bir de yeni başkana vasi tayin etmişler. MB'ye güveni iyice bitiriyorlar. 

Küresel ekonomide bizim gibi ekonomiler için fırsat penceresinin açılmaya başladığını görüyoruz. Görülüyor ki bu fırsat da iktidar kadrolarının yetersizliğine kurban edilecek. 
Ekonomik olarak vatandaşlarımız sıkıntı içinde. Çiftçilerimiz bunların başında geliyor. Çiftçiler ürün fiyatıyla girdi maliyeti arasında ezilip kaldı. Tek adam parti rejiminie geçildikten sonra çiftçiye destekleri taksit taksit ödüyorlar. 

Tarlanın tozunun ayağına bulaşmasından korkan sarayın kibirlisi tarlaya ayağında galoşla girmiş. Bunlar ne ara bu kadar sosyete oldu? Ayağını tarlanın bereketli çamuruna değdirmeyen biri çiftçinin çektiği sıkıntıları nasıl anlayacak? Bu memlekette ne varsa ben getirdim, diye övünüyorlardı. Çoğu kendilerinden öncekiler tarafından getirilmişti. İlk defa bir şeyi yaptılar. Tarlaya dizlerine kadar galoşla girdiler. 

(AYM'nin barış bildirisi kararı) AYM üzerinde sözde bilim adamları ciddi baskı oluşturma gayreti içinde. Bildiri ilk yayınlandığında içeriğine katılmadığımızı söylemiştik ama bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi konusunun altını çizmiştik. AYM de bu yönde karar verdi. 8 üye bilim insanlarının bir bildiriye imza atmaları nedeniyle özgürlüklerinden mahrum kalmalarını doğal karşılamıştır. Bu üzücü. AYM'nin tek adam parti rejiminin vesayeti altına girdiğini ortaya koyuyor. AYM'nin bu mütalaasına karşı hakaretamiz ifadelerde bulunmak ve baskı altına almaya kalkmak bilim adamlığına yakışmaz.

(Bakanlıklardaki bürokratların çifte maaş alması) Bürokratlar yapmış oldukları işle ilgili doğru dürüst maaş alabilseler bu yola başvurulmaz. Bunlar doğru yöntemler değil. 

(CHP'li belediyelerdeki akraba atamaları) Sarayın damadı ekonomiden sorumlu bakan, Varlık Fonu'nun yöneticisi. Balık baştan kokar. CHP leke kabul etmeyen bir partidir. Bu tür yanlış uygulamalar kamuoyunda sırıtmaktadır. Bu konuları gündeme getiren medyanın müspet bir iş yaptığını düşünüyoruz. Memnunuz. Başkanlara gerekli uyarılarda bulunuluyor. 
TBMM'ye bir siyasi etik yasası getirdik. Milletin çocukları işsizken cumhurbaşkanını, milletvekillerinin, belediye başkanlarının akrabalarına iş vermeleri doğru değil.

(AOÇ'ye ait alanın Medipol'e kiralanması) Gerekli bedel ödendi deniyor. Gerekli bedel nasıl tespit edildi? AOÇ arazisiyle ilgili de bu üniversiteye dönük uygulaması var. Ne bedel ödendiği bir an önce açıklanmalı. 

Yap-işlet-devret projeleri var. Bunların bedeli nedir? Milletimiz geçmediği köprü, uçmadığı havalimanı için ne kadar ödemeye devam edecek buna cevap bekliyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları