loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak: İktidar büyümeden işsizliğe, kişi başı gelirden milli gelire tek bir hedefi bile tutturamamış

CHP Sözcüsü Öztrak: İktidar büyümeden işsizliğe, kişi başı gelirden milli gelire tek bir hedefi bile tutturamamış
Tarih: 10.07.2019 - 15:20
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak CHP Genel Merkezi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"Türkiye çok derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Cüzdanlar boş, mutfakta büyük yangın var, işsizlik rekor kırıyor. Ödenmeyen borçlar herkesi perişan ediyor. Ülkeyi yöneten saray ve şürekası milletin ufkunu karartmaya devam ediyor. 

Ucube tek adam parti devleti rejimi devletin kurumlarını çökertiyor. Devlet çabuk karar alacak diyenler devleti felç ettiler. 

Saray Meclis'e geçtiğimiz yıl gelmesi gereken 11. Kalkınma Planı'nı dün getirdi. Genel başkanımız 10. Kalkınma Planı performansını kamuoyuyla paylaştı. İktidar büyümeden işsizliğe, kişi başı gelirden milli gelire tek bir hedefi bile tutturamamış. 11. plan meclise sunuldu. Kanun bütçenin nasıl yapılacağını düzenler.

Bütçeyi 7 aydır uyguluyoruz. Ona uygun hazırlanması gereken 11. plan Meclis'e önceki gün geliyor. Saray doğmamış çocuğa don biçmiş. Hem orta vadeli program, hem orta vadeli mali plan hem merkezi yönetim bütçesi hukuka aykırılıkla malüldür. Bunu belirtmek bugün için işe yaramayabilir ama her hukukszuluğu kayıtlara geçirmek gerekiyor. Keser dönen sap döner gün gelir hesap döner. 

2019 planının hedeflerine ulaşılamayacağı anlaşıldı. 11. planın hedeflerine ulaşmak mümkün olmayacak. Doğmadan ölen bir plan kimseye güven veremez.

Plan 2019-2023'te Türkiye yılda ortalam yüzde 4,3 büyüyecek diyor. Bu vasat bir hedef. Orta Vadeli Plana göre büyüme hızı ortalama 3,6. Büyüme hedefinin tutturulabilmesi için ekonominin son 2 yılda ekonominin yıllık ortalama 5,5 büyümesi lazım. IMF, Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin daralacağını söylüyor. 

Ekonomik krizi hala idrak etmekte zorluk çeken sarayın getirdiği bu plan milletin yaşadığı krizi görmüyor. Sarayın kibir abidesinin ülkeyi krize sokan kerameti kendinden menkul ekonomik teorisi kalkınma planında yerini lamış. 288. maddede yüksek faizin yüksek faize neden olduğu faiz düşerse enflasyonun da düşeceği belirtiliyor. Faizlerin düşmesini istiyorsanız; risk priminizi ve enflasyonu düşüreceksiniz. İşe MB'ye faizleri düşürterek başlarsanız tam tersi sonuçlar alabilirsiniz. 

Saray'ın kibirli kişisi madem gözünü karartarak Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldı, istediği kişiyi de atadı, buyursun 28 Temmuz'da faizleri sıfırlasın. Görelim kur nereye gidecek, enflasyon nereye gidecek. 

2013'te kişi başına düşen milli gelir 12 bin 480 dolardı. 10 yıl sonra 12 bin 484 dolar olacak diyor. 4 dolar artıyor. Koskoca 10 yıl boşa kürek çekmişiz. OHAL şartlarında dayatılan ucube cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 10 öncesini taahhüt edebiliyor. 

2023'te işsizliğin yüzde 9,9 olacağı söyleniyor. Bu 2014'teki oranla aynı. Erdoğan başbakanken getirdiği 10. kalkınma planı 2023'te işsizliğin yüzde 5'e düşürüleceğine dair ibare var. Şimdi tek adam ama işsizlik 9,9 olacak, diyor. 

2011 seçim bildirgesinde AK Parti 2023 hedefleri vermişti. Erdoğan başbakanken kişi başına gelir 25 bin 76 dolar olacak diyordu. Şimdi 12 bin 484 dolar diyor. Bundan çok daha düşük olacak. Başbakanken vadettiğinin yarısını tek adam olduğunda zar zor verebilecek.

2011'de milli gelirimizi 2023'te 2 trilyon 65 milyar dolara çıkaracağız, diyordu. Geçen sen tek adam oldu, yeni planı getirdi. 2023'te 'milli gelirimiz 1 trilyon 80 milyar dolar olacak' diyor. Hedeften sapma yüzde 48. Bu bile gerçeği yansıtmıyor. 

Başbakanken vaat ettiği hedeften yüzde 70 damping yapmış gözüküyor. Tek adam oldu, 227 milyar dolara düştü ihracat hedefi. Dampibg yüzde 55. 2011'de şöyle bir şey söylemişti, 'Milli gelirimizi 2 trilyon 64 milyar dolara çıkaracağız ve Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapacağız' dedi. İyimser hedefler tutarsa Türkiye ekonomi liginde 17. sırada kalacak. 

Tek adam rejiminde işler böyle giderse ülkemiz uzun yıllar sonra dünyanın en iyi ekonomisi liginden düşmek zorunda kalacaktır. Bu plan ülkemizi dış müdahalelere açık hale getirilecektir. Bu plana göre, metal yorgunluğu sadece iktidarın belediye başkanlarıyla sınırlı kalmamış sarayın çatısını da sarmış. Umutsuzluğa yer yoktur. Ülkemizin çok daha iyilerini yapacağı kadroları vardır. Bu dönem bir Fetret Devridir.

(Sistem tartışmaları) İktidar açıklamalarında samimiyse görüşlerimizi açıklıyoruz zaten açıklamaya da devam ederiz. 

(Merkez Bankası başkanını görevden alınması) Erdoğan 'faizleri düşürmedi, görevden aldık' demişti. Anlaşılan kendisini birileri uyarmış. İletişimi iyi değildi, layüseldi demiş. MB'nin tüm kararları Para Politikası Kurulu'nda alınır, öyle layüsellik yoktur. Araçları ile ilgili kararlarında bağımsızdır, onun dışında enflasyon hedefini değiştiremez. Bu söylenenlerin hiçbir gerçekliği yoktur. Ekonomi yönetiminin başta damadı olmak üzere vebalini MB başkanına yüklenmeye çalışılıyor.

(Kıdem Tazminatı) İşçilerimizin çocukları için çeyiz parasıdır. Buna sendikaların oluru olmadan tek başınıza dokunamazsınız. Biz 3 konfederasyonun anlaşmadığı bir düzenlemeye hiçbir şekilde evet demeyiz. 

(Ali Babacan'ın yeni partisi) Türkiye'de demokrasi var, herkesin parti kurma hakkı var. AK Parti genel başkanı tarafından aktarılan diyaloğa bakılırsa ümmeti bölme laflarını kullandığında anlaşılıyor ki çok korkmuş. Bildiğim siyasi partiler milleti dikkate alarak siyaset yaparlar. Korkusu nedeniyle bu işi fazla büyütmüş."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları