loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak işsizlik verilerini değerlendirdi: 2,5 milyon kişiye iş verecektik, bırakın iş vermeyi istihdam çöktü

CHP Sözcüsü Öztrak işsizlik verilerini değerlendirdi: 2,5 milyon kişiye iş verecektik, bırakın iş vermeyi istihdam çöktü
Tarih: 15.05.2019 - 15:30
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak CHP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"1 milyon 376 bin kişi işsizler ordusuna katılmış. Bu bir rekor. Bunun 811 bin kişisi bu yıl çalışırken işini kaybedenler. Geri kalan kısmı da iş arayıp da bulamayanlar. Sanayide 239 bin çalışan 1 yıl içinde işinden ayrılmış. İnşaat sektöründe 481 bin kişi işini kaybetmiş. Tarımda da 296 bin kişi işini kaybetmiş. İşsizlik oranı yüzde 14,7. 

Geçen seneye göre artış yüzde 4,1. Bu da 2009 yılının mayısından bu yana kaydedilen en büyük artış oranı. Bu oranlar Haiti, Yemen, Irak ve  Suriye ile aynı. 

Genç işsizlik geçen yıla göre 7,1 artmış.

Ülkemizde ne okuyanlar ne de çalışanların sayısı 15-29 yaş arası 5 milyon 125 bine ulaşmış. Hiç bir iş yapmıyorlar. Üniversiteli işsizlerimizin  sayısı 1 milyon 122 bin kişi olmuş, burdaki artış da geçen seneye göre 288 bin kişi.

Ne yapacaktık? 2,5 milyon kişiye iş verecektik. İstihdamı artıracaktık. Bırakın 2,5 milyon istihdamı, istihdam çöktü. Teşviklere, bütçe harcamalarındaki olağanüstü artışa rağmen...

Sanayi üretiminde ilk 3 ayda yüzde 2-3 civarı artış görüyoruz. Buna karşılık işsizlik artmaya devam ediyor. Bu iki veri arasında ciddi bir tutarsızlık var. Üretimn yukarı dönmüş birinde, ama işsizlik düşmeye devam ediyor. 

Bütçe açığı yüzde 135 artmış. 54,5 milyar TL olmuş Geçen yıl 24 milyar TL imiş.

Hala daha MB ihtiyat akçesi haberlerini yalanlamadı, hükümet yetkilileri tarafından da böyle bir şey olmadığını duymadık. 

Sarayın kibirli kişisi ekonominin sorumlusu benim, demişti. Faiz rekor kırdı, dövizin ateşi düşmüyor. Ateşi düşürmek için binde 1'lik vergi getirdiler. Bununla düşürmeniz mümkün değil. Artışın nedeni güvensizlik. İnsanlar tasarruflarını koruyabilmek için dövize kaçıyor. 

Demokrasimize kurulan kumpas girişimleri genel başkanımıza bir şehit cenazesinde linç girişimiyle başladı. Sonra Ekrem İmamoğlu'na verilen mazbata gasp edildi. Bundan sonra başkentte evinin önünde gazeteci Yavuz Selim Demirağ linç edilmeye kalkışıldı. Her ikisinin failleri de dolaşıyor ortalıkta. Tekirdağ'da bir genç kız İmamoğlu kampanyasına destek verdi diye bıçaklandı.

Aydın'da bir davada ilginç şeyler yaşandı. Erhan Karaarslan, Ekrem İmamoğlu ve Özlem Çerçioğlu aleyhinde ifade verilmesi için baskı yapıldığını anlattı. Sanık bunu yaparsa serbest kalacağı söyleniyor. Buna bir gazeteci aracılık ediyor. Bu ciddi bir skandal. Bunu açıklığa kavuşturmak için bazı soruların sorulması lazım. Bu gazeteci, sanığın avukatı olmamasına rağmen nasıl sanıkla görüşüyor, buna kim izin veriyor, bunun gerekçesi ne ve Adalet Bakanı'nın bu görüşmeden haberi var mı?

Yine sanığın ifadelerinden bazı bakanların sanık ailesiyle görüştüğü, sanığa haber yolladıkları anlaşılıyor. Bu bazı bakanlar kim? Bu bakanların açıklamalarını bekliyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları