loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak’tan YEP değerlendirmesi: Mevcut yönetim bu krizden 6 yılda çıkamaz, yaptıkları programdan belli

CHP Sözcüsü Öztrak’tan YEP değerlendirmesi: Mevcut yönetim bu krizden 6 yılda çıkamaz, yaptıkları programdan belli
Tarih: 21.09.2018 - 14:59
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Öztrak, Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı, adı Yeni Ekonomi Programı (YEP) olarak değiştirilen Orta Vadeli Programı (OVP) değerlendirdi. 

Öztrak, “OVP yükü çiftçinin, emeklinin, çalışanların sırtına yüklemeye hazırlanıyor. Buna karşı rantiyelerle ilgili düzenleme yok” dedi.
Türk ekonomisinin güçlü olduğunu kaydeden Öztrak, “Tedbirler doğru olduğunda 6 ayda cevap verir. Hastalık ve teşhis doğru konmuyor. Bir kriz görmemişler. Binmişler küresel sermaye kayığına 2002'den itibaren, kucaklarında da dünyada güven uyandıran bir program bulmuşlar bugüne kadar gelmişler” şeklinde konuştu.

Öztrak’ın açıklamaları şöyle:

“(Enis Berberoğlu’nun tahliyesi) Anayasa, milletvekilliğinin sona ermesine kadar serbest kalması gerektiğini söylüyor. Enis Berberoğlu millevekilliği nedeniyle serbest kalıyorsa aynı dokunulmazlık 24 Haziran’dan sonra yargılamanın durdurulmasını gerektiriyordu o yapılmadı. Hukukçu arkadaşlarımız gerekçeli kararı bekliyor. Enis Berberoğlu'nun yargılanma sürecinin 24 Haziran'dan sonra durdurulmaması anayasaya aykırıdır. Meclis'te yeniden kendisiyle çalışma imkanı bulacağımız için mutluyuz.

Dün orta vadeli program açıklandı. Döviz kuru 6.15'in altındaydı, bakan açıkladıktan sonra 6.30'un üzerine çıktı. Sonra da Enis Berberoğlu serbest kalınca da 6.20'lerin altını zorlamaya başladı. Sorun, Türkiye'nin ekonomisinin iyi yönetilmemesi, siyaseten de Türkiye'nin iyi yönetilmemesi. Hukukun üstünlüğünün yıpratılmış olmasıdır.

Tek adam ‘Kriz yok. Bu bizim krizimiz değil’ diyor. Ama önceki gün aşure dağıtımında belediye başkanlığı önünde bir genç ‘işsizim’ diye kendini yakmaya kalktı. Vatandaşın krizi farklı, ülkeyi yönetenlerin krizi çok farklı.

Orta vadeli programın açıklanmasının nedeni, hızla yitirilen güveni geri getirmek. Sonucu büyümede asgari yavaşlamayla atlatabilesiniz. Güveni geri getirmek kolay değil. Ciddi bir liyakat meselesiyle karşı karşıya Türkiye. Programı açıklayanın tek adamın damadı olması, bu kişinin ülkenin bir bakanlığında bulunması liyakat algısı bakımında sorun yaratmaktadır. 

Orta vadeli planı kanuna göre açıklıyorsunuz. Kanunla kendisine verilen ismi değiştirdiler. YEP dediler. Bu olacak bir şey değil. O salonda iş adamları vardı ama orada sendikacıları, esnafı, çiftçiyi göremedim. İktidarın çözüm ortakları kimler açık seçik o tabloda gözüküyordu.
Program açıklamadan önce cumhurbaşkanı kendisini Varlık Fonu başkanlığına damadını da yardımcılığına atadı. Yurt dışıyla konuşuyoruz. Bu bizi Orta Doğu'nun batmış devletlerine benzetiyor.

Uçan sarayla ilgili devletin kesesinden bir kuruş para çıkmamış! Uçan sarayın hibe olarak alınmasının ne kadar sorun olduğunu defalarca dile getirdik. Hazine'nin internet sitesine bu hibe sözleşmesini koysunlar. Boyanıyor, dediler. İçi de yenileniyor. Bizim duyduğumuz 100 milyon dolar ödenecek. Yoksa bunu da mı Katar emiri boyatıyor? Uçağı uçurmanın yıllık maliyeti 20 milyon dolar. Bunu da mı Katar emiri verecek)

Programın pek çok yerinde tasarruf kelimesi geçiyor. Kim tasarruf yapacak? Saray tasarruf etmeyecek mi? Milletten nasıl güven, destek bekleyeceksiniz?

2-3 gün önce haberlerde vardı, Meksika Cumhurbaşkanı tarifeli uçak kullanıyor. Uçak rötar yapmış 3 saat geç kalmış. Niye özel uçakla gitmiyorsunuz, demişler. ‘Döner dönmez uçağı satacağım. Bu kadar yoksulluğun olduğu ülkede lüks uçağa binmekten utanırım’ diyor.
Faizleri 6.25 puan artırdılar. Arkasından faiz sebep mi sonuç mu derken 6 puanlık faiz artışının etkilerini ciddi ölçüde zayıflattılar. Üstüne bir de bu program getirdiler. İnsanlar daha fazla ödemek zorunda kalacak. Döviz kuru da 6.30'un altına düşmeyecek.

Orta vadeli programla ilgili ciddi bir ciddiyet sorunu var. Kanun ‘OVP eylül ayının ilk haftasının sonuna doğru yayınlanır, der. Eylülün son haftasında açıkladılar. Orta vadeli programı bile zamanında açıklayamadılar ama cumhurbaşkanlığı sistemi işleri kolaylaştıracak diyorlar. Bakan toplantıya geç geldi.

OVP'de bir tek ismi değişmiş YEP olmuş. Hem geç yayınlıyorsunuz, hem toplantıya geç geliyorsunuz hem de programda maddi hatalar oluyor.

Bu OVP paralel bütçeler olduğunu kabul etmiyor. Kamu Özel İşbirliği programları var. Toplam işbirliği tutarı 120 milyar doları geçiyor bu görünmüyor. Verilen garantiler bütçede görünmüyor. TOKİ var. Hazine arazilerini alıyor, satıyor devlete bina yapıyor. Bütçede bu binalar da görünmüyor.

Varlık Fonu... İstediği kadar parayı denetime tabi olmadan harcayabiliyor. Bu OVP'ye bu harcamaları da koymalıydınız ki içeride ve dışarıda tasarrufta samimiyetinize inanılsın ama yapmadılar. 74 milyar liralık tedbir koyduk diyorlar. Teşvikleri azaltacaklar. Ne oldu üretim? 

Sosyal güvenlik harcamalarını 10 milyar TL azaltacaklar. Emekli zaten perişan olmuş. Emekli paralarından da kesecekler. 41 milyar TL artıyor, diyorlar. OVP yükü çiftçinin, emeklinin, çalışanların sırtına yüklemeye hazırlanıyor. Buna karşı rantiyelerle ilgili düzenleme yok.

Mega yatırımlar maddesi var. Dış finansmanla devam edecek, diyor. Yandaşı olan holdinglere de dokunmuyorlar. Bu programın adil olduğu konusunda güveni nasıl yaratacaksınız?

Bu iktidar kriz olduğuna inanmıyor. Finans ahalisi de alkışlıyor. Türkiye 2002'de güçlü ekonomiye geçiş programı açıkladı. Büyüme hızı yüzde 5'ti. Türk ekonomisinin çok ciddi potansiyeli vardır yeter ki doğru kullanmayı bilin. Doğru bir yönetimle bu krizden 6 ayda çıkılır. Mevcut yönetim 6 yılda çıkamaz. Yaptıkları programdan belli.

YEP Eylem Planı diyor ki ‘programı bütçeyle beraber yayınlayacağım’. Elini tutan mı var, hani cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hızlı karar almayı sağlayacaktı?

2019'da çok yüksek işsizlik öngörülüyor. Enflasyon yüzde 16 gibi yüksek bir rakamda olacak. Bunun adı dengeleme değil, stagflasyon.
CHP olarak 13 maddelik eylem planını verdik. Bu düzenlemelerden kaçtıkları sürece ekonominin düzelmesi son derece güç.
(Berberoğlu'nun vekilliği düşürülebilir mi) Hukukçu arkadaşlarımız gerekçeli kararı görünce eylem planı oluşturacağız. Meclis Başkanı'na büyük görev düşüyor.

(Bahçeli’nin açıklamaları) MHP lideri ittifakı devam ettireceklerini söylüyor. Hem ‘uçak milletin içine sinmez’ deyip hem ekonomik gelişmelerden şikayet edeceksiniz. Bu olmaz. Bu uçağın kullanılmasıyla ilgili, ekonomideki gelişmelerle ilgili MHP de sorumluluk altındadır.
Gübre fiyatları aldı başını gitti, çiftçi ekim gübresini atmayacak. Bu demek oluyor ki verim, kalite çok düşük olacak. Önümüzdeki yılda ciddi gıda kriziyle karşı karşıya kalma tehlikesi var.

Bir an önce güven veren tedbirleri almak lazım. Türk ekonomisi güçlüdür. Tedbirler doğru olduğunda 6 ayda cevap verir. Hastalık ve teşhis doğru konmuyor. Bir kriz görmemişler. Binmişler küresel sermaye kayığına 2002'den itibaren, kucaklarında da dünyada güven uyandıran bir program bulmuşlar bugüne kadar gelmişler.

(Yerel seçimde kimler aday olacak) İsimler hakkında kararı verecek olan CHP PM'dir. Mart ayında yapılacak yerel seçimler tek adam parti devleti rejiminin frensiz gidişinin önünü kapatabilir. CHP'nin bu seçimlerde bütün büyük illeri alması, diğer illerde de önemli sonuçlar almasıyla birlikte gidişe dur deme imkanı ortaya çıkar. 

24 Haziran'da seçim oldu. TL'nin haline, büyümeye, enflasyona bakın. İş bulamadığı için kendini yakan gençlere, kasada aldıkları malları iade etmek zorunda kalan emeklilere bakın. Bir de uçan saraylarda uçmaya kalkanlara bakın. Bu sistemin millete hiçbir şey vermeyeceği 3 ayda belli olmuştur. Mahalli idare seçimlerinde milletimizin oy kullanırken kimlerin iyi hizmet edeceğine bakmaları, demokratik yapının nereye gideceğini değerlendirmeleri gerek."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları