loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den iktidara deprem seferberliği çağrısı: Çılgın projeler arayıp duruyorsunuz akıllı proje öneriyoruz

CHP'den iktidara deprem seferberliği çağrısı: Çılgın projeler arayıp duruyorsunuz akıllı proje öneriyoruz
Tarih: 27.01.2020 - 15:10
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:

"Elazığ'da meydana gelen depremde 40 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1600 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlere baş sağlığı diliyoruz, yaralananların sağlıklarına bir an önce kavuşmalarını diliyoruz. 

Genel başkanımızın talimatıyla büyükşehir belediyelerimiz kurtarma ve ilkyardım ekiplerini hızla bölgeye gönderdiler. Milletvekillerimiz Veli Ağbaba, Seyit Torun, İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu bölgeye intikal ettiler, bilgi verdiler. 

Zorlukları beraberce göğüsleyen bir milletimiz var. Milletimiz dertte tasada bir arada olacağını gösterdi. Her deprem sonrasında yaşanan sahneler bu defa da yaşandı. Deprem vergileri ne oldu, sorularına karşı atanmış bakan tehdit etti. Enerji bakanı 'her şeyi devletten beklemeyin' dedi. AK Parti genel başkanı '20 yıldır bu hükümet depreme karşı ne yaptı diye soranlara ahlaksız dedi.

Erdoğan çok daha büyük depremlerde benzer kaderi Japonların neden yaşamadığını söylemiyor. Depremi önleyemeyiz ama önlem alırsak can kayıplarını en aza indirebiliriz.

99 depreminden sonra deprem için Özel İletişim Vergisi getirildi.  Sonra kalıcı hale geldi. 2004-2019 arasında 34 milyar dolar toplanmış. Vatandaş deprem vergilerini ne yaptınız, diyor. Kızmadan iktidar açıklamak zorunda.

Depreme hazırlık durumunu depremden önce paylaşmayalım, deprem sırasında tartışmayalım ne zaman tartışalım? İktidar deprem siyasi şova çevrilecek durum değildir, diyor. Bakıyoruz Numan Kurtulmuş bakanların basın toplantısında konuşuyor. Hangi sıfatla konuşuyor. Dert algıyı yönetmek. Bunu Elazığ Valisi çok iyi anlatıyor. Algı yönetimi için penguen basını deprem bölgesinde seferber edilmiş. 

Deprem bölgelerinde çalışmaların aksamaması için protokolün hemen gitmemesi gerekir. Orada çalışanlar enkaz altındakileri mi kurtaracak, protokolle mi ilgilenecek? Deprem siyasi şov konusu yapılamayacak kadar önemlidir. Coğrafyanın da gerçeğidir. 

Son depremde de gördük ki deprem değil bina öldürüyor. Kentesel dönüşümü rant için değil depremin etkilerini en aza indirmek için kullanmalıyız. Güçlendirilebilecek binaları güçlendirmeli, yıkılması gerekenleri deprem gelmeden kendimiz yıkmalıyız.

Deprem alanlarında stratejik yatırım yapmamalıyız. Planlı şekilde dağıtmalıyız. Başta İstanbul olmak üzere depremler için kriz masaları oluşturmalıyız. Toplanma ve barınma alanlarını yeniden belirlemeli, ranta teslim edilenleri kurtarmalıyız. Ulaşım ve iletişim altyapımızı hemen hazırlamalıyız. Kaynakları ve zamanı doğru kullanmak zorundayız. 

İktidara açık çağrımız var: Çılgın projeler arayıp duruyorsunuz. Akıllı proje öneriyoruz. Aktif fay hatlarında gelecek 5 yılı seferberlik yılı ilan edelim. Uygun finansman yöntemlerini devreye alalım. Son teknoloji inşaat teknikleri kullanalım. Ekonominin ihtiyaç duyduğu güven ve talebi yaratır, milyonlarca insana yeni iş imkanları sağlarız.

Bu iktidar halka hesap vermeyi sevmiyor. Binali Yıldıırm da bunlardan biri. Gazeteci Mehmet Yılmaz, Binali Yıldırım'ın çocuklarının gemilerini nasıl alındığını soruyor. Binali Yıldırım aydınlatmak yerine dava ediyor. 

İdlib'de ateşkes yürümedi, çatışmalar başladı. 400 bin kişinin sınırlarımıza hareket halinde olduğu AK Parti genel başkanı tarafından söyleniyor. İçlerinde eli kandlı radikaller olduğu da bölgede yaşayanlar tarafından söyleniyor. Erdoğan 10 bin briket ev yapılacak, diyor. Bu iş Suriye izin vermeden olmaz. Milletin ilave 40 milyar yükü taşıyacak hali kalmadı. 

Yazın yapılan zamlar şimdi cep yakıyor. Yurdun dört bir yanından genel merkezimize şikayet yağıyor. Millete ısıtıcı tayt giymeleri tavsiye ediliyor. Ülkeyi yöneten beyler kelime oyununda mahirler. Benzine, elektriğe zam yapıyorlar güncelleme diyorlar. YHT'ye zam yapıyorlar adına 'indirim' oranı değişikliği' diyorlar. Doğal gaz zammının adı da doğal olarak büzüşme zammı oluyor. Saray ne derse desin milletin tenceresinde dert kaynıyor. 

Uzunca süre sonra sendikalar greve gitme kararı aldı. Metal işçileri yaşadıkları kadar enflasyon zammı istiyorlar. Saray sosyetesi milletin çığlığını duymuyor. Onların keyfi yerinde, milletin geçim derdi varmış umurlarında değil.

Şimdi satacak bir şey bırakmayınca Merkez Bankası'nın (MB) dibini sıyımaya başladılar. Saray iktidarı MB karına el koymuştu. İhtiyat akçelerine de el koydular. İktidar geçtiğimiz yıl MB'den 78 milyar kullanmış oldu. Talan bu yıl da sürüyor. 20 Ocak'ta MB'yi olağanüstü genel kurula götürdüler. 41 milyara Hazine olarak el koydular. Hani ekonomi yükselişe geçmişti? Ekonomi şahlanıyorsa neden MB'nin parasına peşinen el koyuyorsunuz? 

Başvurdukları muhasebe oyunları başka hiçbir iktidar tarafından kullanılmadı. MB kanunun arkasından dolanıldı. Gerçekleşmemiş karların gerçekleşmiş gibi gösterildiği, damadın kasasına aktarıldığı iddia edildi. Bunun kalpazanlıktan farkı nedir? Bunun sonu işsizliktir. Damadın arkadaşının makyajlı rakamlarıyla bile gerçekler saklanamaz. 

Türkiye ucube tek adam parti devleti rejimiyle çok ciddi çöküş yaşıyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Uluslararası istatistikler de bunu gösteriyor. The Economist dergisinin araştırmasına göre 167 ülke arasında 110. sırada yer aldı. 2014'te Türkiye 98. sıradaydı. Otoriter rejime düşmemeize 3 ülke kaldı. 

Yolsuzluk algı endeksindeki yerimiz Türkiye 91. sıraya düşmüş. 2013-2019 arasında en çok düşüş yaşayan 2. ülke Türkiye. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi bir an önce getirmek zorundayız.

(Enver Altaylı'nın Kılıçdaroğlu'nun danışmanının FETÖ'cü olduğu iddiası) Bu partiye mensup hiçbir kişi darbecileri desteklemez."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları