loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Bülbül: Kimse, iktidardan aldığı güçle vatandaşın düşünce ve ifade hakkını gasp edemez

CHP'li Bülbül: Kimse, iktidardan aldığı güçle vatandaşın düşünce ve ifade hakkını gasp edemez
Tarih: 24.07.2020 - 11:14
Kategori: Siyaset

Anayasasındaki değiştirilemez temelleri oluşturan Lozan Antlaşmasının 97. Yıl dönümü kutlamaları aralarında Aydın’ın da olduğu pek çok ilde Valilikler tarafında yasaklandı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül konuyu Meclis’e taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bülbül, önergede Aydın dahil çeşitli illerde Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kutlama etkinliklerinin gerekçe göstermeksizin yasaklandığını belirterek,  “Lozan Antlaşması, tam bağımsızlığımızın ve ulusal egemenliğimizin simgesidir. Ancak karşı karşıya olduğumuz yasakçı zihniyet, Anayasamıza ve yurttaşların haklarına müdahale etmektedir. Yurttaşın ifade özgürlüğü, toplanma hakkı engellenmekle birlikte iktidarın Lozan karşıtlığı aslında Cumhuriyetin kazanımlarını, hukukun üstünlüğünü eritme isteğidir” dedi.

“KİMSE İFADE HAKKINI GASP EDEMEZ”

Verilen kararların kabul edilemez olduğunu söyleyen Bülbül, “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı anayasal bir hak olup herkese tanınmıştır. İfade özgürlüğü ise toplu olarak bir fikri düşünceyi “müdahale olmadan” yayma serbestliğini kapsar. Kimse, iktidardan aldığı güçle ve keyfi olarak vatandaşın düşünce ve ifade hakkını gasp edemez. Asıl Aydın dahil olmak üzere çeşitli illerde Valilikler tarafından verilen kararlar milli güvenliğimize, kamu düzenimize tehdit unsuru oluşturmaktadır. İktidar almış olduğu bu sistematik kararlarla milli mücadele ruhunu yok etmek istemekte, yurttaşın temel haklarını ihlal etmektedir. Bu açıdan değil özgürlüklerin korunması, özgürlüklerimizin ihlaliyle her zamanki gibi karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

 

CHP’li Bülbül Soylu’ya şu soruları yöneltti:

  1. Lozan Antlaşmasının 97. Yıl dönümünde hangi şehirlerde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması gibi etkinlikler yasaklanmıştır?
  2. Aydın ve ilçelerinde Lozan Antlaşmasının yıldönümüne ilişkin kutlamaların yasaklanma gerekçesi nedir?

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları