loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: Bakanın TBMM’deki itirafı çiftçinin sahipsiz bırakıldığının göstergesidir

CHP'li Gürer: Bakanın TBMM’deki itirafı çiftçinin sahipsiz bırakıldığının göstergesidir
Tarih: 15.12.2021 - 16:22
Kategori: Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, üreticinin ve çiftçinin perişan, tarımın ise bitme noktasına geldiğini söyledi.

Tarım Bakanı Bekir Pakmedirli’nin bütçe görüşmelerinde, seçilmiş ürünlerin maliyetlerini, çiftçiye verilen taban fiyatlarının üzerinde açıkladığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanının Meclis’te verdiği bilgi, aslında çiftçiye oynanan oyunun bir yansımasıdır, çiftçinin nasıl sahipsiz bırakıldığının resmidir” dedi.

Geçen yıl çeşitlerine göre 1100 TL ila 2140 TL arasında değişen gübre fiyatlarının bu yıl 8 bin 800 TL ila 14 bin 700 TL arasındaki fiyatlarla satıldığına dikkat çeken Gürer, “Sadece gübre fiyatları bir yıl içinde 6-7 kat artan ülkemizde, çiftçiler tarımdan uzaklaşıyor, tarım alanları sürekli daralıyor, üretim bitme noktasına doğru ilerliyor” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güre, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, ülkemizde tarımın geldiği son noktaya dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin kendi bakanlığına ait 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda, bazı ürünlerin maliyetlerini ve o ürünler için verilen taban fiyatlarını açıkladığını anımsatan Gürer, Bakan Pakdemirli’nin sunumunu yaptığı ürünlerin büyük çoğunluğunun maliyetinin, açıklanan taban fiyatlarından fazla olduğunun görüldüğünü işaret etti.

Bu durumu, “çiftçinin sahipsiz bırakılması” ve “bakanlığın tarımdan bihaber olması” olarak nitelendiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanı Pakdemirli’nin Meclis’te yaptığı konuşmada verdiği rakamların, ülkemizde çiftçiye oynanan oyunların yansıması olduğunu belirtti.

Tarım Bakan Pakdemirli’nin Meclis’te yaptığı sunumundaki verilerin kamuoyuna yansımasının tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamalarının da ayrı bir skandal olduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gerçekleri çarpıtıp ortaya dökülen durum tarım bakanlığının nasıl yönetildiğinin somut göstergesidir. Bu bakanlığın çiftçi besici üretici ve süt inekçiliği yapanlara bundan önce olmadığı gibi bundan sonrada bir faydası olmayacağı açıkça ortaya çıkmıştır” dedi.

Taban fiyatların maliyetin altında olmasının çiftçiyi bitirme amaçlı olabileceğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Tarım Bakanı, kendi bakanlığına hakim olmadığı gibi sorunlardan da bihaber durumdadır. TBMM Genel Kurulu’nda seçilmiş ürün diye fiyatını sunduğu ürünlerin maliyet fiyatları taban fiyatların üzerindedir. Ayrıca Bakanın fiyatları verdiği bölümde yaptığı konuşmada kuraklıkla ilgili bölümün yer almaması da dikkat çekicidir” diye konuştu.

Tarım Bakanı Pakdemirli’nin TBMM’de yaptığı konuşmanın, ürünlerin maliyetinin, o ürünlere verilen taban fiyatlardan fazla olduğunun bir itirafı niteliğinde olduğuna işaret eden Gürer, “Sayın Bakanın 1 lira 85 kuruş maliyet açıkladığı arpaya  buyıl 1. Lira 75 kuruş taban fiyat verilmiştir. Ayrıca TMO’nun ithal ettiği güne göre arpa için yurtdışına ödediği fiyat ise 4 lira 55 kuruştur. Öte yandan TMO’nun 5 lira taban fiyat verdiği kırmızı mercimeğin maliyetini, Tarım Bakanı Pakdemirli, Meclis Genel Kurulu’nda 6 lira 23 kuruş olarak açıklamıştır. Aynı ürün piyasada 15 liradan s atılmaktadır. Tarım Bakanı nohutun maliyetini 5 lira 19 kuruş olarak açıklamış fakat nohut i için verilen tablan fiyat 4 lira 05 kuruşta kalmıştır. Serbest piyasada ise nohut 10 liradan satılmaktadır” diye konuştu.

"BU İLK ÇUVALLAMA DEĞİL"
Tarım Bakanı Pakemirli’nin ürünlerin maliyetlerini, taban fiyatlardan fazla açıklamasını bir ‘çuvallama’ olarak nitelendiren Gürer, ancak bunun Tarım ve Orman Bakanlığının ilk çuvallaması olmadığını, sık sık bu tür yanılgılara düşüldüğünü söyledi.
Gürer, bakanlığın 2021 yılına ait bitkisel üretim tahmini yaptığını, 6 ay arayla yapılan 2 tahminde dağlar kadar fark olduğunu anımsatarak, “Bitkisel üretim 2021 1. Tahmininde Tarım ve Orman Bakanlığı verilerini TÜİK yayınlamıştır. Bir yıl öncesine göre yani 2020 yılına göre buğday üretiminde % 7.3 oranında buğday azalarak 19 milyon ton, arpa üretiminin % 6 oranında azalarak 7.8 milyon ton ,kırmızı mercimek % 6.6 oranında artarak 350 bin ton olacağını, nohut % 12.7 oranında azalarak 550 bin ton olacağını kamuoyuna duyurmuştur
Hasat döneminde bu verileri açıklayan Bakanlıktan aldığı verileri açıklayan TÜİK bitkisel üretim 2. Tahmini, 2021 ise bir yıl önceki yıla göre buğday üretiminin % 13.9 oranında azalarak yaklaşık 17.7 milyon ton, arpa üretimi % 30.7 oranında azalarak yaklaşık 5.8 milyon ton, nohut % 24.6 oranında azalarak 475 bin ton olmuştur.Görüleceği üzere yaklaşık 6 ay ara ile veriler arasında önemli değişim vardı.Bu durumda bakanlığın ne kadar tarımdan bihaber olduğu göstergesidir” ifadelerini kullardı.

"GÜBRE FİYATLARI 1 YILDA 8-10 KAT ARTTI"
AKP iktidarı çiftçinin halinden habersiz olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, gübre fiyatlarındaki artışa da dikkat  çekerek, “ Geçen yıl 1100 lira olan amonyum sülfat gübre bu yıl 9000 liraya, 1160 lira olan CAN gübre 9000 liraya, 2140 lira olan DAP gübre 14 bin 700 liraya, 1860 lira olan ÜRE gübre 14 bin 700 liraya, 2140 lira olan 20-20 gübre 8800 liraya çıkmıştır. Geçen yıl çeşitlerine göre 1100 TL ila 2140 TL arasında değişen gübre fiyatlarının bu yıl 8 bin 800 TL ila 14 bin 700 TL arasındaki fiyatlarla satılması çiftçinin belini bükmüştür. Sadece gübre fiyatları bir yıl içinde 6-7 kat artan ülkemizde, çiftçiler tarımdan uzaklaşıyor, tarım alanları sürekli daralıyor, üretim bitme noktasına doğru ilerliyor” diye konuştu

CHP'li Gürer bir ihbar aldığı belirterek  yurt dışına satışı yasak olan 15-15-15 gübrenin  Hatay limanında bir gemiye yükleme yapılıp Venezuela gönderilmek üzere olduğunu bildirdiler.Ticaret Bakanlığı bu bağlamda inceleme yapmalıdır. Bazı siyasi kişilerin işin içinde olduğu, yasak olmasına rağmen kılıfına uydurulup İhracaat yapıldığı iddia ediliyor.Konu mutlaka araştırılıp  incelemeye alınmalıdır. “ diye konuştu.

"EKMEĞE BİLE ERİŞİMDE SORUN YAŞANABİLİR"
Gübre fiyatlarının bu denli artması nedeniyle çiftçinin tarlasına ya hiç gübre atmadığını ya da az miktarda atmak zorunda kaldığını aktaran Gürer, taban gübresinden sonra tarlaya üst gübre verilmemesi durumunda, rekoltenin büyük oranda düşeceğini ve önümüzdeki yıl ekmeğe dahi erişimin sorunla hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Türkiye’de tarımın çok ciddi bir savrulma içinde olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP’nin ithalata dayalı tarım politikası iflas etmiştir. Çok zor ve sorunlu süreç bilgiden ve liyakatten uzak ellere teslimdir” şeklinde konuştu.

11,5 protein hayvan yemi olarak ithal edilen buğdayın ekmeklik buğday ile karıştırılıp un haline getirildiği şeklindeki iddiaları, Tarım ve Orman Bakanına soru olarak yönelttiğini söyleyen CHP Milletvekili Gürer, Bakan Pakdemirli’nin bu soruya yanıt veremediğini aktardı.
Gürer, “Fırıncılar TMO’nun 50 kilosunu 180 liradan sattığı undan ekmek yapamadıklarını, söylüyorlar. Piyasada unun torbası 350 liraya çıktı. Yurtdışı fiyatları da alabildiğine yükseldi. Gidişat iyi değil” saptamasında bulundu.

"HİÇBİR ÜRÜNÜ ÇÖPE ATTIRMAYACAĞIZ"
Gürer, AKP iktidarının “CHP eleştiriyor ama öneride bulunmuyor, projeleri yok” şeklindeki eleştirilerine de yanıt verdi.  Eleştirirken önerileri de sıraladıklarını anlatan Gürer, “Biz çok şey öneriyoruz. İktidara geldiğimizde kredi faizlerini bir hafta içinde derhal sileceğiz. Ürün desenini belirleyeceğiz. Hiçbir ürünü çöpe attırmayacağız. Girdi maliyetlerinde düzenleme yapacağız. Sorunları kamucu yaklaşımla ele alacağız. Rekoltenin yüksek olduğu bölgelerde o ürünlerin üretilmesini sağlayacağız. Ürünün taban fiyatının dışında çiftçi mağduriyet yaşadığında çiftçiyle sahip çıkacağız, en az geçimini sağlayacak ekonomik desteği vereceğiz. Kooperatifçiliği geliştireceğiz. Kırsala dönüşü sağlayacağız. Aile tipi küçük işletmeleri geliştireceğiz. Ülkemizi tarımda kendi kendine yeter noktaya eriştireceğiz. Bunlar proje değilse hangileri proje? AKP, Bunlardan bihaber olup kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Gürer, CHP’nin toprakla tohumu buluşturacak, bitkisel üretimi geliştirecek projeleri mutlak surette hayata geçirecek bir siyasi parti olduğuna da işaret ederek şunları söyledi:
“Biz tarımla ilgili sorunları da çözüm yollarını da iyi biliyoruz. Cumhuriyetimizin ilk 10 yılı ele alınırsa tarımı bilimle, bilimsellikle buluşturup kooperatifçiliği geliştirip bankaları çiftçi bankası yapıp üretimi teşvik ederek 6,5 milyon hektar olan tarım alanını 1950 yılında 25 milyon hektara çıkarmış siyasi anlayışın devamıyız. Sayın Bakan Atatürk döneminde tarımın ne olduğunu açıp bir okusun…”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları