loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi Sultanbeyli'deki tapu sorununu Meclis gündemine taşıdı

CHP'li Hamzaçebi Sultanbeyli'deki tapu sorununu Meclis gündemine taşıdı
Tarih: 21.02.2020 - 13:10
Kategori: Siyaset

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Sultanbeyli'deki tapu sorununa ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda söz aldı.

CHP'li Mehmet Akif Hamzaçebi, Meclis Genel Kurulu'nda Sultanbeylilerin tapu sorununu gündeme getirdi. Hamzaçebi, konuşmasında geçtiğimiz hafta tapu bedellerinin yüksek olması nedeniyle Sultanbeyli Belediyesi önünde yapılan eyleme değinerek, yurttaşlardan birisinin "Eşinin 1.600 lira emekli maaşı var, gelen rakam 189 bin lira. Arazisi, arsası 410 metrekare, 'Ben bunu nasıl ödeyeceğim?' diyor" şeklindeki isyanını dile getirdi. 

Hamzaçebi, "Bir yasa eğer vatandaşın büyük çoğunluğunu mutlu etmiyorsa mağdur kesimler varsa bu yasada bir sorun var demektir veya yasada sorun yok, uygulamada sorun var demektir" ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi'nin konuşması şöyle:

"İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinin, çıkarılan yasalara, atılan adımlara rağmen, hâlâ tümüyle çözülememiş tapu ve mülkiyet sorunları vardır. Bir kısım vatandaşlarımız tapularını alabiliyor ama bir kısım vatandaşlarımız da belediyenin takdir etmiş olduğu bedellerin yüksek olması nedeniyle tapularını alamıyor. İşte bu, tapularını alamayan vatandaşlarımız 14 Şubat Cuma günü Sultanbeyli'de bir eylem yaptı. Sultanbeyli'de mülkiyet konusunda ilk kez bir eylem yapılıyor ve bu vatandaşlarımız belediyenin takdir etmiş olduğu bu bedellerin kendi bütçelerinin ödeme güçlerinin çok üzerinde olduğunu belirterek yıllardır emek verdikleri, çilesini çektikleri o arsanın kendileri tarafından satın alınmasının imkânsız olduğunu ifade ettiler, seslerini duyurmak istediler. İşte, ben bu kürsüde Sultanbeylili bu vatandaşlarımızın sesi olarak bulunuyorum. Sultanbeyli'nin 15 mahallesi var. Bu mahallelerin hemen hepsinde az veya çok bir mülkiyet sorunu vardır, bir tapu meselesi vardır, 2/B meselesi vardı. Hazine arazileri üzerindeki yapılar var. Orman arazileri meselesi var, Sultanbeyli'de bu var, 

Vatandaşımız Anadolu'dan İstanbul'a göç etmiş, çiftini çubuğunu, harmandaki ürününü satmış, gelmiş, Sultanbeyli'ye yerleşecek, emlakçıya gitmiş, bir para vermiş, bir yer göstermişler, almış. Burası hazine arazisi değil, orman arazisi değil, üçüncü kişilerin arazisi "hisseli tapular" dediğimiz arazi. Aşağı yukarı 9 bin dönüme yakın böyle bir arazi var Sultanbeyli'de. Yeri almış, arazi üçüncü şahsın. Zamanla bazı şirketler bu arazileri toplamış. Bu mülkiyet sorunun çözümü için Meclisten 2 yasa çıktı; birincisi 2015 yılında, ikincisi de 2018 yılında. Bu şirketlerin üzerindeki araziyi hazineye, hazineden belediyeye aktarmak, belediyeden de vatandaşlara bedeli mukabilinde satarak mülkiyet sorununu çözmek amaçlandı ama gel gelelim, bedel takdirinde problem var. Bir kısım vatandaşlarımızın bütçelerine uygun olabilir ama takdir edersiniz ki bir yasa eğer vatandaşın büyük çoğunluğunu mutlu etmiyorsa mağdur kesimler varsa bu yasada bir sorun var demektir veya yasada sorun yok, uygulamada sorun var demektir. Bunu çözmek hepimizin görevidir. Vatandaşlara tebligatlar yapılıyor. Vatandaşlar eylem yaptı. Cemile Özgür kardeşimiz çırpınıyor. Bir bilgi aldım, Hamidiye Mahallesi'nde Sure Sokak'ta oturuyor. Eşinin 1.600 lira emekli maaşı var, gelen rakam 189 bin lira. Arazisi, arsası 410 metrekare, "Ben bunu nasıl ödeyeceğim?" diyor. Bir başka örnek, Mehmet Akif Mahallesi, İsmet Mavzer'e 113.550 lira gelmiş, 1.800 lira emekli maaşı var, "Ben bunu nasıl ödeyeyim?" diyor. Akşemsettin Mahallesi, Huriye Çakır, benzer bir örnek. Çoğaltabilirim, burada kıymet takdirleri de var. Bbelediye diyor ki: "Ben size yüzde 50 indirim yaptım." Hayır, yüzde 50 indirim sadece Sultanbeyli için değil 2/B arazisi olan bütün vatandaşlar için de; Sultanbeyli'ye özel bir indirim yapılmış değil. Peşin ödeme indirimi 2/B'de de var, burada da var.

Burada şöyle bir yanlışlık yapıldı: Sultanbeyli'yle ilgili kanun 'Bedel takdirinde 2/B'yle ilgili yasadaki değerler esas alınır' diyor. Aldığım bilgi, Sultanbeyli Belediyesi 2/B yasasındaki bu değeri alıp o günden bugüne TÜFE'yle bunu güncelledi. Bu yöntem yanlış, iki sene önce, 2017 sonunda 100 lira olan bir malın değeri bugün, enflasyonu da dikkate aldığınızda 70 liraya inmiş durumdadır. Gayrimenkulde fiyatlar yükselmiyor; gayrimenkulde fiyatlar üç sene öncesinin altındadır. Gayrimenkulde 2012'deki fiyatı alıp bugüne endeksleyerek getirirseniz yanlış yapılmıştır. Sultanbeyli Belediyesinin bu değer takdirlerini yeniden yapması ve bu vatandaşların sorununu çözmesi gerekir."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları