loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Kara: Halka göz göre göre arsenikli su içiriyorlar

CHP'li Kara: Halka göz göre göre arsenikli su içiriyorlar
Tarih: 27.03.2018 - 09:23
Kategori: Siyaset

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘çılgın’ proje diye lanse ettiği Boğaçayı Projesi ile ilgili halkın sağlığını ciddi tehlikeye atacak iddialar gün yüzüne çıktı.

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre Antalya’nın en temiz içme suyu kaynağı olan Boğaçay tatlı su kuyusunun proje hayata geçirildiğinde tuzlu su karışacağı için kapatılacağı ve Antalya halkının içme suyu ihtiyacının arsenik oranı yüksek diğer kaynaklardan sağlanacağı ortaya çıkmıştı.

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara da en başından beri takip ettiği Boğaçayı Projesi ile ilgili gün yüzüne çıkan bu iddiaların TBMM’ye sunduğu bir araştırma önergesi ile araştırılmasını istedi.

Halkı Kanser Tehdidi İle Karşı Karşıya Bırakmaya Devam Edecek Misiniz?

Araştırma önergesi hakkında açıklama yapan Kara, “Bizler geçtiğimiz hafta Dünya Su Günü’nü kutlarken doğal su kaynaklarının korunmasını, vatandaşların temiz su kaynaklarına erişimlerinin engellenmemesini savunmuştuk. En başından beri ilgili meslek odaları ile birlikte doğal yapıya zarar vereceğini belirterek karşı çıktığımız Boğaçayı Projesi ile Antalyalı hemşerilerimizin temiz içme suyu kullanma haklarının ellerinden alınacağını ve arsenikli su içmeye mahkum edilerek sağlıklarının bizzat Belediye Başkanı eliyle tehdit edileceğini söylüyoruz. ASAT’ın içme suyu olarak Kovanlık ve Termessos kaynaklarına yöneldiğinde bu kaynaklardan alınan suyun arsenik değerlerinin Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da limitin çok üstünde olduğunun açıklanmasına rağmen bu projede ısrar edilerek halk sağlığı açıkça tehdit edilmektedir. Arsenik gibi kanserojen olduğu bilinen bir maddenin Boğaçayı’na alternatif kaynak olarak kullanılan sularda tespit edilmiş olmasına rağmen ne gibi önlemlerin alındığı ise aynı tespit edilen arsenik oranlarının halktan gizleniyor olması gibi ASAT tarafından hala açıklanmamaktadır. Sayın Türel’e sormak istiyorum. Boğaçayı Projesi ile temiz su kaynaklarına deniz suyu karışacağını ve halkın temiz suya erişim hakkının engelleneceğini defalarca söylememize ve kendisini uyarmamıza rağmen halkı göz göre göre kanser tehdidi ile karşı karşıya bırakmaya devam edecek misiniz? ” ifadelerini kullandı.

Projenin Çevresel Etkilerinin Tespit Edilmesi Vurgulandı

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara tarafından hazırlanan araştırma önergesinin gerekçesinde Antalya’nın kullanım suyu ihtiyacını karşılayan ve analizler neticesinde en düşük arsenik değerine sahip kaynak olan Boğaçayı Projesi ile bu suyun kullanılamayacak olması nedeniyle Antalya halkının arsenikli su kullanma mecburiyetinde bırakılacağı, ASAT’ın bunu bilmesine rağmen alternatif su kaynaklarındaki arsenik değerlerini açıklamadığı ve tüm bu nedenlerle Antalya’daki su kaynaklarındaki arsenik miktarlarının belirlenmesi ile Boğaçayı Projesinin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına çevresel etkilerinin tespit edilmesi gerekliliği vurgulandı.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları