loading
close
SON DAKİKALAR

Çin, ABD'li gazetecilerin ülkedeki çalışma izinlerini iptal ediyor

Çin, ABD'li gazetecilerin ülkedeki çalışma izinlerini iptal ediyor
Tarih: 18.03.2020 - 09:57
Kategori: Dünya

Çin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Çinli medya kuruluşlarına getirdiği yeni kısıtlamalara karşı, ülkede ABD'li 3 medya kuruluşu için çalışan ABD vatandaşlarının çalışma iznini iptal edeceğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ABD’de sınırları içerisinde görev yapan Çin medya organlarına karşı haksız kısıtlamalar getirerek şubat ayında Çin medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin “yabancı misyon” görevlisi olarak tanımlanması Çin tarafından tepki ile karşılanmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından kısa süre önce yapılan açıklama ile Çin’de görev yapan Amerikan vatandaşı gazeteciler için alınan kararlar duyuruldu.
 
Duyuruda New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post adına Çin’de görev yapan Amerikan vatandaşı gazetecilerin 10 gün içinde basın kartlarını iade etmeleri istendi.
 
Öte yandan ABD medya kuruluşlarının Çin’deki personeli, finansmanı, işleyişi ve gayri menkulleri hakkında yazılı olarak bilgi istendi. ABD’nin tutumlarına tepki gösteren, Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
ABD'nin Çinli beş medya kuruluşunu ‘yabancı misyonlar’ olarak tanımlanmasına yanıt olarak Çin sınırları içinde medya görevi üstlenen Amerika’nın Sesi Çin, New York Times, Wall Street Journal, Washington Post ve Time kuruluşları için Çin’deki personeli, finansmanı, işleyişi ve gayri menkulleri hakkında yazılı olarak bilgi vermesini talep edildi.  
 
İkincisi, ABD’den çalışma sayısı kotası getirilerek yollanan Çinli gazetecilere yanıt olarak, Çin’de görev yapan New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post’da görev yapan, 2020 sonuna kadar geçerli basın kartına sahip ABD vatandaşı gazetecilerin bugünden itibaren dört takvim günü içinde Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Departmanı’na haber vererek, basın kartlarını 10 takvim günü içinde teslim etmeleri gerekmektedir. Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgeleri de dahil olmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde gazeteci olarak çalışmaya devam etmelerine izin verilmeyeceği bildirilir. 
 
Üçüncüsü, ABD’nin Çinli gazetecilere vize ve idari inceleme konularında getirdiği ayrımcı kısıtlamalara yanıt olarak ise, Amerikalı gazetecilere karşı benzer önlemler alınacağı kamuoyuna arz edilir. 
 
Yukarıda bahsedilen tedbirler, Çin medya kuruluşlarının ABD’de yaşadığı mantıksız baskıya yanıt olarak Çin’in alması gereken tedbirler olarak elzem hale gelmiştir. Her anlamda meşruluk içeren aksiyonlardır. ABD’nin yaptığı sadece Soğuk Savaş zihniyeti ve ideolojik ön yargıdan kaynaklanan tutumlarla Çin medya kuruluşlarını hedef almaktır. Bu tutumlar Çin medya kuruluşlarının itibarını ve imajını etkileyerek, ABD’deki medya faaliyetlerini ciddi şekilde etkiledi. İki ülke arasındaki kültürel alışverişlere de ciddi şekilde zarar verdi. Bu nedenle, ABD kendi tarzında basın özgürlüğünü ortaya koyarak ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarmıştır. ABD yanlış yolda ilerlemeyi tercih ederse, Çin’de daha fazla karşı önlemler alacaktır.
 
Çin'in temel devlet politikası değişmedi ve değişmeyecek. Karşı olduğumuz ve reddettiğimiz şey Çin'e karşı ideolojik ön yargı, basın özgürlüğü adına yapılan sahte haberler ve gazetecilikteki etik ihlalleri. Yabancı medya organlarını ve gazetecileri Çin ile dünyanın geri kalanı arasındaki karşılıklı anlayışın geliştirilmesinde olumlu bir rol oynamaya çağırıyoruz."
 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları