loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi Anneleri, 801. haftada Süleyman Cihan için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, 801. haftada Süleyman Cihan için adalet istedi
Tarih: 01.08.2020 - 15:53
Kategori: Gündem

Cumartesi Anneleri, 801. haftada 39 yıl önce gözaltında kaybedilen Süleyman Cihan için adalet istedi.

801’nci haftada da kayıpları için adalet taleplerini yineleyen Cumartesi Anneleri, 39 yıl önce gözaltında kaybedilen ve 85 gün sonra cenazesi bulunan Süleyman Cihan için adalet istedi.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle sosyal medya üzerinden yapılan buluşmada açıklamayı Hasan Ocak’ın kardeşi Aysel Ocak yaptı.

Ocak, "Anayasal olarak tanınmış haklar, hükümet faaliyetlerinin sınırlarını belirler ve bireyi devletin gücüne karşı korur. Ancak Türkiye’de devleti salt baskı aracı olarak gören bir siyasi iktidar var. Elindeki gücü kötüye kullanan, yurttaşın anayasal haklarını ihlal eden bir siyasi iktidar var. O yüzden anayasal haklarımızı kullanmamız polis şiddetiyle bastırılacak bir suç muamelesi görüyor. Ama biz kararlıyız; gözaltında kaybedilenlerin akıbetleri açığa çıkartılana kadar, yargısal süreçler adaletle sonuçlanıncaya kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

Süleyman Cihan’ın kardeşi Ahmet Cihan ise "801 haftadır adalet arıyoruz. Ancak yetkililer sesimizi duymadıkları gibi sesimizi kısmak adına kayıplarımızı arama mekânımız olan Galatasaray Meydanı da bize kapattılar. Bilinmelidir ki kayıplarımızı aramaktan, hakikat ve adalet talebimizden ve Galatasaray Meydanından asla vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

***

Süleyman Cihan, 29 Temmuz 1981'de Mehmet Ağar ve ekibi tarafından gözaltına alındı, işkence gördü. Bir gün sonra Bostancı'da götürüldüğü evin 6. katından aşağıya atıldı. Cenazesi apartmanın altında bulundu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cihan'ın otopsi raporunu, dosyasını, tıbbi bulgu ve diğer raporları inceleyerek 13 Nisan 2012'de bir rapor hazırladı. Bu rapor ile Cihan'ın falaka, Filistin askısı, elektrik işkencelerine maruz bırakıldığı ve apartmanın altıncı katından atılmadan önce işkenceyle öldürülmüş olduğu kanıtlandı:

Sıkıyönetim Savcısı Hakim Yüzbaşı Erdoğan Savaşeri, Cihan'ın "görevlilerin zaafından faydalanıp pencereden atlayıp intihar ettiğini" ileri sürerek sorumlular hakkında kovuşturmaya yer yok kararı verdi.

Ailesi, Anayasa'daki geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla tekrar savcılığa başvurdu, olayın soruşturulmasını istedi. Ancak bugünkü sonuç değişmedi.

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları