loading
close
SON DAKİKALAR

Cumartesi anneleri vazgeçmiyor

Cumartesi anneleri vazgeçmiyor
Tarih: 19.05.2013 - 14:02
Kategori: Sağlık, Yaşam

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 425. haftasında Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek bir kez daha kaybedilen yakınlarının ve kaybedenlerin bulunmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe gözaltında kaybolanlara ilişkin “Onları kaybederek muhalif güçleri ve toplumu travmatize ettiler. Korku salarak iktidarlarını güçlendirdiler” dedi. Ümit Efe, yaptığı basın açıklamasında Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası’nda bulunulduğunu belirterek Türkiye’nin gözaltında kaybetme suçunu sistematik olarak işlediğini söyledi. 1992 yılında gözaltında kaybolan Hüsamettin Yaman’ın ağabeyi Feyyaz Yaman da “Bu insanların acıları 425 hafta ile sınırlı değil. Bu coğrafyada her kazılan toprağın altından kemik fışkırıyor. Bu coğrafya ölüm tarlası haline geldi. Eğer gerçekten barış isteniyorsa en başta bu sorun çözülmeli” diye konuştu. 1995 yılında gözaltında kaybolan Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız ise tepkisini “Reyhanlı’da üç yaşında çocuklar parçalandı. Erdoğan ‘Analar ağlamasın’ diye vaaz veriyor. Artık anaların ağlamaktan göz pınarları kurudu” sözleriyle dile getirdi.

Yıllardır meydandalar

Gazi olaylarının ardından gözaltına alınan Hasan Ocak’ın ailesi 55 gün boyunca oğullarını aradılar. 17 Mayıs 1995’te, oğullarının cesedinin kimsesizler mezarlığında olduğunu öğrendiler.

Ailenin mücadelesi diğer kayıp yakınlarına örnek oldu. Kayıp yakınları 27 Mayıs 1995’ten beri Galasaray’da oturma eylemi yapıyor.

‘Kemiklerinden korkuyorlar’

Kayıp yakınlarından 1994 yılında gözaltında kaybolan Nihat Aydoğan’ın eşi Halime Aydoğan eylemi izleyen gazetecilere “Biz burada bağırıyoruz, medya bizi göstermeyecekse buraya neden geliyorsunuz” diye sordu. Aydoğan, “1994’ten beri eşimi arıyorum. Kemiklerinden mi korkuyorlar? Biz onların mezarları olsun istiyoruz. Başbakan Erdoğan ‘Barış yapacağım’ dedi ama Amerika’ya kaçtı. Buraya insanların arasına gelip sorunları çözsün” diye konuştu. 


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları