loading
close
SON DAKİKALAR

’'Devlet kaybetti, devlet verecek’’

’'Devlet kaybetti, devlet verecek’’
Tarih: 06.04.2013 - 15:13
Kategori: Sağlık, Yaşam

Cumartesi Anneleri/İnsanları 419. Kez Galatasaray Meydanı’nda toplanarak, 1 Nisan 1996'da gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun akıbetini sordu...

Cumartesi Anneleri 419. Buluşmalarında 17 yıl önce kaybedilen Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Edirne eski il başkanı ‘’Talat Türkoğlu nerede’’ diye sordular.

İlk olarak konuşan Talat Türkoğlu’nun avukatı Gülizar Tuncel, ilgili bütün birimlere başvuruda bulunduklarını belirterek hukuki süreçle ilgili bilgi şu açıklamalarda bulundu.


''Savcılık ve ilgili mahkemelerden sonuç elde etmenin mümkün değil''

‘’Daha öncede Talat’ı gözaltına alıp, işkence etmişlerdi. O yüzden Edirne'den İstanbul'a dönerken kendisinden haber alamayınca yine siyasi nedenlerden dolayı gözaltına alındığını düşündük. O günden bun güne bütün ilgili birimlere başvurduk hala başvurularıma bir yanıt alamadık’’

‘’Kasım Açık Jitem olduğunu ifade ettiği dönemde kendi el yazısıyla yaptığı itirafta bulunmuş, Talat Türkoğlu'nun polis memurları, askerler ve itirafçılardan oluşan bir ekip tarafından sorgulanıp, daha sonra Murat Demir ve Murat İpek tarafından öldürülerek Meriç Nehri'ne atıldığını ifade etmişti.’’

‘’Bizde o dönem de Kasım Açık’ın ifadelerine dayanarak Edirne Cumhuriyet Savcılığına tekrar soruşturmanın genişletilmesi talebiyle başvuruda bulunarak bu kişilerin ifadelerine başvurulmasını istedik. Fakat bu ifadelerde kaybedenlerin yargı önüne çıkarılmasına yetmedi.’’

‘’17 Mart 2005’te AİHM bu davada Türkiye’yi mahkum etti. Ve biz yine Edirne Cumhuriyet Savcılığına başvurdu. Ancak bunun üzerinden de zaman geçmesine rağmen işlem yapılmadı.’’

Dava sürecine ek olarak Tuncel, Savcılık ve ilgili mahkemelerden sonuç elde etmenin mümkün olmadığını belirterek, ‘’Eninde sonunda işkenceciler tarihin önünde hesap verecekler’’ dedi.

Talat Türkoğlu’nun kuzeni
Nazmi Türkoğlu, devletin cevap vermemesine karşın sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyip, ‘’Devlet kaybetti, devlet verecek’’ dedi.


‘’İnsan olsa utanırlardı''

1995 yılında gözaltına kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi
Hanife Yıldız, hayatlarını kaybedip aralarından ayrılan insanlar için, ‘’Bizim buradan gidenler giderken buradaki çözümsüzlüğü ve acıyı da beraberinde toprağa götürüyorlar’’ diyerek, açıklanan 4. Yargı paketlerini eleştirdi.

Cumartesi İnsanları için herhangi bir maddenin bulunmadığına dikkat çeken Yıldız bir yazı kaleme aldı.

‘’İnsan olsa utanırlardı. Vicdan olsa Cumartesi Annelerine dönüp bakarlardı. Bu kayıp nedir? Acaba nasıl bir acıdır görüp de anlarlardı’’ cümleleriyle öfkesini dile getiren Yıldız, açıklanan akil insanlar listesiyle ilgili olarak da ‘’Bizi anlayanları, bizimle birlikte mağdur olanları konuştursunlar. Onlar bugün orada oturuyorsa biz burada olduğumuz içindir’’ dedi.

Talat Türkoğlu’nun kardeşi
Münübe Türkoğlu, diğer annelerin de kendileriyle empati kurmasını isteyerek, ‘’Elimizden gelse ölmek, öldürmek, şiddet’’ gibi kelimeleri sözlüğümüzden çıkarırız’’ diyerek artık bir sonuç görmek istediklerini belirtti.


''Barış istiyoruz, kayıplarımızı da''

Bu haftaki açıklamayı Cumartesi İnsanlarından
Meryem Göktepe yaptı. 

Talat Türkoğlu'nun 26 Mart 1996'da annesini ziyaret için gittiği Edirne'den İstanbul'a dönerken gözaltına alınıp kaybedildiğini hatırlatan Göktepe, Türkoğlu'nun sendikal mücadelede aktif bir insan olduğunu, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Edirne İl Başkanlığı görevlerinde bulunduğunu söyledi. JİTEM mensubu Kasım Açık'ın Türkoğlu'nun Edirne'de kontrgerilla tarafından öldürüldüğüne dair ifadelerinin olduğunu hatırlatan Göktepe, "Buna rağmen 17 yıldır tüm hükümetler ve yargı sistemi Türkoğlu'nun akıbetini gizleyen faillerini koruyan tutumunu sürdürdü. Talat Türkoğlu'nu kaybedenlerin, onun kaybedildiği ve faillerin korunduğu iklimi yaratanların yargılanmaları için, yurttaşı düşman gören savaş politikalarının yerini insan onuruna saygının temel alınacağı barış politikalarına bırakılması ile olacaktır. Bu nedenle; barış istiyoruz, kayıplarımızı da. Barış istiyoruz, hakikati de" dedi.


Vişne Haber Ajansı/Rojda Duygu Yeşilgöz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları