loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan’ın 'Kamuda kökten çözdük” dediği taşeron uygulamasının devam ettiği ortaya çıktı

Erdoğan’ın 'Kamuda kökten çözdük” dediği taşeron uygulamasının devam ettiği ortaya çıktı
Tarih: 20.01.2020 - 15:41
Kategori: Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Taşeron işçisinin 696 sayılı KHK ile devlet kadrolarına geçiş işlemlerinde verilen sözlerin tutulmadığını 2 Nisan 2018’de sona eren süreçte hakkını alamayan emekçilerin beklentilerinin devam ettiğini belirtti.

Gürer “kamuda taşeronda çalışanların istisnasız kadro sözü verildiğini ancak uygulamada bunun gerçekleşmediği gibi eşit işe eşit kadro sağlanmadığını, Bakanlara sorduğu yazılı soru önergeleri ve KİT Sayıştay raporlarında taşeronda çalışan işçilerle ilgili bilgilerin belgelendiğini söyledi.

TBMM’DE KONUŞTU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yaptığı konuşmada taşeron sorununu devam ettiğini söyledi.

Gürer-“Taşeron düzenlemesini içeren 696 sayılı Kararname'ye rağmen kadro verilmeyen binlerce taşeron işçisi vardır. Bakanlara sorduğumuzda da bunu doğrulamaktadırlar. Taşeronda çalışanların sorunu bu nedenle devam etmektedir. Hizmet alım sözleşmesine tabi çalışanlar sözleşme sonunda işsiz kalmaktadır. Kamuda kiralık araç şoförleri gibi, sağlıkta hastane bilgi işlemcilerine, görüntüleme çalışanlarına, sosyal tesis çalışanlarına ne yazık ki kadro verilmemiştir. KİT çalışanları kadro hakları verilmediği için mağdurdur. Enerji, Karayolları, Demiryolları, PTT, Devlet Su İşleri, Millî Park, orman çalışanları, güvenlik çalışanları gibi KİT'lerde çalışan yüzlerce işçi kadro beklemektedir. Belediyelerde kadro beklerken şirket kadrosuna alınanlar da mağdurdur. Millî Eğitimde "Toplum Yararı" projesi kapsamında çalışanlara da kadro verilmelidir. Eşit işe eşit ücret ve kadro verilmediği için iktidar taşerona verdiği sözü tutmamıştır. Mağduriyetler sürmektedir. Haksızlıklar giderilmeli, çalışanların kadro hakları verilmelidir.” dedi.

BAKAN YANITLARI GÜRER’İ DOĞRULADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuya hizmet veren taşeron firmalarda çalışan işçilerin tüm haklardan yararlanabilmelerini temin ettiklerini, ardından da 950 bin taşeron işçiye kadro vererek sorunu kökten çözdüklerini açıklamıştı. Ancak sürecin takipçisi olan CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer tüm Bakanlardan taşeronda çalışanlarla ilgili Bakanlardan bilgi istedi.  Aralarında Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının da bulunduğu beş Bakanlık soruları halihazırda yanıtlamazken bazı bakanlar ise yanıt verip taşeron işçi varlığını teyit ettiler. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Cumhurbaşkanı genelgesine rağmen KİT çalışanlarının halihazırda kadroya alınmadıklarının, bu konuda genelgeye rağmen taşeron çalışanı görüldüklerini söyledi. Bakanlara yazılı soru önergeleri vererek onlardan gelen yanıtlarla doğrulattı.

Gürer “Belediyelerde Cumhurbaşkanın açıkladığı rakam içinde yer alan 400 bine yakın işçinin doğrudan belediye kadrosuna alınmadı. Belediye şirketlerine alınarak dolaylı bir taşeron uygulaması yaratıldı. İki yıldır taşerondan kadro alanların aynı şartlarda çalışmalarına rağmen aynı ücret ve aynı kadroyu da alamadılar. 696 sayılı KHK kapsamında daimî işçi kadrosuna geçirilenlerde iki yıldır hak ettikleri ücretleri alamadılar.” dedi. 

KİRALIK ARAÇ ŞOFÖRLERİNİ GÖRMEDİLER

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer kamuda kiralık araç şoförlerinin taşeronda kalanlar içinde ilginç bir çalışan grubu olduğunu belirtti ve “üst düzey bürokratları taşıyan, milyarlık araçları kullanan şoförleri de gözleri önünde görmezden geldiler. Yazda kışta mesai saati gözetmeksizin kamuda çalışan kiralık araç şoförlerinden sözleşmesi bitenlerin bazıları da işsiz kaldı.” dedi.

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer Hizmet alım sözleşmesi kapsamında KHK ile çıkarılan taşeron kadro uygulaması sonucu %70 şartına takılan bakanlık bünyesindeki kişi sayısı ne kadardır?

2018-2019 yıllarında kamuda gerçekleşen hizmet alım ihaleleri sonucunda firma değişikliğine gidilmesi ile işsiz kalan bakanlığınıza bağlı kuruluş çalışanları sayısı ne kadardır? Sorularını yöneltti.

BAKANLARIN YANITLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, yazılı soru önergesine yanıt Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, gereken 

şartları sağlayamayarak sürekli işçi kadrosuna geçirilemeyen çalışan sayısını 1054 olarak açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Taşeron işçilerin kadroya alınması hususunda yönetim kurullarının yetkilendirildiğini, kadroya geçirilmesi hususunda ise TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünün çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Ayrıca Bakan Turhan, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünün 4 adet bağlı ortaklığında ve 5 adet iştirakinde çalışan toplamda 3 bin 447 kişinin halen taşeron olarak çalıştığı bilgisini verdi.  Bakan hâlihazırda 695’de geçici işçi çalıştırıldığını belirtti.

Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşları olan Karayolları Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde memur, sözleşmeli, daimî işçi ve hizmet alımı yolu ile temin edilen toplam 39.362 personelin görev yaptığını söyledi. 

Ulaştırma ve altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü ile iştiraki olan şirketlerde, 31.07.2019 tarihi itibariyle işgücü hizmet alımı yoluyla istihdam edilen toplam 16.430 eleman bulunduğunu açıkladı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da

 Taşeron olarak kalan çalışanların kadro alamama sebebi olarak 696 sayılı KHK’nın 127. Maddesinin 10. Paragrafını gerekçe gösterdi. Bakan Koca, 17 bin 689 sözleşmeli sağlık personeli alımı için Cumhurbaşkanlığından onay beklendiğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde 602 adet personel hizmet alımı kapsamında görev yapmaktadır. Radyo ve Televizyon Üst kurulunda hizmet alım kapsamında 26 personel çalıştırılmaktadır. Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığında hizmet alım kapsamında 10 şoför çalışan bulunmaktadır.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’de 9.619 geçici ve hizmet alım kapsamında 6.201 personel çalıştırıldığını belirtti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Bakanlık bünyesinde 1.623 sözleşmeli, hizmet alım kapsamında 56 kişinin görev yaptığını çeşitli unvan ve derecelerde 7.792 adet boş kadro bulunduğunu bildirdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu 32 geçici işçi bakanlıkta istihdam edildiğini ifade etti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez hizmet alımı kapsamında istihdam edilen personel sayısının 898 olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Personel çalıştırmaya dayalı olmayan hizmet alımı; 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127. Maddesinin 10. paragrafında belirtildiği üzere "Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez." denilmektedir. Bu nedenle söz konusu taşeron firma çalışanları anılan Kanun Hükmünde Kararname gereği sürekli işçi kadrosuna alınamamıştır.” dedi. Gürer- “Sağlıkta Hastane Bilgi İşlem çalışanları, görüntüleme merkez çalışanları hizmet alım sözleşmesi nedeni ile taşeronda çalışan olarak kaldı. Sosyal tesis çalışanları, yemekhane çalışanları, D.S.İ ve orman işlerinde çalışanlarda taşeron çalışanı bırakıldı.” dedi.

KARAYOLLARI DA BEKLİYOR

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Cahit Turhan, yapılan ihaleler nedeniyle çalışan kişilerin kadroya alınması ile ilgili olarak bakanlıklarının herhangi bir yetkisinin bulunmadığını ifade etti.

Bakan Turhan “Yapılan ihaleler nedeniyle çalışan kişilerin kadroya alınması ile ilgili olarak Bakanlığımızın herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır” şeklinde açıklama yaptı. Karayollarında 10 bin üzerinde taşeronda çalışan işçi bulunuyor.

TOPLUM YARARI PROJESİ

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Millî Eğitim Bakanlığının kadrosuz işçi çalıştırma bakanlığına döndüğünü belirtti. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2019 yılında 60.000 temizlik 20.000 güvenlik personeli olmak üzere toplam 80.000 kişinin 30 Haziran 2019 tarihi itibariyle görevlerinin sona erdiğini açıkladı. Bu kapsamda çalışanların en çok iki veya üç dönem çalışabildiği bilgisini veren Bakan Selçuk, “TYP kapsamında çalışanların çalışma süre ve esasları İŞKUR tarafından belirlenmektedir.” Dedi.

ALBAYRAK KİTLER PEYDERPEY GEÇECEk

 Cumhurbaşkanı Erdoğan KİT’lere kadro verdik demesi ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine rağmen KİT’lerde kadro alamayanlar varlığını Ömer Fethi Gürer’in Bakan Berat Albayrak’a sorduğu soru ile ortaya çıktı. Gürer KİT’lerde taşeronlara neden kadro verilmiyor sorusuna Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak yanıt verdi.” Kamu İktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının yıl genel yatırım ve Finansman Programlarına ilişkin karar ile KİT yönetim kurulları talebi ve Hazine ve Maliye bakanlığının izni çerçevesinde, alt işverenlik kapsamında istihdam edilen personelin kademeli olarak KİT bünyesinde istihdam edilebilmeleri imkânı tanınmıştır. Ancak yapılan düzenleme ile KİT’lerin varlık amaçlarına ve yapısal özelliklerine uygun; karlılık ve verimlilik ile rekabet pozisyonlarına zarar vermeyecek şekilde kademeli ve her yıl ihtiyaca göre gözden geçirmeye olanak tanıyan esnek bir yöntem belirlenmiştir. 2017 yılında uygulamaya alınan bu yöntem;2018,2019 ve son olarak 2020 yılına ilişkin 15.10.2019 tarihli ve 1661 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında korunmuştur” dedi

GÜRER GERÇEKLER SAKLANDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer taşeron konusunda kamuoyuna sürekli “çözdük, bitirdik” denilmesine karşın Bakan  Albayrak yanıtları sorunun varlığını ortaya koydu.2017 başlayıp 2018 bitti denen süreç hala çözüm getirilmedi. Sayıştay raporlarında da  KİT çalışanların taşeronda kalanlar rakam olarakta yazılı yer alıyor. TYP çalışanları durumuda vahim.kıdemsiz, ihbarsız, güvencesiz her yıl girdi çıktı yapılarak kadrosuz işçi çalıştırılmaya devam ediliyor

KİT, BİT ve bakanlıklarda asıl işi yapıp asıl kadroya geçemeyen ve eşit işe eşit ücret verilmeyen binlerce   çalışan bulunuyor. Ayrıca belediyelerde ve il özel idarelerde 5 ay 29 gün çalışan işçiler var ve bunların kadro hakları tanınmadığı gibi bazı kamu kuruluşlarında 9 ay 29 güne amir izni ile çıkarılma hakkı da bu işçilere sağlanmadı. Toplum Yararı Projesi kapsamında binlerce kişi on ay sonunda kadrosuz olduğu için işe gir çık yaptırıldığından kıdem ve ihbar hakkı kazanamamakla beraber işsizlik fonundan da yararlanamıyor.” dedi.

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları