loading
close
SON DAKİKALAR

Ermenistan yine ateş açtı!

Ermenistan yine ateş açtı!
Tarih: 25.01.2014 - 18:58
Kategori: Dünya

Ermenistan tarafından açılan ateşler bir çok ev ve okula isabet etti...

Azerbaycan ve Ermenistan arasında son zamanlarda ateşkesin sık sık bozulması ve çatışmaların artması sonucunda Ermenistan tarafından açılan ateşler bir çok ev ve okula isabet etti.

Azerbaycan’ın Ermenistan ile sınır hattı bulunan Tovuz şehrinin, Hacallı köyünde Ermenistan tarafından açılan ateş sonucu bir evin camından giren kurşun oturmakta olan çocuğun beş santim yanından geçerek duvara saplandı. Ev sakini Ceylan Kurban olay anını anlattı. Kurban, bir anda yoğun çatışma sesleri duyduklarını ve sesin ardından odanın bir anda toz duman içinde kaldığını söyledi. Kurban sözlerine şöyle devam etti:

“Güm diye bir ses geldi. Ben sandım ki başka bir yere isabet etti. Ama sonra bir anda oda toz duman oldu. Gözlerim torunumu aradı ama bir baktım ki kapının ağzında yerde yatıyor. O anda çok korktum acaba torunuma mermi isabet mi etti diye. Hemen yanına giderek vücudunu kontrol ettim. Ama Allah’ıma şükürler olsun ki torunuma isabet etmemişti. Tam yattığı ranzanın yanını sıyırmıştı. Bu çatışmalardan çok tedirginiz. Ermeniler artık sivil vatandaşları hedef alıyor ‘’

Sınır hattında tansiyon yüksek

Yerel kaynaklar Ermenistan’ın ateşkes ihlallerinin 138′i bulduğunu belirtiyor. Ayrıca Azerbaycan tarafındaki köylere Ermeni askerler tarafından ateş açıldığı ifade ediliyor. Yine yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Fuzuli bölgesinde 7 Ermeni askerinin öldürüldüğü belirtiliyor.

Azerbaycan Savaş uçaklarının bölgede devriye uçuşları yaptığı aktarılan bilgiler arasında. Bu bilgi ise Azerbaycan Savunma Bakanlığı basın servisi tarafından doğrulandı. Ayrıca; Savunma Bakanlığının basın hizmetinden yapılan açıklamada, “Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri birlikleri ile işgalci Ermenistan birlikleri arasında çıkan çatışma sonucu Ermenistan’a ait askeri aracın vurulduğu” belirtiliyor.

AÇILAN ATEŞ OKULA İSABET ETTİ

Azerbaycan’ın Tovuz şehrinin Hacallı köyü ilköğretim okulunun ise çıkan çatışma sonucu kapılarına ve duvarlarına çok sayıda mermi isabet etti. Okul Bekçisi Rehim Garayev, çatışma anında yarım saat yerde yattığını ve çok tedirgin olduğunu bildirdi. Ermenilerin ağır silahlar kullandıklarını belirten Kurbanov, ailelerin çok endişeli olduğunu ve bir çok ailenin bu yüzden çocuklarını okula göndermekte tedirginlik yaşadıklarını söyledi.

Bir Azeri subay da şehit edildi

Azerbaycan-Ermenistan sınırında, Ermeni askerleri tarafından açılan ateş sonucu bir Azeri askeri hayatını kaybetti.

Azerbaycan Savunma bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ermeni silahlı kuvvetleri saat 14 sularında Tartar bölgesinde ateşkes ihlali yaptı. Bu ihlal sonrası Azerbaycanlı Yüzbaşı Elnur Caferov hayatını kaybetti.

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, hayatını kaybeden Yüzbaşı Caferov’a üstün hizmet madalyası verdi. Bu olay sonrası verilen emirle orduda alarm en yüksek seviyeye çıkarıldı.

Ocak sonuna randevu

Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, 8 Ocak’ta yaptığı açıklamayla iki ülkenin dışişleri bakanlarının Ocak ayının sonlarında Paris’te bir araya geleceğini duyurmuştu. Görüşmede Dağlık Karabağ konusundaki çözüm girişimlerinin ele alınması bekleniyor.

20 yıldır çözülemiyor

Güney Kafkasya’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında çözüme kavuşturulmayı bekleyen en önemli sorunlardan biri olan Dağlık Karabağ için görüşmeler yaklaşık 20 yıldır sürüyor. İki ülke de Dağlık Karabağ üzerinde hak iddia ediyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bölgede bulunan Ermeniler, Erivan’ın da desteğiyle bölgenin Azeri halkına savaş açmış, olaylarda 30 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Şu an nüfus dengesi Ermeniler lehinde olan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ, uluslararası toplum tarafından Azeri toprağı olarak görülüyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları