loading
close
SON DAKİKALAR

Ezidi katliamının 3. yıl dönümü: Mücadelemiz sürecek

Ezidi katliamının 3. yıl dönümü: Mücadelemiz sürecek
Tarih: 04.08.2017 - 11:55
Kategori: Gündem

IŞİD tarafından Kuzey Irak’ın Şengal bölgesinde yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirilen katliam 3. yıl dönümünde birçok ilde protesto edildi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin yaşadığı Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Şengal bölgesine saldırmış; yaklaşık 5 bin Ezidiyi katletmiş, binlerce kadın ve çocuğu esir almıştı. Örgütün alıkoyduğu genç kadınları seks kölesi olarak kullandığı biliniyor. Hala yüzlerce Ezidi kadının IŞİD'in elinde olduğu tahmin ediliyor.

Şengal’den kaçan yaklaşık 290 bin Ezidi çölü geçerek hayatını kurtarmaya çalışmıştı. Onlarca çocuk, yaşlı ve hasta, susuzluktan ve sıcaktan hayatını kaybetti. Ezidilerin çoğu Kuzey Irak'ta çeşitli bölgelere sığındı. 3 bini aşkın Ezidi ise DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) belediyelerinin Diyarbakır'da kurduğu Yenişehir Fidanlık Kampı'na yerleştirildi. DBP belediyelerine kayyum atanmasıyla Ezidi kampı kapatıldı ve 1000'e yakın Ezidi, Mardin'in Midyat ilçesindeki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kampına yerleştirildi.

AFAD'ın 29 Temmuz 2017'de Midyat Kampı'nda kalan 200 Ezidiye kampı terk etmeleri talimatı verdiği öne sürüldü. Konuyu gündeme getiren HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması isteğiyle TBMM'ye bir soru önergesi verdi.


KATLİAM BİRÇOK KENTTE PROTESTO EDİLDİ

IŞİD’in Şengal’e saldırısının 3. yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamalarla, Ezidi Katliamı lanetlendi. Uluslararası kurumların saldırıyı, “İnsanlığa karşı işlenen suçlar” kategorisine aldığı hatırlatılan açıklamalarda, Türkiye’nin ise saldırıyı halen kınamadığına vurgu yapıldı. 

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından Ezidi Katliamına ilişkin yapılan açıklamada, “3 Ağustos 2014’te IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Kadınlar kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirilmeye çalışıldı. Tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Êzidî Kürtlerin yanındayız. Soykırımın üçüncü yılında IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz” denildi.

HDP Êzidî Soykırımı'nı lanetledi

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Şengal'deki Ezidi katliamının yıldönümünde Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar, Şengal ve bölgede yaşanan kadın kırımını bir dakika sessiz kalarak protesto etti. Kadınlar adına Kürtçe ve Türkçe hazırlanan açıklama okundu. Türkçe açıklamayı okuyan Ayşe Berktay, 3 Ağustos’un “Kadın kırımı ve soykırımına karşı uluslararası eylem günü” ilan edilene kadar mücadele edeceklerini belirtti. 

‘YENİ FERMANLARIN OLMAMASI İÇİN..’

Demokratik Alevi Derneği (DAD) ise, Beyoğlu’nda bulunan Dersim Araştırmaları Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan DAD İstanbul Eş Başkanı Nergiz Güzel, “Kaybolan Êzidîlerin tespit edilmesini, köle pazarlarında satılan kadın ve çocukların kurtarılmasını, Êzidîlerin bir daha başlarına yeni fermanlar, soykırımlar gelmemesi için kendi özerk yönetimlerini oluşturmalarını savunuyoruz” diye konuştu.

Mardin, Şırnak, Urfa, Adana, Mersin ve Antalya’da da katliam protesto edilerek, katledilenler anıldı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları