loading
close
SON DAKİKALAR

Farklı etnik kökenlere sahip çocuklar salgın karşısında daha korumasız

Farklı etnik kökenlere sahip çocuklar salgın karşısında daha korumasız
Tarih: 08.08.2020 - 17:00
Kategori: Dünya

Dünyada en fazla Covid-19 vakasının tespit edildiği Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi (CDC) tarafından yayımlanan iki rapor, farklı etnik kökenlere sahip çocukların salgın karşısında daha korumasız olduğunu ortaya koydu.

Cuma günü yayımlanan raporlardan ilkinde ABD'de Covid-19'a yakalandıktan sonra hastaneye kaldırılan çocuklar incelendi. Buna göre ülkedeki beyaz çocuklara göre hispanik çocuklar 8 kat daha fazla, siyahi çocuklar ise 5 kat daha fazla hastanelik oldu.

İkinci raporda ise Covid-19'a bağlı çocuklarda görülen ender bir hastalık olan "çoklu sistem enfeksiyonu" (multisystem inflammatory syndrome) araştırıldı. Bu raporda da söz konusu hastalık nedeniyle tedavi edilen çocukların dörtte üçünün hispanik veya siyahi olduğu belirtildi.

Birçok etken olabilir
Bir sivil toplum kuruluşunda salgınları engelleme çalışmaları yürüten Dr. Cyrus Shahpar, çocuk vakalarındaki dengesizliğin birkaç sebepten kaynaklanabiliyor olabileceğini açıkladı.

Shahpar'a göre bu sebeplerden biri, azınlık kökenli çocukların normal sağlık sisteminden daha az yararlanabilmeleri ve bu nedenle hastanelerin acil servislerinde daha sık bulunmaları olabilir. Hastane ortamına daha fazla maruz kalan çocuklar, böylelikle virüse de daha fazla maruz kalıyor olabilir.

'Okulları açma konusunda çok dikkatli olmalıyız'
Minnesota Üniversitesi'nden Carrie Henning-Smith ise çocukların da Covid-19'a yaklanabildiğini hatırlatarak, "Çocuklar Covid-19'u başkalarına bulaştırabilir, kendileri de belirtilerini ağır geçirebilir" dedi.

Henning-Smith, okulların eylül ayında yeniden açılması konusunda bu tarz raporların dikkate alınması gerektiğine değinerek, "Çok, çok dikkatli olmalıyız. Çocukları güvenli olmayabilecek bir duruma sokmaktan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, okulların eylül ayında açılmasından yana görüş bildirirken muhalifler, bunun büyük risk oluşturacağını düşünüyor. 5 milyondan fazla Covid-19 vakasının tespit edildiği ABD'de, bu vakaların yüzde 5'ini 18 yaş altındaki çocuklar oluşturuyor.

Kaynak : euronews.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları