loading
close
SON DAKİKALAR

Faturayı borsacı ve altıncı ödedi

Faturayı borsacı ve altıncı ödedi
Tarih: 04.10.2011 - 17:35
Kategori: Ekonomi

Dünyada durgunluk riskinin artmaya başlaması borsalarla birlikte emtia fiyatlarını da vurdu

Borsacılar iki günde yüzde 10’u aşan kayıplar yaşarken aynı kaybı altın yatırımcısı da yaşadı.

Avrupa ve ABD’deki krizin derinleşmesiyle dünya ekonomilerindeki ‘durgunluk’ riskinin artması borsa yatırımcılarına iki günde yüzde 10’u aşkın kayıplar yaşatırken temmuz başından eylül ayına kadar yüzde 30 yükselerek yatırımcısını sevindiren altın yatırımcısı da aynı kaderi paylaşmak zorunda kaldı. Ekonomilerin durgunluğa gireceği beklentisiyle tüm dünyada para güvenli liman olarak gördüğü ABD ve ABD varlıklarına kaçınca doların değer kazanmasıyla tüm emtia fiyatları yüzde 20’yi aşkın gerilemeye başladı.

Dünya borsaları üç gündür süren sarsıntıda her gün yüzde 5’i aşkın değer yitirdi. Dünya piyasalarındaki üç günlük kayıp toplamda yüzde 6’yı geçti. Altın fiyatları da dün yüzde 4 son iki günde yüzde 8, son üç haftada yüzde 13 değer kaybetti. Saniyide kullanılan emtia fiyatlarındaki çöküş altını da solladı. Gümüş dün yüzde 10 değer kaybederken son üç günlük değer kaybı yüzde 20’yi buldu. Bakır fiyatları bir yıldan fazla sürenin en düşüğüne indi. Bakır yüzde 13 değer kaybıyla ton başına 7 bin 263 dolar oldu.

YABANCI SATTI FAİZ YÜZDE 8.8'İ BULDU
İstanbul Borsası dün, Avrupa bankalarının Yunanistan’dan kaynaklanan zararlarla karşılaşabileceğine yönelik endişelerin Avrupa borsalarında kayıplara yol açması ve gelişmekte olan piyasalarda riskten kaçış eğiliminin kuvvetlenmesiyle sert satışlarla karşılaştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in sekiz Yunan bankasının kredi notunu iki kademe düşürmesiyle gün içinde satışların bir ara yüzde 4’e yaklaştığı İMKB-100 endeksi, günü yüzde 2.86 düşüşle 56 bin 323.38 puanda tamamladı. Analistler, dünyadaki dolar talebinin de hisse senedi piyasalarındaki satışları hızlandırdığına işaret etti. Yabancı yatırımcıların para ihtiyacı nedeniyle Türkiye’de tahvil satışları ile faiz de gün içinde yüzde 8.80’e kadar çıktı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları