loading
close
SON DAKİKALAR

Geçmeyen baş ağrısı Covid-19 belirtisi olabilir

Geçmeyen baş ağrısı Covid-19 belirtisi olabilir
Tarih: 30.11.2020 - 14:21
Kategori: Sağlık, Yaşam

Çocuk ve gençlerde ani gelişen ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen baş ağrısının Covid-19 belirtisi olabileceğine işaret eden Nöroloji Uzmanı Prof. Derya Uludüz, 72 saatten uzun süren şiddetli baş ağrısının migrenle karıştırılmamasını, mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi....

Koronavirüs enfeksiyonunda hastaların üçte ikisinde baş ağrısı yakınması olduğuna işaret eden Dünya Baş Ağrısı Derneği Komite Direktörü, Nöroloji Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Derya Uludüz, bu amaçla migren hastalarındaki koronavirüs riskine dair bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin dört büyük tıp fakültesinin nöroloji ve algoloji kliniklerinden akademisyenlerle gerçekleştirdikleri çalışmanın Amerikan Baş Ağrısı Derneği’ne ait Headache dergisinde yayınlandığını anlatan Prof. Uludüz, çalışmayı İstanbul Tıp Fakültesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji ve Algoloji Bölümü’nden bir ekiple yürüttüklerini ve 4 bine yakın hastanın çalışmaya dahil edildiğini vurguladı.

“Migrene alerjik astım veya alerjik hastalıklar eşlik ettiğinde risk daha düşük”

Prof. Uludüz, “Kovid’de görülen bu baş ağrısı sıklığından dolayı migreni ya da gerilim tipi baş ağrısı olan hastalarımız, migren atağı mı yoksa Kovid mi oldum diye panik yaşadılar. Bir diğeri de ‘Migrenim var acaba ben Kovid açısından risk taşıyor muyum?’ sorusuydu. Çalışmada özellikle migren hastalarında eşlik eden diğer hastalıkların varlığının, Kovid için bir risk oluşturup oluşturmadığı incelendi ve dünyada yapılmış diğer çalışmalarla karşılaştırıldı. Yaklaşık 4 bin hasta üzerinde yapılan çalışma bize şunu gösterdi: Migrene alerjik astım veya alerjik hastalıklar eşlik ettiğinde risk daha düşük. Ancak tansiyon, kalp, KOAH gibi daha ciddi bir akciğer hastalığı migrene eşlik ediyorsa ve erkek hastaysanız Kovid’e yakalanma riski yükseliyor. Çünkü Kovid ile bu hastalıklar aynı yolu kullanıyor. Virüs, ACE 2 dediğimiz reseptöre bağlanıyor. ACE 2 migrenlilerde de dolaylı olarak damarlarda genişleme yaptığı için migren ataklarını artıran bir reseptör zaten. Aslında ikisi de aynı yoldan gittiği için, migren atakları olan hastalarda ACE 2 reseptörleriyle birlikte bu virüse yakalanma riski artıyor. Ancak migren tek başına risk teşkil etmiyor. Ama beraberinde eşlik eden hastalıklar risk oluşturuyor” dedi.

Kaynak : DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları