loading
close
SON DAKİKALAR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Suriye'nin İdlib bölgesindeki hükumetin politikaları hakkında uyarı ve önerilerde bulundu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Suriye'nin İdlib bölgesindeki hükumetin politikaları hakkında uyarı ve önerilerde bulundu
Tarih: 28.02.2020 - 12:18
Kategori: Siyaset

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İdlib’de yaşanan saldırı konusunda ve hükumetin Suriye politikaları konusunda partisinin uyarı ve önerilerini açıkladı.

Gelecek Partisi Genel başkanı Ahmet Davutoğlu; "Rusya destekli rejim güçlerinin saldırılarında İdlibte şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır, yaralılarımıza şifa dilerim. Kahraman silahlı kuvvetlerimize güvenimiz tamdır. Rabbim milletimizi ve devletimizi muhafaza eylesin" dedi.

Davutoğlu açıklamalarına; Bugün bir eleştiri ya da polemik günü değildir. Yasımızı yaşamamız, birlik olmamız gereken gündür. Sayın Cumhurbaşkanı ve yetkililer olanları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmalı. Ortak istişareye açık bir şekilde zihinlerimizi birleştirmek zorundayız. 

Çağrımız, Sayın Cumhurbaşkanı ve tüm siyasi liderlerin karşılıklı olarak açık bir şekilde bu meseleleri tartışmasıdır. Canımızın, yüreğimizin yandığı bir günde bir tek şehidimizin acısı tüm milletimizin yüreğinde acılar bırakır. Attığımız her adımda Türkiye'nin stratejik bir akıl taşıdığını göstermeliyiz. Atılması gereken adımları bir metin olarak siyasi liderlerle paylaşacağız.

TBMM acilen toplanmalıdır, Cumhurbaşkanı ve bütün siyasi liderlerin bir araya geleceği bir toplantı yapılmalıdır. Ortak bir bilgilendirme notu tüm kamuoyuyla açık, net, berrak bir şekilde paylaşılmalıdır. 

Rusya ve İran'ın Türkiye'ye bir açıklama borcu vardır

Ne İran Suriye'ye komşudur, ne de Rusya Suriye'ye komşudur. NATO'nun en önemli üyelerinden biri olarak Türkiye'nin, Suriye kaynaklı açık bir tehditle karşı karşıya olduğu ve NATO'dan taleplerimiz net bir şekilde ortaya konulmalıdır. Maalesef Rusya kaynaklı bir medya operasyonuyla karşı karşıyayız. Bizim objektif verileri aktararak uluslararası kamuoyunu Türkiye'nin yanına almalıyız.

BMGK nezdinde yaptığımız girişimlerin desteklenmesi sağlanmalıdır. BM Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı tarafından aranarak İdlib'te ölümle karşı karşıya olan 5 milyon insanın mülteci haline dönüşmemesi için gerekli desteği talep etmelidir. Bu bölgenin kaderi P5 ülkelerine bırakılmayacak kadar bize aittir ve önemlidir.

Bölge ülkeleriyle en üst düzeyde görüşmeler yapılmalıdır. Rusya Türkiye'nin Suriye'deki stratejik çıkarlarını kabul etmelidir. Rusya ile bu konuları aşırı dostluğa da düşmanlığa da gitmeden konuşacak diplomatik rasyonaliteyi sağlamak durumundayız.

Türkiye'nin orada bulunmasından rahatsız olanların Rejim safındaki çok sayıda yabancı milisleri kabul etmeleri doğru değildir. İran'la da bu konular açıkça konuşulmalıdır.

Davutoğlu: Bütün Suriye halkına çağrıda bulunarak askerlerimizin oradaki bulunmasının tek sebebinin can kaygısıyla sınırlarımıza yönelen mültecileri korumak olduğunu, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduğumuzu anlatmalıyız. Suriye rejiminin işlediği insanlık suçları ve bunun yol açtığı mülteci krizi bir rapor olarak dünya kamuoyuna sunulmalıdır.

Türkiye ne mülteci bunalımının ne de Suriye'deki savaşın tarafı da değildir müsebbibi de değildir. Suriye'de uzun vadede kalıcı bir düzeni kuracak eylem planını dünyaya duyurmalıyız. BM denetiminde kalıcı bir anayasal düzenin oluşmasına dönük adımlar atılmalı.

Siyasi çözüm ile birlikte mültecilerin can güvenlikleri sağlanarak eski kentlerine dönmeleri sağlanmalı. Suriye son 10 yıldır büyük acılar çekiyor. Rejimin acımasız saldırılarıyla 1 milyona yakın insan katledildi, milyonlarca insan evlerinden barklarından edildi. Uluslararası toplumun sessiz kalmasıyla rejim saldırılarını sürdürmekte beis görmedi. Dün gece yaşananlardan sonra Türkiye'nin yapması gereken önce taziyelerimizi göstermek, birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı dünyaya göstermektir. Bir daha tek bir askerimizin şehit olmaması için kimin hangi fikri varsa kamuoyuyla paylaşmalıdır. Herkes kendi kısır siyasi gündemlerini bir kenara bırakarak Türkiye'nin geleceği için bir araya gelmeli, gereken katkıyı sunmalıdır.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

adem

Allah aşkına sen hangi yüzle milletin karşısında konuşma yüzü buluyorsun? Bütün bu musibetlerin asıl müsebbibi sensin, senin görevde iken fetöcü itlere verdiğin "uçağı düşürün" emirlerin, ortaya koyduğun Ortadoğu politikaların ve özellikle Suriye projen... Siz ve yamakların "Stıratejik Derinlikte" boğulasınız...

28.02.2020, 15:55
Yorum Yap

Facebook Yorumları