loading
close
SON DAKİKALAR

George Floyd'u öldüren polis tutuklandı, Minneapolis'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi

George Floyd'u öldüren polis tutuklandı, Minneapolis'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Tarih: 30.05.2020 - 10:10
Kategori: Dünya

ABD'nin Minneapolis kentinde silahsız siyah Amerikalı George Floyd'un gözaltına alınırken ölümünün ardından devam eden protestolar nedeniyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Floyd'un ölümüne neden olan polis Derek Chauvin çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Mayor, Cuma günü yerel saatle 20.00'de başlayan yasağın sabah 06.00'ya dek süreceğini, Cumartesi akşamı da aynı saatlerde tekrarlanacağını açıkladı.

Tutuklanan eski polis memuru cinayetle suçlandı
Tutulanan Derek Chauvin, Pazartesi günü Floyd'un ensesine dizini bastırırken görüntülenmişti.

Floyd'un "Nefes alamıyorum" derken görüntülenmesinin ardından hayatını kaybetmesi, ABD'de infial yaratmıştı.

Olay sonrası ABD'nin çeşitli kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi, Perşembe günü bir karakol kundaklandı.

Minneapolis'teki olayları kontrol altına almak amacıyla Minnesota eyaletindeki Ulusal Muhafız birlikleri kente gönderildi.

Trump: Yağmacılar protestoların odağı olmamalı
ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd'un ailesiyle konuştuğunu ve onların "muhteşem insanlar" olduğunu söyledi.

"Adalet yerini bulacak" diyen Donald Trump, "yağmacıların" protestoların odağı haline gelmemesi gerektiğini belirtti.

Trump daha önce "haydutlar" diye tanımladığı protestocuların Floyd'un anısına saygısızlık ettiğini söylemiş, "Yağma başlarsa, ateş açma da başlar" ifadesini kullanmıştı.

Trump'ın bu sözleri büyük tepki toplarken, mesajın yayımlandığı sosyal medya platformu Twitter, bu gönderiye erişimi 'şiddeti yücelttiği' gerekçesiyle sınırladı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama ise Amerikalıların kurumsal ırkçılık sorununa karşı "yeni normal" yaratması gerektiğini belirtti.

Obama, "2020 Amerikası'nda bu 'normal' olmamalı. Normal olamaz" dedi.

Minnesota Valisi Tim Walz ise Cuma günü yaptığı açıklamada, Floyd'un ölümüyle ilgili olarak "adaletin hızla ve adil şekilde tecil etmesini" beklediğini söylemişti.

Vali, kargaşanın son bulması ve düzenin yeniden sağlanması çağrısı yaparak, sorunun kaynağında yer alan ırk eşitliği meselesinin gölgede kalmasını istemediğini kaydetti.

2001'den beri Minneapolis'te polis olarak görev yapan 44 yaşındaki Derek Chauvin'in, kariyeri boyunca pek çok kez şikayet aldığı, hakkında dosyalar tutulduğu ortaya çıkmıştı.

Ancak NBC News'a göre hakkında en az bir dava açılsa da, Chauvin hiçbir zaman disipline sevk edilmedi, hakkında daha önce yasal işlem yapılmadı.

 

 

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları