loading
close
SON DAKİKALAR

Günde en az 30 dakika yürüyün

Günde en az 30 dakika yürüyün
Tarih: 28.10.2020 - 07:10
Kategori: Sağlık, Yaşam

Düzenli yürüyüş yapmak, kalp ve damar sağlığından psikolojiye kadar pek çok konuda insan sağlığına katkıda bulunur.

Yürüyüş; kan akışını ve kan damarlarının miktarını artırarak dolaşımı iyileştirir, kalp-damar ve bazı beyin damarsal hastalıkların riskini azaltır. Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek daha etkin çalışmalarını sağlar. Stres durumunda tansiyonda oluşan yükselmeyi azaltarak kan basıncını düzenler. Lenf dolaşımına yardımcı olur. Metabolizmayı uyarır. Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir. Stresi azaltır.

Her sağlıklı insan yürüyüş yapabilir. Ancak böbrek yetmezliği hastaları, ayak yarası olanlar ve yeni ortopedik operasyon geçiren hastalar doktorlarına danışmadan yürüyüş yapmamaları gerekir.

10 dakika esneme hareketleri yapın

Yürüyüş öncesi ve sonrasında bacak ve uyluk ön grup ile arka grup kaslarını esnetici strecthing (esnetme) hareketlerinin her yürüyüş öncesinde düzenli olarak 5-10 dakika yapılması gerekir. Bu basit egzersizler yürüme sırasında ve sonrasında oluşabilecek kas ve eklem sakatlıklarının önlenmesinde faydalıdır.

Kişiden kişiye, hastanın genel sağlık durumuna göre değişmek ile birlikte sağlıklı bir insan günde ortalama 30-60 dakika ve haftanın 5 günü yürümelidir.

Pamuklu ve rahat giysiler seçin

Yürüyüş sırasında konforlu, rahat hareket etmeye elverişli kışın kat kat yazın ise hafif ve açık renkte kıyafetler seçilmeli. Mutlaka bir spor ayakkabısı ya da koşu ayakkabısı ile yürüyüş yapılmalı. Diz ve ayak bileği problemi olanlarda basış bozukluğu da varsa tabanlık kullanılması faydalıdır. Yürüyüş, metabolik olarak terlemeyi artıracağından teri emen pamuklu giysiler ile teri dışarı veren özel kumaşlar tercih edilmeli.

Yemekten en az 2 saat sonra

Yürüyüş öncesi çok aç ya da çok tok olmayın. Ağır bir öğünden en az 2 saat sonra yürüyüş yapılmalı. Yürüyüşten sonra 2 saat içinde kompleks karbonhidratlardan zengin bir menü tüketilmeli.

Özellikle engebeli arazilerde yürümek diz, kalça ve bel problemi yaşayan hastalarda şikayetlerin artmasına sebep olabilir. Basış problemi olan hastalarda (içe basma, dışa basma vb. gibi) alt uzuv biomekaniğini düzenleyip diz, kalça ve bele daha eşit yük dağılımını sağlayan kişiye özel yapılabilen iç tabanlıklar kullanılmalı. Yürüyüş öncesi esnetme hareketlerini düzenli yapmak, yürüyüş temposunu hava, zemin ve bireyin kondisyon şartlarına göre düzenlemek olası ortopedik sakatlıklardan kişiyi korur.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları