loading
close
SON DAKİKALAR

Güney Akım siyasi müzakereleri askıda

Güney Akım siyasi müzakereleri askıda
Tarih: 10.03.2014 - 19:44
Kategori: Dünya

AB, Rus doğal gazının Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Güney Akım Projesi'nin siyasi müzakerelerini askıya aldı...

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgali sebebiyle Batı’nın yaptırımları ile karşılaşan Rusya’ya bu kez Güney Akım’dan ‘darbe’ geldi. AB Komisyonu, Rus doğalgazının Ukrayna bypass edilerek Karadeniz üzerinden Avrupa pazarlarına ulaştırılmasına yönelik Güney Akım Projesi bağlamında yapılması öngörülen siyasi müzakerelerin, AB - Rusya ilişkilerindeki son gelişmelerin de ışığında askıya alındığını duyurdu.

AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger’in sözcüsü Sabine Berger, teknik düzeydeki müzakerelerin ise süreceğini ifade etti.
Ukrayna’yı devre dışı bırakarak Karadeniz’den AB ülkelerine doğal gaz ulaştırılmasının planlandığı Güney Akım’ın 2018’de hayata geçirilmesi öngörülüyor. Karadeniz altından geçecek boru hattının Balkanlar üzerinden Avusturya’ya ve buradan da Avrupa’nın geri kalanına doğal gaz taşımasına ilişkin Güney Akım Projesi’nde, özellikle AB ile yaşanan yasal uyuşmazlıklar nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşanıyor. Güney Akım’ın yüzde 50 hissesi Rusya’nın Gazprom şirketinin elinde bulunuyor. Rus doğal gazının büyük bölümü halihazırda Avrupa’ya büyük oranda Ukrayna üzerinden taşınıyor. Güney Akım projesi kararı da, Rusya ile Ukrayna arasında Avrupa’ya doğal gaz taşınması konusunda yaşanan anlaşmazlıkların ardından alınmıştı.
Rusya’yı Kırım’da Ukrayna’nın egemenlik haklarını çiğnemekle suçlayan ABD ve AB Moskova’ya ambargo tehdidinde bulunuyordu.

AB liderleri geçen hafta da Rusya ile vize muafiyeti müzakerelerinin askıya alınmasıyla başlayacak ‘üç aşamalı strateji’ uygulanması kararı almıştı. Bu üç aşama AB-Rusya Zirvesi’nin iptali, AB ülkelerine seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulmasından oluşuyordu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları