loading
close
SON DAKİKALAR

Hasankeyf Belediye Başkanı: Tarihi değerlerin bir kısmının yok olması insanım diyen herkesi üzer, bizi de üzdü

Hasankeyf Belediye Başkanı: Tarihi değerlerin bir kısmının yok olması insanım diyen herkesi üzer, bizi de üzdü
Tarih: 08.07.2020 - 16:26
Kategori: Yurt

50 yıllık ömrü olan Ilısu Barajı için betona gömülen 12 bin yıllık Hasankeyf'in Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, " Tarihi değerlerin bir kısmının yok olması insanım diyen herkesi üzer. Bizi de üzdü tabii ki" dedi.

Medeniyetin beşiği olarak bilinen Yukarı Mezopotamya'nın stratejik kalesi Hasankeyf, Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenerek sular altında kaldı. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Hasankeyf'in son görüntüsü sosyal medyada gündem oldu. 

Habertürk'ten Veysi İpek'e konuşan Hasankeyf’in 18 yıllık Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen "'Geçmişi yok ederek gelecek kurulmuyor' diye bir tabirimiz var. Geçmişin bir kısmı en azından biliyoruz ki yok oldu" dedi.

Başkan Abdulvahap Kusen'in açıklamalaı şööyle:
"Ilısu Barajı projesi 1950’lerde GAP projesiyle birlikte ortaya çıktı. 1980’lerde proje bitti ve 2006’da temeli atıldı. Bu sürecin tümünde varım. Tabii ki bu projenin bu şekilde hayata geçirileceğini öğrendikten sonra Hasankeyf’in su altında kalmaması için büyük mücadeleler içinde bulundum.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Türkiye’deki hukuk yollarının tümüne giderek Hasankeyf’in yeni yapılacak arkeolojik kazılarla insanlık tarihine ve Türkiye turizmine hizmet etmesi için mücadelede bulunduk. Bu proje 50-60 yıllık bir geçmişi olan bir proje ve proje eski yöntemiyle devam etti.

Sanırım iki ay öncesi itibariyle Ilısu Barajı sonrasında Veysel Eroğlu olarak değiştirilen baraj projemiz doldu. Şu an üst kottadır. Hasankeyf’te sadece su görebiliriz. Tabii bu çalışma yapılırken bazı eserlerimiz taşındı. Şu anda bulunduğumuz alan Yeni Hasankeyf ilçesi. Yeni Hasankeyf ilçesi, proje bazlı olarak baktığımızda bu bölgenin en iyi yerleşim alanlarından bir tanesi. Ancak bu projeyi uygulamada biraz sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları giderilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Örneğin bölgenin en büyük müzelerinden bir tanesi yapıldı. Limanlar yapıldı, tekne turizmiyle ilgili çalışmalar içerisindeyiz. Kültürel değerler anlamında Hasankeyf bir marka… Evet bir kısmı sular altında kaldı ama özellikle Roma döneminden kalma Hasankeyf Kalesi sular altında kalmadı. Tabii ki tarihi değerlerin bir kısmının yok olması insanım diyen herkesi üzer. Bizi de üzdü tabii ki. Ancak nihayetinde bu baraj yapıldı. 'Geçmişi yok ederek gelecek kurulmuyor' diye bir tabirimiz var. Geçmişin bir kısmı en azından biliyoruz ki yok oldu. Ama buna rağmen gelecek kurmak zorundayız.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları