loading
close
SON DAKİKALAR

Hatay Yanıyor! Orman Genel Müdürlüğü açıkladı; Türkiye'nin dört bir yanından ekiplerimiz #Hatay'a sevk edildi

Hatay Yanıyor! Orman Genel Müdürlüğü açıkladı; Türkiye'nin dört bir yanından ekiplerimiz #Hatay'a sevk edildi
Tarih: 10.10.2020 - 07:38
Kategori: Şehir

Dün Hatay Belen'de saat:10.15'de başlayan ve Hatay'ın birçok ilçesine şiddetli rüzgar nedeni ile yayılan orman yargını kontrol altına alınamıyor.

Orman Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada; "Türkiye'nin dört bir yanından ekiplerimiz #Hatay'a sevk edildi. Ormanın kahramanları; uyumadan, dinlenmeden mücadelesini kesintisiz sürdürüyor. Son ateş sönene kadar, tüm gücümüzle vatanımızı savunacağız. #Hatay'ın Belen ilçesinde başlayan, #İskenderun ve Arsuz ilçelerine de sıçrayan orman yangınına karşı büyük bir mücadele veriyoruz. Vatandaşlarımızın can/mal güvenliğini sağlamak ve ormanlarımızı korumak için 488 personelimiz görev başında. Son alev sönene kadar durmak yok!" denildi.

Bakan Pakdemirli, Hatay'da çıkan orman yangınıyla ilgili, "Yangına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer iş makinesi ve 500 personel de biz sevk ettik ve çalışmalar devam ediyor. Ancak hava araçlarında rüzgar şartlarından dolayı aralıklı olarak müdahale yapılabiliyor" dedi.

Hatay’ın Belen ilçesinde orman yangını çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyün alevler 1 fabrikaya, 2 apartmana ve 1 iş yerine sıçradı. Hatay'da etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle yangın söndürme helikopterleri havalanamazken, 1 yangın söndürme uçağı müdahale ediyor.

Edinilen bilgiye göre, Belen ilçesine bağlı Sarımazı İssume Mahallesinde ormanlık alanda ormanlık alanda bir trafonun patlaması üzerine orman yangını çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle hızla ilerleyen yangın 2 apartmana, 1 restorana ve 2 araca sıçradı. Yangını kontrol altına almak için Hatay Büyükşehir İtfaiyesi ve Orman Müdürlüğüne bağlı yangın söndürme ekipleri çalışma başlattı.

Kuvvetli rüzgarın etkisiyle orman yangını büyümeye devam ederken, itfaiye ekiplerin yangını söndürme çalışması sürüyor.

Belen Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Önder, "Sabah saatlerinde trafo patlamasıyla olduğu düşünülüyor. Rüzgarın etkisiyle çok büyük alana yayıldı. Fırtına var, helikopterler uçamıyor. Bir 'vita' fabrika yanıyor. İçerisinde patlayıcı maddeler olduğu bilgisi var. Sadece 1 uçak müdahale edebiliyor" ifadelerini kullandı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı lütfü Savaş da yaptığı açıklamada, "Belen ile İskenderun ilçelerimiz arasında kalan ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına tüm itfaiye ekiplerimizle müdahale ediyoruz. Yangından etkilenen hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay'da çıkan orman yangınıyla ilgili, "Yangına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer iş makinesi ve 500 personel de biz sevk ettik ve çalışmalar devam ediyor. Ancak hava araçlarında rüzgar şartlarından dolayı aralıklı olarak müdahale yapılabildiğini söylemek isterim. Bugün maalesef uçağımızla ilgili bir kırım değil ama bir arıza yaşadık. Su atar uçağımızın su alma kapaklarından biri denizdeki yüksek dalga boyu nedeniyle kırıldı. Diğer uçağımız mümkün mertebe hava şartları müsait olduğu sürece çalışmalarına devam ediyor. İki köyün tahliyesini istedik" dedi.

Bir dizi programa katılmak üzere Manisa'nın Gördes ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay'da çıkan orman yangınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangına müdahalede zorluklar yaşandığını belirten Pakdemirli, "Yangın çıkış saati 10.15 sıraları. Saat 10.20’de ilk müdahaleyi yaptık. Nemin yüzde 18 gibi düşük bir seviyede olması, sıcaklığın 30 derece üzerinde seyrediyor olması, rüzgarın da maalesef 70 kilometre süratle esiyor olması bu yangını tetikleyen ana unsurlardan biri olmuştur. Yangın aslında ana unsurları itibariyle meskul mahalde çıkmış olup orman Genel Müdürlüğü teşkilatımızın da söndürülmesi konusunda desteklediği bir yangın olarak başlamıştır. Tabi ki yangına 2 uçak, 4 helikopter, 122 arazöz, 10 dozer iş makinesi ve 500 personel de biz sevk ettik ve çalışmalar devam ediyor. Ancak hava araçlarında rüzgar şartlarından dolayı aralıklı olarak müdahale yapılabildiğini söylemek isterim" dedi.

'BİR UÇAĞIMIZDA MAALESEF ARIZA YAŞANDI'

Şiddetli rüzgar nedeniyle helikopter bambilerinin kuyruğa kadar savrulduğunu, bu nedenle emniyetsiz uçuşların yaşanabildiğine dikkati çeken Bakan Pakdemirli, "Yangın bölgesindeki şiddetli rüzgar nedeniyle; emniyetsiz uçuşlara sebebiyet verebileceği için zaman zaman helikopterlerimiz yere iniyor. Bugün maalesef uçağımızla ilgili bir kırım değil ama bir arıza yaşadık. Su atar uçağımızın su alma kapaklarından bir denizdeki yüksek dalga boyu nedeniyle kırıldı. Diğer uçağımız mümkün mertebe hava şartları müsait olduğu sürece çalışmalarına devam ediyor. Ama bir uçağımızda maalesef böyle bir arıza yaşadık" dedi.

'İKİ KÖYÜN TAHLİYESİNİ İSTEDİK'

Yangının ilerlediği iki köyde tahliye çalışmalarına başlandığını belirten Bakan Pakdemirli, "Şu an yangın, Nergizlik ve Kışlak köylerine doğru ilerliyor. Bu iki köyün tahliyesini istedik. Biraz önce de söylediğim gibi şiddetli rüzgar nedeniyle hava müdahalesi yapılamıyor. Yapıldığı dönemlerde de çok kısıtlı yapılabiliyor. Meskun mahalde, evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda maalesef zararlar oluştu. Hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ekiplerimizle en son 5 dakika önce görüştük, yangını bir noktada toplama üzerinde çalıştıkları eğer bunu yapabilirlerse hızlı bir şekilde kontrol altına alma çalışmalarını sürdüreceklerini söylediler" diye konuştu.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları