loading
close
SON DAKİKALAR

HDP'den Diyarbakır il binası önünde eylem yapan annelere: Çözüm yeri Meclis, çözüm adresi iktidardır, anneleri Meclis'e davet ediyoruz

HDP'den Diyarbakır il binası önünde eylem yapan annelere: Çözüm yeri Meclis, çözüm adresi iktidardır, anneleri Meclis'e davet ediyoruz
Tarih: 13.09.2019 - 16:30
Kategori: Siyaset

HDP, çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını söyleyen ve Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi yapan ailelere 'Meclis'e gelin' çağrısı yaptı.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, açıklamalarda bulundu. 

Diyarbakır il binası önünde çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını söyleyerek eylem yapan ailelere seslenen Kubilay, "Biz anneleri Meclis’e davet ediyoruz. HDP'nin il binası da partisi de o annelerin partisidir. O binaya girebilirler de orada kalabilirler de. Ama, eğer söz konusu çocuklarının sağ salim evlerine dönmesi ise bunun çözüm yeri Meclis’tir, çözüm adresi ise iktidardır" dedi.

3 Eylül'den itibaren Diyarbakır il binası önünde oturma eylemi yapan ailelerin taleplerinin son derece haklı olduğunu ifade eden Kubilay, "Bizim de talebimiz hiç kimsenin tırnağı dahi kanamadan toplumsal barışın sağlanarak bütün gençlerin evlerine sağ salim geri dönmeleridir. Son 4 senedir her gün ölümün kutsandığı, ölü sayacı gibi ölüm rakamlarının bizzat bakanlar tarafından ekranlarda gururla verildiği, tabutlara yaslanarak mitinglerin yapıldığı, çocuklar ölmesin diyenlere ceza verildiği, barış talebinde bulunanların işlerinden edildiği ve hapse atıldığı dönemlerde de biz, barış olsun çocuklar evlerine sağ salim dönsün, analar ağlamasın dediğimiz için bu iktidarın saldırılarına maruz kaldık. Kalmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Günay Kubilay'ın açıklamaları şöyle:

"Ne yazık ki, bu siyasi iktidar koşullarında suç olması gereken savaş olağan bir politika, olağan bir politika olması gereken barış suç unsuru olarak niteleniyor. Bizim bu konudaki duruşumuz nettir. Biz bütün gençler güven içinde evlerine dönsün ve toplumsal barış sağlansın diye uğraşıyoruz. Peki AKP-MHP koalisyonu ne diyor, Saray ne diyor? Barış mı diyorlar, gençler sağ salim dönsün mü diyorlar? Tabii ki hayır. Savaş çığırtkanlığı yapmaya devam ediyor, herkese namlu gösteriyor, ölüm naraları atıyorlar.

Hepimizin hafızalarında diridir. Cumartesi Annelerine paçoz diyerek coplatanlar, toplandıkları alandan Cumartesi Annelerini kovanlar, Gebze’de cezaevi önündeki anneleri coplatanlar, şimdi siyasi rant sağlamak için, kayyım gaspının üstünü örtmek için annelerden söz ediyor. Bazı kavramlar bazı ağızlarda ne yazık ki çok eğreti duruyor. Eğer hala bir çözüm ısrarı varsa çağrımız nettir.

Hükümetin bakanı bir muhalefet partisinin il binasının önünde oturarak annelerin acısını istismar ediyor

Meclis, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, inanç grupları ve toplumun bütün kesimleri bir araya gelerek önce çözümü konuşalım, barışı, yaşamı yaşatmayı konuşalım. Eğer çocuklar ailelerinden uzaksa, gencecik insanlar yaşamını yitiriyorsa bunun sorumlusu Kürt sorununu çözmeyenlerdir. HDP olarak çocuklarını arayan ve yanında olmak isteyen tüm ailelerin yanındayız. Ama sorunun asıl muhatabı devlet ve devleti yönetenlerdir. Sorunu çözmesi gereken hükümetin bakanı, sorunu çözecek adımlar atmak yerine şov olsun diye Diyarbakır’da bir muhalefet partisinin il binasının önüne oturarak annelerin acısını istismar ediyor.

Örneğin bu olaydan çok daha önce toplumun önüne gelmiş olan PKK'nin alıkoyduğu asker ve polislere ilişkin önerimiz hala geçerlidir. Ne demiştik? İnsan hakları kuruluşlarının da içinde yer aldığı bir heyet kuralım önerimiz olmuştu. Bu öneriye önce AKP karşı çıkmıştır. Bir kez daha tekrar ediyoruz. İktidar, oluşturulacak bir heyete engel çıkarmadığı ve güvence verdiği takdirde içinde insan hakları kuruluşlarından temsilcilerin de olduğu bir heyet oluşturulabilir ve hızla bu sorunu çözebilecek adımları atabilir.

HDP’nin bu konudaki tavrı ve girişimleri net iken şimdi Diyarbakır il örgütümüz önünde oturan annelerle ilgili olarak, annelerin acısını ortadan kaldıracak politikaları kim savunuyor, kim tersini yapıyor? Tüm ilgililere biz soruyoruz. Her gün savaş tamtamları çalan, savaştan başka çare yok diyen parti HDP midir? Her gün yeni bir askeri operasyon yapmakla övünen ve ölümlere yol açan HDP midir? Durmaksızın Suriye’ye namlu gösterip, insanları yerinden yurdundan eden politikaların mimarı HDP midir? Dolmabahçe Mutabakatı’nı reddeden, çözüm masasını deviren, ölümlere kapı açan HDP midir?

Sayın Erdoğan önce Berfo Ana’ya verdiğiniz sözü tutun

Bu konuda AKP basını da bütünüyle iki yüzlülük yapıyor. HDP’yi hedef gösteriyor, HDP’yi suçlayarak sorunun kaynağı olan iktidarı aklamaya çalışıyor. Biz AKP’nin annelere yaklaşımını Galatasaray Meydanı’ndan biliyoruz. Açıkça Erdoğan’a çağrı yapıyoruz. Sayın Erdoğan, önce Berfo Ana’ya verdiğiniz sözü tutun. Siz çocuklarını arayan annelere verdiğiniz sözünüzü tutmadığınız sürece, kayıpların nerede olduğunu açıklamadığınız sürece söylediğiniz her söz koca bir yalandan ibaret olacaktır ve inandırıcı olmayacaktır.

Bu vesileyle bir kez daha AKP iktidarı ve onunla ittifak içinde olan güçleri annelerin özlemini ve acılarını ırkçı politikalara ve özel savaş politikalarına malzeme etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz. Başta AKP olmak üzere meclisteki tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz. Bu çocuklar neden dağdalar, neden birbirini vuruyorlar? Annelerin acılarını dindirecek, gözyaşlarını dindirecek olan nedir? Gelin Meclis'te içinde bütün partilerin yer aldığı bir çözüm komisyonu kuralım. Açık açık tartışalım, Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümünü konuşalım. Eğer amaç siyasi rant değil de ailelerin çocuklarına sağ salim kavuşmasının yolunu açmaksa yapılacak olan bellidir.

Bu vesileyle il binamızın önünde oturan ailelere, annelere de seslenmek istiyoruz. Biz anneleri Meclis’e davet ediyoruz. HDP'nin il binası da partisi de o annelerin partisidir. O binaya girebilirler de orada kalabilirler de. Ama, eğer söz konusu çocuklarının sağ salim evlerine dönmesi ise bunun çözüm yeri Meclis’tir, çözüm adresi ise iktidardır. O yüzden de biz anneleri Meclis'e davet ediyoruz. Buyursunlar gelsinler, başımızın gözümüzün üzerinde yerleri var. Bütün partilerle, iktidar partisi de dahil HDP de dahil bütün partilerle görüşsünler bir çözüm komisyonunun kurulmasına vesile olsunlar. Bu konuda ısrarlı olsunlar. Kendilerinden bunu özellikle istirham ediyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları