loading
close
SON DAKİKALAR

HDP'den İstanbul açıklaması: Halk kararını verdi, YSK bu sonuçları kabul etmek zorundadır

HDP'den İstanbul açıklaması: Halk kararını verdi, YSK bu sonuçları kabul etmek zorundadır
Tarih: 06.04.2019 - 16:13
Kategori: Siyaset

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Kars, Muş ve İstanbul’da yaşananlara ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

HDP İstanbul İl Binasında yapılan açıklamada Pervin Buldan, "Başta Muş olmak üzere birçok yerde HDP kazanmasına rağmen bu seçimlerin HDP’nin elinden alındığını bariz bir şekilde görüyoruz. AKP’nin yaptığı bütün itirazlar kabul edilirken HDP’nin itirazlarının kabul edilmemesi ciddi bir çifte standardın uygulandığını ve HDP’ye karşı oyunların oynandığını gösteriyor. Özellikle Şırnak, Beytüşebbap, Uludere, Muş Malazgirt gibi yerlerde halkımızın oyları resmen gasp edilmiştir" dedi.

"Muş’ta nasıl oylarımızı sahip çıkıyorsak İstanbul’da da sahip çıkacağız"

Her yerde oylarına sahip çımacaklarını belirten Buldan şöyle konuştu: "Biz her yerde oylarımıza sahip çıkacağız. Muş’ta nasıl oylarımızı sahip çıkıyorsak İstanbul’da da sahip çıkacağız. Bugün İstanbul’da hala sayımların devam etmesi ve bu seçimlerin sonuçlanmaması AKP’nin iktidar sarhoşluğu ve iktidarı bırakmama yaklaşımını bize gösteriyor. YSK’nin bir an önce devreye girmesi ve hukuki olmayan yaklaşıma müdahale etmesi gerektiğini belirtmek isterim."

"Patron halktır, halk kararını vermiştir. YSK bu sonuçları kabul etmek zorundadır"

Cumhurbaşkanı'nın “patron YSK’dir” sözünü eleştiren Buldan "Patron halktır, halk kararını vermiştir. Seçimini yapmıştır, kimi seçtiğine karar vermiştir. Burada yapılması gereken şey şudur; YSK bu sonuçları kabul etmek zorundadır ve ardından sonuçları kesinleştirip mazbataları belediye başkanlarına ve eşbaşkanlara vermek zorundadır. Bir an önce YSK bu görevini bugün itibariyle yerine getirmelidir. Hukuki ve etik olarak yapması gereken de budur. Bir an önce seçim sonuçları açıklanmalıdır. Özellikle HDP’nin yaptığı itirazların derhal kabul edilmesi gerekir. Çünkü biz biliyoruz ki itiraz ettiğimiz yerde biz kazanmışız. Bu itirazların kabul edilmemesi iktidarın HDP’ye yaklaşımını gösteriyor" diye konuştu.

"Muş’ta Malazgirt’te, Viranşehir ve Tatvan’da hakkımız gasp edilmektedir"

Sezai Temelli ise şöyle konuştu: "Uyardık, ilkeli, duyarlı anayasa ve yasalara uygun bir tavır sergilemeliydi. Yapması gereken şuydu. Kazananla kaybeden aday arasındaki fark geçersiz oylardan fazlaysa mazbataları bir an önce teslim etmeliydi. Eğer bu fark fazla ise itirazların hepsini kabul edebilirdi. Çifte standart yerine bir anayasa standartı ile hareket edebilirdi ve bu Türkiye’yi bu tür tartışmalardan kurtaracaktı. Bugün dönüp baktığımızda geçersiz oyları saymak yerine bazı yerlerde tüm oylar yeniden sayılıyor, aslında halkın iradesini yok sayan, iktidarın alıştığımız tutumuyla karşı karşıyayız. Ama sonuçları ortadadır. Muş’ta Malazgirt’te, Viranşehir ve Tatvan’da hakkımız gasp edilmektedir. Ama daha açık olanı tabii ki Şırnaktır. Hakkımız gasp edilmektedir. Aynı şey batıda İstanbul’da hayata geçirilmek isteniyor. Aritmetik ortada, gereğini yapmak YSK’nin elinde.

Tehdit dili devam ediyor. Cumhurbaşkanının bu sonuçlardan gerekli dersleri çıkarak bu iradeden ders çıkararak adım atması gerekirken “topal ördek” örneğinde olduğu gibi toplumu tehdit ediyor. Türkiye bu siyaset dilinden bir an önce kurtulmalıdır. Zaten ortaya çıkan irade hem Türkiye’nin batısında hem de bölgede budur. Bu iradesinin gereğini yapmak tüm siyasilere partilere çağrı yapıyoruz. Toplumsal barışı hep birlikte var edebiliriz. Toplumsal barışın önünde engel olan bu iradeye karşı da hep birlikte yükseltebiliriz. Bu mücadeleye tüm toplumsal muhalefeti kadınları gençleri davet ediyoruz."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları