loading
close
SON DAKİKALAR

HDP'li Buldan: Demirtaş’ın hala cezaevinde tutulması hukuksuzluktur

HDP'li Buldan: Demirtaş’ın hala cezaevinde tutulması hukuksuzluktur
Tarih: 22.11.2018 - 14:05
Kategori: Siyaset

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Diyarbakır programı çerçevesinde Demokratik Toplum Kongresi'ni ziyaret etti.

Diyarbakır programı çerçevesinde Demokratik Toplum Kongresi'ni ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Hükümetin AİHM'in Selahattin Demirtaş'ın tutukluluk kararına ilişkin yorumda bulunan Pervin Buldan ". Kendileri AİHM’e başvururken, kendileriyle ilgili lehte kararlar çıktığında bunları hoş, bizim arkadaşlarımızla ilgili karar çıktığında boş görmektedirler" dedi. 

Pervin Buldan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

DTK’yi ziyaretimizin amacı hem Hakkari Milletvekilimiz ve DTK Eş Genel Başkanı olan Leyla Güven’in açlık grevi ile ilgili bilgi almak hem de Güven’e olan desteğimizi ifade etmektir. 

Sayın Öcalan’a tecrit üzerine tecrit uygulanıyor

Güven, açlık grevini kendi durumuyla ilgili başlatmadı. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkması için açlık grevine başladı. Sayın Öcalan 3 buçuk yıldır ailesiyle, avukatlarıyla, siyasi heyetlerle görüştürülmeyen, tecrit üzerine tecrit uygulanan bir şahsiyettir. Bu tecrit 20 yıldır devam eden, zaman zaman kaldırılan ama görüşmelerin olduğu zamanlarda bile hissedilen bir tecrit. 

Öcalan üzerinde yoğunlaşan tecrit Türkiye halklarına uygulanmaktadır

Güven’in açlık grevi sadece Öcalan’la da alakalı değildir. Çünkü Öcalan üzerinde yoğunlaşan tecrit Kürt halkına da uygulanmaktadır. Tecrit bir insanlık suçudur. Öcalan’ın ailesiyle, avukatlarıyla görüşme hakkı vardır. Hem ulusal hem uluslararası hukukta böyledir. Bu tecrit hem Kürt halkına hem Türkiye halklarına uygulanmaktadır. Bu tecritten herkes nasibini almaktadır. 

Tecrit kalkmalı Türkiye hak ettiği huzura kavuşmalıdır

Sayın Öcalan’ın 2011’de başlayan ve 2015 yılına kadar devam eden çözüm ve müzakere sürecinin Türkiye halklarında yarattığı olumlu havanın ne kadar iyi bir atmosfer sağladığına, demokratikleşme alanındaki adımların ne kadar pozitif olduğuna tanıklık ettik. O dönem görüşmeler devam ederken bu ülkede hiç kimsenin gözyaşı dökmediğini, ölümlerin olmadığını ve bu ülkede huzur olduğunu gördük. Bu sürecin 2015 yılında AKP tarafından bitirilmesi ile birlikte bu ülkenin tekrar çatışmalı döneme girmesi ve insanların yaşamlarını yitirmesi Türkiye halklarının kabul etmediği bir durumdur. O yüzden biz özellikle Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılmasını ve Türkiye’nin hak ettiği huzur ve güven ortamının sağlanmasını istiyoruz. 

Leyla Güven açlık grevini şahsı için başlatmadı 

Bu anlamda, Sevgili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi 15’inci gününde. Bu taleplerin karşılanması tüm Kürt halkının taleplerinin de yerine getirilmesi anlamına gelecektir. Çünkü sevgili Leyla Güven bu açlık grevini kendi şahsına yönelik değil Sayın Öcalan’a yönelik tecride karşı başlattığını ifade etmiştir. Sayın Öcalan ile görüşmeler oluncaya kadar da bu eylemini sürdüreceğini ifade etmektir. Bu ziyaretle birlikte sevgili Leyla Güven’e selamlarımızı gönderiyoruz hem de AKP hükümetine bu tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini ve insanlık suçu olan bu tecridin kaldırılması gerektiğini ifade ediyoruz. 

Demirtaş’ın hala cezaevinde tutulması hukuksuzluktur

Bununla birlikte cezaevlerinde tecridin yanı sıra hukuksuz bir şekilde ve sadece düşüncelerinden dolayı binlerce insan rehin tutuluyor. AİHM'in verdiği Demirtaş kararının hükümet tarafından yok sayılması, görmezden gelinmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Sayın Demirtaş’ın şu an bile cezaevinde tutulması yeni bir hukuksuzluktur. Hiç kimsenin yargıya müdahale etme hakkı yoktur. 

Karar kendileriyle ilgili olunca hoş, bizimle ilgili olunca boş 

Hani yargı bağımsız ve tarafsızdı. Yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu ifade edenler bugün bizim arkadaşlarımızla ilgili kararları tanımayan, görmeyen, duymayan bir noktadalar. Kendileri AİHM’e başvururken, kendileriyle ilgili lehte kararlar çıktığında bunları hoş, bizim arkadaşlarımızla ilgili karar çıktığında boş görmektedirler. 

Herkes elini yargının üzerinden çekmeli 

İşte bu çifte standardın ve bu hukuksuzluğun bir an önce son bulması gerekir. Adalet, hukuk bir gün AKP’ye de lazım olacak. Herkes elini yargının üzerinden çekmeli. Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere siyasetçilerin serbest bırakılması gerekiyor. Bu karar emsal teşkil ettiğinden tüm tutuklu seçilmişlerimizin de serbest bırakılması gerekir. Tüm bu hukuksuzlukların Türkiye’ye hiçbir faydası yok. Türkiye’nin demokrasisi açısından yeni gelişmeler olmalı, gereken adımlar bir an önce atılmalıdır. 

 

 


 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları