loading
close
SON DAKİKALAR

HDP'li Buldan'dan açlık grevlerine ilişkin açıklama

HDP'li Buldan'dan açlık grevlerine ilişkin açıklama
Tarih: 25.02.2019 - 13:41
Kategori: Siyaset

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, açlık grevlerine ilişkin HDP Genel Merkezinde basın açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 110 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin partinin Genel Merkez binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Eş Genel Başkan Sezai Temelli ile HDP’li milletvekilleri de katıldı.

MYK üyeleri ve milletvekillerinin katılımı ile yapılan açıklamada Buldan şunları söyledi: 

"Bugün genel merkezimizde MYK ve Meclis grubumuzla ortak bir toplantı yapıyoruz. Seçim öncesi hem milletvekili arkadaşlarımızın hem MYK’daki arkadaşlarımızın seçim bölgelerindeki çalışma planlarını oluşturmak ama aynı zamanda tecrit ve açlık grevlerine dair ne yapabileceğimize dair bir planlama çıkarmak üzere bir araya geldik. 

Hepinizin bildiği gibi uzun süredir, cezaevleri başta olmak üzere, dışarıda da devam eden açlık grevleri süreci var. Özellikle cezaevinde iken Hakkari milletvekilimiz ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevleri birçok cezaevinde, Strazburg, Hêwler ve Galler gibi yerlerde de sürmektedir.

Engellemelere rağmen milletvekillerimiz barikatları aşmıştır

Bugün Leyla Güven’in açlık grevinin 110. günü. Artık kritik bir aşamaya gelindiğini özellikle vurgulamak isterim. Bizim bütün girişimlerimize ve çözüm çağrılarımıza rağmen adım atmayan bir iktidar var karşımızda. Tüm ses çıkarma ve dikkat çekme eylemlerimize rağmen, bu eylemleri bastırmaktan başka bir yol izlemeyen bir iktidar var karşımızda. Milletvekili arkadaşlarımızın kendi kentlerinden Diyarbakır’a, ayrıca İstanbul’da yapmak istediğimiz yürüyüşler İçişleri Bakanı talimatıyla engellenmeye çalışıldı. Ancak bütün bunlara rağmen milletvekili arkadaşlarımız kendi kentlerinden Diyarbakır’a gelebildiler bu barikatları aşabildiler. 

Her türlü engellemeye rağmen, bir milletvekili arkadaşımızın karşısına binlerce güvenlik gücünün çıkarılmasına rağmen arkadaşlarımız, Leyla Güven başta olmak üzere açlık grevindeki arkadaşlarımız için olumsuz bir durum yaşanmaması için bu yürüyüşleri gerçekleştirmeyi başardılar. Tabii ki burada özellikle tecridin sadece bir HDP sorunu ya da tecridin sadece Kürt halkının sorunu olmadığını ifade etmek isterim. O yüzden sadece bizimle sınırlı kalmamalı. Tecridin kaldırılmasına yönelik açıklamalar sadece HDP tarafından yapılmamalı. 

Tecridin sonlandırılması için adım atılsın can kaybı yaşanmasın

Biz bugün buradan hem Meclis’e hem Hükümete ve tüm kamuoyuna bir çağrı yapmak istiyoruz: Tecrit mutlaka kaldırılmalıdır. Açlık grevinde olan arkadaşlarımızdan, bir can kaybı yaşanmadan tecridin kaldırılması girişimleri ve bu konuda adım atılmasıyla birlikte, bu eylemi sonlandırılması mutlaka gerçekleşmelidir. 

Hükümet mutlaka gereğini yapmalıdır. Adalet Bakanı kendi çıkardığı yasaları hayata geçirmelidir. Meclis'teki ve dışındaki tüm siyasi partiler Türkiye’nin içinde bulunduğu tecrit meselesine karşı duyarlı olmalı ve bir söz söylemelidir. Çünkü tecrit sadece İmralı Cezaevi’nde Sayın Öcalan’a uygulanmıyor, aslında tüm Türkiye halkları bir tecrit ile karşı karşıyadır. Meclis başkanına da bir çağrı yapmak istiyoruz. 

Şentop’un ilk işi Leyla Güven’in talebini dikkate alacak şekilde adım atmak olmalıdır

Dün Meclis Başkanı seçildi. Sayın Şentop’un bugün itibariyle başladığı bu görevde yapacağı ilk iş Sayın Leyla Güven’in talebini dikkate alacak şekilde adım atmak olmalıdır. Çünkü Leyla Güven bugün yemin etmeyen ve faaliyetlerine henüz başlamayan tek milletvekili olarak kalmıştır. En son Deniz Baykal’ın da yemin etmesiyle birlikte bugün mecliste olmayan tek kişi Leyla Güven kalmıştır. 

Açlık grevlerinin tek talebi vardır: Hukukun işletilmesi

Değerli arkadaşlar, burada talep nedir? Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile düzenli görüşmelerini gerçekleştirmesidir. Açlık grevinde olan tüm arkadaşlarımızın tek talebi vardır: Bu görüşmelerin sağlanması. Hukuksuz ya da hayata geçirilmeyecek bir talebi ifade etmiyor arkadaşlarımız. Çıkarılmış yasaların hayata geçmesi konusunda bir adım atması bekleniyor, talep sadece budur. 

Biz elbette ki şunu her zaman söyledik. Cezaevinde olan her insanın kendi ailesi ve avukatlarıyla görüşme hakkı varken bu tecrit sadece İmralı’ya sadece Sayın Öcalan’a uygulanamaz. Sayın Öcalan da cezaevlerindeki bütün insanlar gibi bu haklara sahiptir. Bu hakları engellemek ve kısıtlamak ifade ettiğimiz gibi mutlak tecrit anlamına gelmektedir. O yüzden bu mutlak tecridin bir an önce kaldırılması ve Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüşme yapmasının önü mutlaka açılmalıdır.

Yaşanabilecek olumsuzlukların sorumlusu AKP Hükümetidir

Yaşanacak en ufak bir olumsuzluktan, can kaybından AKP Hükümetinin sorumlu olacağını ifade etmek isteriz. Bedenlerin her gün eridiği, insanların göz göre ölüme gittiği bir süreçte AKP buna sessiz kalmamalı ve tecrit mutlaka kaldırılmalıdır. Bu anlamda bugün yaptığımız bu çağrıyla bir kez daha başta Meclis Başkanı, Adalet Bakanı ve diğer siyasi partiler ile kamuoyu Türkiye’de barışın demokrasinin ve adaletin yanında olan her insan tecride karşı ses çıkarmalıdır."

 



 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları