loading
close
SON DAKİKALAR

İBB'nin Yerebatan Sarnıcı'nı güçlendirme projesine onay verilmedi

İBB'nin Yerebatan Sarnıcı'nı güçlendirme projesine onay verilmedi
Tarih: 16.12.2020 - 13:02
Kategori: Gündem

İBB'nin Yerebatan Sarnıcı'ndaki çökme tehlikesine karşı hazırladığı ve 52 gündür onay beklediği projeler Koruma Kurulu tarafından reddedildi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 9 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Yerebatan Sarnıcı'nda sütunları birbirine bağlayan gergilerin sütunları tutamadığını gördüklerini söylemiş, "Koruma Kurulu’na hazırlayıp sunduğumuz projeleri vakit kaybetmeksizin uygulamamız gerekiyor. Yerebatan Sarnıcı bir an bile bekleyecek durumda değil" demişti. 

Polat, "Yerebatan Sarnıcı’nın gergileri boşta, bina tehlikede" diyerek hazırladıkları projelere 52 gün boyunca onay alamadıklarını belirtmiş, bin 500 yıllık Yerebatan Sarnıcı için "neyi bekliyor?" diye sormuştu.

İBB'nin ısrarlı çağrılarına rağmen Koruma Kurulu İBB'nin projesine onay vermedi.

Mahir Polat, 52 günün sonunda Kurul'dan ret yanıtı gelmesine tepki gösterdi. Polat, "52 gün sonra Koruma Kurulu ne yazık ki Yerebatan Sarnıcı projemize onay vermedi. 3 duayen Prof, 1'i Bizans Sarnıçları üzerine doktoralı 2 Dr, 1 restorasyon uzmanı yüksek mimar, 2 restorasyon uzmanı yapı mühendisinin imzası olan projemiz hiç zaman kaybetmemişiz gibi yeni heyetlere havale edildi" dedi.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel de Koruma Kurulu'nun kararına tepki gösterdi. Özel, "52 gün sonra süreci başa alan bir kararla Yerebatan Sarnıcı Güçlendirme Projesi onaylanmadı. Bilimsel Danışma Kurulumuzun Görüşü hiçe sayıldı. Koruma kuruluna aldığı karardan bir an önce geri dönmeye çağırıyoruz. Yerebatan Sarnıcı bekleyemez halde" ifadelerini kullandı.

İlgili haberler:
İBB'den Koruma Kurulu'na 'Yerebatan Sarnıcı' tepkisi: Acil uygulama için 50 gündür onay bekliyoruz
'Yerebatan Sarnıcı depreme direnemez halde'

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları