loading
close
SON DAKİKALAR

İki yılda beşinci suikast

İki yılda beşinci suikast
Tarih: 11.02.2012 - 22:19
Kategori: Dünya

İran’da bir nükleer bilim insanı daha öldürüldü. Tahran, saldırıdan yine İsrail’i sorumlu tuttu

Bir nükleer tesiste görevli bilim insanı Mustafa Ahmedi Ruşen dün Tahran’da uğradığı bombalı saldırıda hayatını kaybetti. İran’da son iki yıl içinde 4 nükleer fizikçi daha öldürülmüştü.

İran’ın başkenti Tahran’da, ülkenin bir nükleer tesisinde görevli bir bilim insanı uğradığı bombalı suikast sonucu öldürüldü. İran ajansları, bilim insanı Mustafa Ahmedi Ruşen’in dün sabah saatlerinde evinden işyerine giderken aracına yapıştırılan manyetik bombanın patlamasıyla olay yerinde öldüğünü duyurdu.

Bombanın motosikletli iki kişi tarafından araca yapıştırıldığı kaydedilirken bilim insanının şoförünün de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği ifade edildi. Olayda bir yaya da yaralandı.

Zamanlama dikkat çekici

Tahran’daki Şerif Üniversitesi’nde görevli Ruşen’in (32), ülkenin güneyinde yer alan Natanz nükleer uranyum zenginleştirme tesisinde de görev yaptığı ve bu merkezde ticari işlerden sorumlu müdür yardımcısı olarak çalıştığı aktarıldı. İran Atom Enerjisi Kurumu tarafından yayımlanan bildiride, öldürülen bilim insanının ülkedeki nükleer sanayinin “önemli hizmetkârlarından” biri olduğu belirtildi.

Ruşen’e suikastta kullanılan yöntemin, daha önce ülkedeki nükleer fizikçileri hedef alan terör saldırılarıyla benzerlik taşıdığı aktarılırken ülke basını zamanlama meselesine de dikkat çekti. İki yıl önce, 12 Ocak’ta nükleer fizikçi Mesud Ali Muhammedi, benzer bir yöntemle öldürülmüştü. Dün yapılan terör saldırısı ile birlikte, Tahran’da son iki yıl içinde suikasta uğrayan nükleer bilim insanı sayısı beşe yükselmiş oldu. 2010’un Kasım ayında eşzamanlı yapılan iki saldırıda nükleer fizikçi Mecit Şehriyari öldürülmüş, bir başka fizikçi Feridun Abbasi ise yaralanmıştı. Geçen yılın temmuz ayında ise nükleer fizikçi Daryuş Rızai evi önünde vurularak öldürülmüştü.

İran, son saldırıyla ilgili olarak ABD ve İsrail’i suçladı. Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, saldırının “İsrail’in maşaları” tarafından düzenlendiğini belirtirken Tahran Vali Yardımcısı Sefer Ali Beratlu da İsrail’i suçladı ve ülkede mart ayında yapılacak seçimlerin saldırıyla etkilenmek istendiğini öne sürdü.

İran’lı yetkililerin iddialarını yalanlayan Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor ise Ruşan’ın öldürülmesi dahil, bütün şiddet eylemlerini şiddetle kınadıklarını da kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları