loading
close
SON DAKİKALAR

İkinci Büyük Operasyon Başladı

İkinci Büyük Operasyon Başladı
Tarih: 24.02.2012 - 16:21
Kategori: Sağlık, Yaşam

Nakil için organlar İzmir'den getirildi

Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk yüz ve kol naklinin ardından ikinci operasyon için bağış İzmir'den geldi.Uşak'da Ahmet Kaya'nın yüz, kol ve bacakları ailesi tarafından bağışlanmış ve böylece Türkiye'nin ilk yüz, ikinci kol nakli ameliyatı Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirillmişti. İkinci yüz nakliameliyatı hazırlığı haberi bu kez Hacettepe Üniversitesi'nden geldi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Çeşme'de 10 gün önce trafik kazası sonucu ağır yaralanan N.K.'nin (40) ailesi tüm organlarının bağışlanmasını kimliğinin açıklanmaması kaydıyla kabul etti. Aile kimliğin açıklanmaması için hastaneye dilekçe de verdi. Bu gelişmenin ardından Türkiye'nin ikinci yüz nakli için Hacettepe Üniversitesi ekibinin hazır olduğu bilgisi geldi ve ekipler organları almak için Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde operasyona başladı.

Dünyada Bir İlk

Hacettepe üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, yaptığı açıklamada, İzmir'de bir kadavradan alınan çift kol ve çift bacağın bir hastaya, aynı kadavradan alınan yüzün de bir başka hastaya nakledilmesi için yaklaşık 2 saat önce operasyona başladıklarını söyledi.

Çift kol ve çift bacağın plastik cerrahi, ortopedi ve diğer ilgili uzmanların katılımıyla nakledilecek hastanın dünyada ilk olacağını vurgulayan Tuncer, aynı uzmanların nakledilecek organları da İzmir'e giderek aldıklarını kaydetti.

Yüz naklinin de bir erkek hastaya yapılacağını ifade eden Tuncer, operasyonların gece geç saatlere kadar sürmesinin beklendiğini bildirdi.

Tıp fakültesinde operasyonlara ilişkin yarın basın toplantısı düzenleneceğini belirten Tuncer, ''Operasyonları gerçekleştiren arkadaşlarımla gurur duyuyorum, Sağlık Bakanlığına da böyle bir olanak tanığı için teşekkür ediyorum. Çok çağdaş bir sistem kurdu bakanlığımız. Türkiye'nin organ naklinde bu noktaya gelmesinde Sağlık Bakanlığının büyük katkıları var'' dedi.

Heyecanlı Bekleyiş

Türkiye'de ikinci yüz naklinin yapılacağı Cengiz Gül'ün yakınları Hacettepe Hastanesi önünde ameliyatın sona ermesini bekliyor.

Bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül'ün halası Münevver Oral, çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, Gül'ün saat 03.30'da uçakla İstanbul'dan Ankara'ya geldiğini söyledi.

Gül'ün yüzünün iki yaşında televizyon tüpünün patlaması sonucu yandığını belirten Oral, 25 yaşında olan Gül'ün yüz nakli olmayı çok istediğini bunun için de bir ay önce Hacettepe ÜniversitesiHastanesine başvurduklarını söyledi.

Antalya'daki ilk yüz nakline ilişkin haberleri izleyen Gül'ün çok sevindiğini ve umutlandığını anlatan Oral, yeğenini ameliyata girerken göremediğini söyledi.

Oral, Cengiz Gül'ün bir senedir İstanbul'da çalıştığını, internet kablosu bağlantısı yaptığını belirterek, aynı zaman da eğitimini sürdürdüğünü kaydetti.

"Ameliyata Girerken Çok Mutluydu"

Yüz nakli yapılacak Cengiz Gül'ün eniştesi Mustafa Oral, nakille ilgili soruları yanıtladı.

Operasyon imkanını duyunca mutlu olduklarını ifade eden Oran, "Kendisi öğrenci. Duyunca çok mutlu oldu, sevinçliydi. Radyo Televizyon Bölümü'nde okuyor. Yüz nakli olduktan sonra ekran önünde olmak istiyor. Ameliyata girerken çok mutluydu, sevinçliydi. Gayet huzurlu ve sevinçliydi. Yüzü, sosyal hayatını etkiliyordu. Arkadaşlarıyla beraber oturmak istemiyordu" dedi.

Cengiz Gül'ün yüzü yanık olduğu için çekingen bir kişiliğe sahip olduğunu kaydeden Oral, "Kimsenin yanına gitmek istemiyordu" diye konuştu.

"Her Türlü Desteği Veririz"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Antalya'daki bu başarılı organ nakillerini Türkiye'de çok başarılı diğer nakiller izleyecek, bundan eminiz'' dedi.

Akdağ, Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani ile İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğündeki makamında görüştü.

Görüşmenin ardından gazetecilerin ''Hacettepe Üniversitesi'nde yüz, kol ve bacak nakli yapılacağını'' hatırlatması üzerine Akdağ, Türkiye'de organ naklinin her geçen gün daha da geliştiğini belirterek, ''Burada temel noktayı atlamamak lazım, en önemli husus vatandaşlarımızın bağışlarıdır, bağışları organize ettiğimiz sistemdir ve bu bağışları ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırma hızımızdır'' dedi.

Türkiye'de organ naklini gerçekleştiren cerrahların ve yoğun bakım ekiplerinin çok iyi yetişmiş olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, yakın zamanda Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dünyada ilk kez bir sporcuya menüsküs nakli yapıldığını söyledi.

Akdağ, şöyle devam etti:

''Antalya'daki bu başarılı organ nakillerini Türkiye'de çok başarılı diğer nakiller izleyecek, bundan eminiz. Mesela Malatya İnönü Üniversitemiz dünyanın karaciğer naklinde sayılı merkezlerinden birisi haline geldi ve Hacettepe gibi köklü bir üniversite bu nakilleri yapabilecek kabiliyeti sahiptir. Yeter ki onlar bunu arzulasınlar. Biz her türlü desteği bu üniversitemize veririz.''

"Türk Sağlık Sektörü Dünyanın En Tepe Noktasında"

Kosovalı Bakan Agani de Türkiye'deki yüz, kol ve bacak nakillerinin Türk sağlık sisteminin başarısı olduğunu belirterek, Türkiye'nin her alanda elde ettiği başarılardan son derece mutlu olduğunu söyledi.

''Aramızdaki iş birliğini derinleştirerek bu tecrübeleri Kosova'da da göreceğiz'' diyen Agani, Kosova'daki genç doktor ekibinin Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Agani, Türk sağlık sektörünün dünyanın en tepe noktasında bulunduğunu ve bundan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları