loading
close
SON DAKİKALAR

ILO'yu beklemeye gerek yok bir genelge çözer

ILO'yu beklemeye gerek yok bir genelge çözer
Tarih: 20.05.2014 - 10:45
Kategori: Sendika

Soma’da 301 işçinin öldüğü faciadan sonra yaşanan ihmaller zinciri Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 176 numaralı ''Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi''ni gündeme taşıdı...

Soma’da 301 işçinin öldüğü faciadan sonra yaşanan ihmaller zinciri Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ni gündeme taşıdı. Türkiye ’nin altına imza atmadığı ILO 176’daki tüm şartların bir bakanlık genelgesiyle uygulanabileceğine dikkat çeken eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, “Hükümet isterse madenlerde ILO’daki gereklilikleri anında hayata geçirebilir.
ILO’nun istediği hassas şartların yerine getirilmesi için illa ki altına imza atmamız gerekmiyor” dedi. Bakanlık yetkilileri ise “ILO 176 için hazırlıkların yapıldığını söyleyerek, “Madenler anında değişebilen şartlar içeriyor. Bu nedenle önemli olan işyeri sahibinin denetimlerin ardından bile kendi vicdanıyla tüm yasal zorunlulakları yerine getirmesidir” bilgisini verdiler.

Bakanlık yapabilir

Soma’daki maden kazasının ardından çalışma şartlarını düzenleyen ILO’nun 176 numaralı sözleşmesiyle ilgili tartışmalar başladı. TMMOB’dan Mehmet Torun, ihmallerin önlenmesi için gereken şartların bir genelgeyle rahatlıkla sağlanabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Maden kazasıyla birlikte ILO 176. maddesi gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, söz konusu maddeyle ilgili çalışma yapılacağını söylüyor. Hatta bu madde imzalanana kadar madenlerdeki çalışmaların durdurulacağı haberleri basında yer aldı. Ancak, madencilik sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği koşulları için önemli bir çerçeve getiren düzenleme yürürlüğe girene kadar, tüm şartlar bir bakanlık genelgesiyle hayata geçirilebilir. Bakanlık gereken tüm kriterleri genelgeyle işverene hatırlatır. Böylece gereken iş güvenliği şartları Türkiye genelindeki bütün madenlerde yürürlüğe girmiş olur. İlla ki ILO 176 imzalanana kadar madenler kapatılacak demenin anlamı yok. Kaldı ki zaten Soma kazasının ardından madenlerde çalışmalar da devam ediyor. Şunu da belirtmek gerekir. ILO 176 bir devrim değil, ancak işverene bazı sorumluluklar getiriyor. Yeraltı madenlerde daha hassas olunmasını istiyor. Ancak tabi ki işverene mali yükler altına sokuyor. Bu yükümlülük bugüne kadar imzalanmamasının bir nedeni olabilir. Önemli olan ILO şartlarının hayata geçirilmesinden öte işverenin madenlerde mevzuata hareket etmesidir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndaki düzenlemeler bile yeteri kadar uygulanmıyor. Denetimlerin etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor. Madenlerde kazalar ILO 176 imzalanmadığı veya kanunlarda yeterli düzenlemeler olmadığı için çıkmıyor. İşverenin şartlara uygun davranmamasından ortaya çıkıyor. Madenlere ‘önce iş güvenliği’ yazmakla iş bitmiyor.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları