loading
close
SON DAKİKALAR

İMECE'nin anketi: AKP koronavirüs salgınıyla mücadelede başarısız oldu

İMECE'nin anketi: AKP koronavirüs salgınıyla mücadelede başarısız oldu
Tarih: 05.07.2020 - 11:05
Kategori: Gündem

İMECE Araştırma Grubu olarak yaptığımız ilk çalışmada koronavirüs salgınına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

İMECE Araştırma Grubu, 'Koronavirüs Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. 10-26 Haziran tarihleri arasında 80 şehirden toplam 4 bin 488 katılımcı ile yapılan araştırmanın sonucuna göre, AKP salgınla mücadelede sınıfta kaldı.

Ankete göre, devletin salgının yayılımına karşı aldıkları önlemleri yeterli bulanların oranı %36,3'te kaldı. Devlet tarafından alınan ekonomik tedbirleri yeterli bulanların oranı %20,7, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın performansını başarılı bulanların oranı %76,3. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un performansını başarılı bulanların oranı %37,6, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun performansını başarılı bulanların oranı %30,7, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın performansını başarılı bulanların oranı ise %15,4 olarak ölçüldü.

İMECE Araştırma'nın anketinin sonuçları şöyle:

-Salgın sürecinde evde vakit geçirmek için başvurulan aktivitelerin başında %51,8 ile sosyal medya geliyor. İkinci sırada %49,4 ile film dizi izlemek, üçüncü sırada %46,3 ile evde sohbet etmek geliyor.
-En çok vakit geçirilen sosyal mecraların başında %32,1 ile Instagram var. Facebook %26,1 ile ikinci sırada, YouTube %15,5 ile üçüncü sırada.

-Katılımcıların %81,8’i telefondan ya da bilgisayardan görüntülü sohbete katıldığını belirtiyor.

- Salgın sürecinde tüketimi artan gıdaların başında %62,3 ile ev yemekleri geliyor. Sıcak içecekler %59,2 ile ikinci sırada yer alırken, tatlı hamur işi vb. gıdalar %54,3 ile üçüncü sırada yer alıyor.

- Katılımcıların %29,6’sı salgın sürecinde daha sağlıklı beslenmeye başladıklarını belirtirken, %31,2’si ise salgın sürecinde daha sağlıksız beslenmeye başladıklarını belirtiyor.

- Salgın öncesine göre "internetten daha çok alışveriş yapmaya başladım" diyenlerin oranı %24,5. Salgın süreci ile birlikte "internetten alışveriş yapmaya başladım" diyenlerin oranı ise %9,4.

-Katılımcıların %56,2’si aynı maskeyi birçok kez kullanmak zorunda kaldığını belirtiyor. Katılımcıların %17,9’u kendi maskelerini yaptıklarını belirtirken, %5,7’si aynı maskeyi birlikte kullandıklarını belirtiyor.

- Ücretsiz maske temininde birinci sırada %41,2 ile kamu yer alıyor. Yakınlar, tanıdıklar %38,7 ile ikinci sırada. Belediyeler ise %22,9 ise üçüncü sırada yer alıyor.
- Satın alınan koruyucuların başında %85,2 ile kolonya geliyor. Dezenfektanlar %67,9 ile ikinci sırada.
- Katılımcıların %85,1’i AVM’lerin açılmasını yanlış buluyor. AVM’lere bir süre gitmeyeceğini belirtenler %46,6 olurken, bundan sonra gitmeyeceğini belirtenlerin oranı %9,0.
- Katılımcıların %53,0’ü berberlerin, kuaförlerin açılmasını yanlış buluyor. Berberlere, kuaförlere bir süre gitmeyeceğini belirtenler %28,3 olurken, bundan sonra gitmeyeceğini belirtenlerin oranı %4,7.
-Katılımcıların %62,4’ü cafe ve restoranların açılmasını yanlış buluyor. Cafe ve restoranlara bir süre gitmeyeceğini belirtenler %37,2 olurken, bundan sonra gitmeyeceğini belirtenlerin oranı %5,8.

-Salgın sürecinde "kira, fatura, taksit, kredi kartı vb. ödemelerde sorun yaşadım" diyenlerin oranı %47,6
- Sosyal yardım alanların oranı %14,9. Katılımcıların %27,8’i sosyal yardıma ihtiyaç duyduğunu ama alamadığını belirtirken, %9,6’sı ise sosyal yardıma ihtiyaç duyduğunu ama almak istemediğini belirtiyor.
- Salgın sürecinde geçimi sağlamak için başvurulan yolların başında %58,1 ile birikimleri harcama geliyor. Kredi-Kredi kartı %26,9 ile ikinci sırada yer alırken, tanıdıktan borç alma %26,7 ile üçüncü sırada.
- Normalleşme süreci ile birlikte virüs bulaşması ile ilgili "endişe düzeyim arttı" diyenler %57,2 olurken, "endişe düzeyim azaldı" diyenlerin oranı %11,7.
- Normalleşme süreci ve sonrası için yaşanan endişelerin başında %61,0 ile sağlık geliyor. Ekonomik durgunluk %58,7 ile ikinci sırada. Üçüncü sırada ise %53,9 ile eski sosyal yaşama dönememe geliyor.

-Türkiye'nin diğer ülkelere yardım göndermesini doğru bulanların oranı %35,2.
- Belediyelerin bağış kampanyasının engellenmesi kararını doğru bulanların oranı %36,0.
- Sokağa çıkma yasağı uygulamalarının fayda sağladığını düşünenlerin oranı %85,8.
- 65+ ve 20- yaş kişilerin sokağa çıkma yasağı kararını doğru bulanların oranı %69,.
- Devletin salgının yayılımına karşı aldıkları önlemleri yeterli bulanların oranı %36,3.
- Devlet tarafından alınan ekonomik tedbirleri yeterli bulanların oranı %20,7.
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın performansını başarılı bulanların oranı %76,3.
- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un performansını başarılı bulanların oranı %37,6
- İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun performansını başarılı bulanların oranı %30,7.
- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın performansını başarılı bulanların oranı %15,4.

-İçinde bulunduğumuz günlerde en yoğun hissettiğiniz duygu hangisi sorusuna; Endişeli-Tedirgin cevabını verenler %37,9 ile ilk sıradalar.

Bıkkın-Yılgın cevabını verenler %21,6 ile ikinci sırada yer alırken, Sabırlı-Sakin cevabını verenler %21,1 ile üçüncü sırada yer alıyorlar.

- Katılımcıların %19,9’u salgın öncesine göre aile fertleri ile daha sık gergin anlar yaşadıklarını belirtiyor.

- Katılımcıların %27,7’si salgının 2021 Temmuz sonrasında kontrol altına alınacağını ve normale dönüleneceğini öngörürken, %25,6’sı ise 2021 Ocak-Mart arası dönemde salgının kontrol altına alınacağını ve normale dönüleneceğini öngörüyor. Salgının önümüzdeki üç ay içerisinde kontrol altına alınacağını düşünenlerin oranı ise %12,0.

- 2020 yılının ikinci yarısının ekonomik açıdan (gelirler, iş olanakları, tasarruf vb.) kötü geçeceğini belirtenlerin oranı %65,0 iken, iyi geçeceğini belirtenlerin oranı sadece %6,6.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları