loading
close
SON DAKİKALAR

İran: Bizden çok kazandılar!

İran: Bizden çok kazandılar!
Tarih: 20.12.2013 - 16:00
Kategori: Dünya

İranlı yetkili: Ambargolar nedeniyle çok fırsatlar oldu, Halkbank da çok kazandı. Birilerine zor geldi...

Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonunun özellikle Halkbank ayağında paranın kaynağı olarak görülen İran’dan ilk açıklama geldi. İran Büyükelçiliği’nden bir yetkili, “Bizden çok para kazandılar” derken operasyonda gözaltına alınan işadamı Reza Zarrab’ın İran’ı birçok defa ziyaret etmiş olabileceğini belirtti. Aynı yetkili, 17 Aralık’ta Türkiye’ye geleceği açıklanan ancak gelmeyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ziyaret tarihinin ‘hiçbir zaman netleşmediğini’ açıkladı.

ABD, operasyonla ilgili “Bizi aile işlerine karıştırmayın” derken ambargoları delmek için altın aracılığıyla yapılan ticaret, gözlerin İran’a çevrilmesine neden olmuştu. İranlı diplomat, devam eden operasyonu Türk basınından takip ettiğini belirtirken “Her şeye İran’ın adını karıştırırlar. Türkiye’deki her şeyde İran’ın adı geçer” diyerek kinaye yaptı. İranlı yetkili, “Evet, bize uygulanan ambargolar nedeniyle, bizle yapılan ticaretten birileri çok kazandı, çok fırsatlar oldu. Bazıları bize uygulanan ambargodan çok paralar kazandı. Halkbank da çok kazandı. Halkbank’ın kazanması birilerine çok zor geldi. İran’dan çok para kazanan şirketler var, ama bu operasyonun arkasında kimin olduğunu görmek için en az 6 ay beklemek gerek. Benim anladığım organize bir iş yapıyorlar, belli amaçları da var, ama amaçları belli olsun ondan sonra operasyonun karşısında kim var, arkasında kim var anlaşılır. Bu operasyondan kazanan ABD ve İsrail’dir” dedi. Yetkili, İran ile P5+1 arasında uzlaşma sağlanması halinde ise Halkbank’a ihtiyaç kalmayacağına işaret etti.

Reza Zarrab’ın Türk vatandaşlığına geçmeden önce İranlı mı, Azerbaycanlı mı olduğu konusunda Türk basınında çıkan çelişkili haberleri anımsattığımızda, İranlı yetkili, Türk vatandaşlarına vize uygulanmadığına işaret ederek “Biz onun İran’a ne kadar girip çıktığını bilemeyiz. Hangi isimle girdi çıktı? İran polisinde giriş çıkışlar vardır, ama buna bakmadık. Geçmişte İranlı olsa da fark etmez. Çünkü İran’da çifte vatandaşlık yok” dedi.

Ruhani gelmedi!

İran’la ilgili bir başka gelişme de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nunTürkiye’ye geleceğini açıkladığı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin gelmemesi oldu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, 17 Aralık’taki Şeb-i Arus törenlerini kastederek “Sayın Ruhani’ye sayın cumhurbaşkanımız ve sayın başbakanımızın mesajlarını ilettim. 17 Aralık’ta da kendisinin Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz” açıklamasını Twitter hesabından yapmıştı. Ancak Ruhani’nin Şeb-i Arus törenlerine katılmayı bu aşamada istemediği öğrenildi. İran tarafına göre, ziyaret için bir uzlaşma sağlanamadı ve Türk tarafı uzlaşı sağlanmadan tek taraflı olarak tarihi açıkladı. Yetkili, Ruhani’nin ziyareti konusunda ‘genel bir mutabakat’ olduğunu ancak tarihin henüz tartışılmadığını söyledi.

Duygu Güvenç / Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları