loading
close
SON DAKİKALAR

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye'ye geliyor

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye'ye geliyor
Tarih: 08.06.2014 - 15:41
Kategori: Dünya

Türkiye ve İran arasında son dönemin en önemli ziyareti yarın başlıyor. İran Cumhurbaşkanı Ruhani yarın Türkiye'ye geliyor...

Seçildiği günden itibaren batı dünyası ile ilişkilerde yumuşama sağlayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bu kez kritik dosyalarla Türkiye 'ye geliyor.

Ruhani, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılanacak.

Ticaret hacminde yaşanan hızlı düşüş Ankara ve Tahran tarafından dikkatle izleniyor. Ortak ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkartılması hedefleniyor. Görüşmelerde, doğalgaz ticaretinde fiyat ayarlaması ve bölgesel ticarette işbirliği imkanları da değerlendirilecek.

Ruhani ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın başkanlık edeceği, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında da iki ülke ilişkilerinin tüm ayrıntıları masaya yatırılacak.

SURİYE DOSYASI ÖN PLANA ÇIKIYOR
İki ülkenin çok farklı politikalar izledikleri Suriye konusunda, Türkiye, "Esatsız ve eli kana bulaşmamış bir yönetim" ile Suriye'nin iç barışı sağlayabileceği tezini yeniden anlatacak. Görüşmelerde Mısır ve İsrail-Filistin sorunu da ele alınacak.

PROGRAMDA ANITKABİR YOK
Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde anıt mezar ziyaretlerinin yer almadığını bildirdi.

Sever "Ankara'ya gelecek İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yarınki resmi programında Anıtkabir ziyaretinin yer alıp almayacağına ilişkin" sorusunu yanıtladı.

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde anıt mezar ziyaretlerinin yer almadığına işaret eden Sever, şunları kaydetti:

"10. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer, 17-18 Haziran 2002 ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 13-16 Şubat 2011 tarihlerinde İran'a yaptıkları devlet ziyaretleri programlarında İmam Humeyni'nin kabrini ziyaretlerine yer verilmemiştir. Bundan önce Ankara'ya gelmiş olan son İran Cumhurbaşkanı Sayın Haşimi Rafsancani'nin 1991 ve 1996 yıllarında, dönemin cumhurbaşkanları Sayın Turgut Özal ve Sayın Süleyman Demirel'in davetlisi olarak ülkemize yapmış olduğu resmi ziyaretlerin programında Anıtkabir'e ziyaret yer almamıştır."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları