loading
close
SON DAKİKALAR

Kalp hastalarına sonbahar için 9 öneri

Kalp hastalarına sonbahar için 9 öneri
Tarih: 20.10.2020 - 07:05
Kategori: Sağlık, Yaşam

Yazdan sonbaharda geçiş kalp hastalarını zorlayabilir. Soğuk ve rüzgarlı havalar kalplerinde yük oluşturabilir.

Sonbahara geçiş havaların soğumasıyla birlikte hissedilir. Rafa kaldırılan kazaklar ve montlar ortaya çıkmaya başlar. Yağmurlu, rüzgarlı ve soğuk havalar için kendinizi enfeksiyonlara karşı korumaya çalışırsınız. Ancak kalp hastaları için koruma daha özel olmalıdır. Zira soğumaya başlayan havanın kalbin üzerindeki yükü artar ve kalp krizi riski artar. Soğuk havalarda gelişen göğüs ağrıları kalp krizinin habercisi olabilir. Gribal enfeksiyonlar bazı kalp hastalarında yayılarak kalp zarını ve kalp kasını tutabilir. Genç ve sağlıklı bireylerde de bu duruma rastlanabilir. Bu nedenle soğukta tetiklenen ya da gribal enfeksiyon sonrası gelişen göğüs ağrılarında mutlak kontrol şarttır. Kalp hastalarının soğuk havalar için alması gereken tedbirler…

1. Şemsiyesiz çıkmayın

Rüzgar ve yağmur soğuk havayı daha çok hissettirir. Bu nedenle dışarı çıkmadan önce hava durumunu takip ederek tedbir almak gerekir. Olası bir yağış durumunda şemsiye ve yağmurluk gibi tedbirler almak kalp sağlığını korumakta büyük önem taşır.

2. Grip aşısını es geçmeyin

Grip, kalp hastalarında daha ağır seyreder. Özellikle zatürre gelişen hastaların çoğunluğunda hastane yatışı gerekir. Bu nedenle kalp hastalarının ve özellikle de 65 yaş üzerindekilerin grip aşısı ve zatürre aşısı olmaları önemli. Eylül ayı grip aşısı için en ideal zaman.

3. Yürüyüşleri aksatmayın

Havaların serinlemeye başlamasıyla yaz sıcakları nedeniyle ara verilen yürüyüşlere geri dönüş zamanı geldi. Haftanın en az dört günü yapılacak 30 dakikalık tempolu yürüyüş kalp damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır. Yaz döneminde daha çok sabah ya da akşam serinliğinde tercih edilen yürüyüş saatleri güneşten faydalanılacak saatlere çekilmeli. Rüzgarlı ve yağmurlu havalarda yürüyüş tercih edilmemeli.

4. Su tüketmeyi unutmayın

Sonbahara geçişle birlikte susama hissi azaldığından su tüketimini sıklıkla unuturuz. Vücutta oluşan sıvı açığı özellikle yaşlılarda kalp yetersizliği, böbrek rahatsızlıkları ve ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Bu nedenle günde 8-10 bardak su içilmesi önemli.

5. Soğuk yerine sıcak için

Sonbahar soğuk içecekler yerine sıcak içecekleri tercih etme zamanı. Antioksidan özellikleri ön planda olan çay ve kahve tüketimi damar sağlığına olumlu katkı yapar. Günlük 1 fincan kahve ve 2-3 fincan taze demlenmiş çay tüketilebilir. Ancak kesinlikle şeker ve tatlandırıcı ilave edilmemeli. Tatlandırıcı olarak günlük 10 gram bitter çikolata tercih edilebilir. Ayrıca aşırıya kaçmamak şartıyla günde 3 fincan bitkisel çay, özellikle de yeşil çay tüketimi, vücudu zinde tutar.

6. Salatasız öğün düşünmeyin

Günlük 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketimi, hem damarları korur hem de enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Sonbaharın vazgeçilmezi çekirdekli kırmızı üzüm, tüketilecek ideal meyveler arasında yer alır. Ancak içerdiği şeker nedeniyle tüketimi günlük bir salkımı geçmemeli. Sabah kahvaltısında hamur işinden kaçınmalı, öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka yağsız yeşil salata tüketilmeli. Salatayı tatlandırmak için şeker düzeyini düzenleme özelliğinden dolayı sumak eklenebilir. Üzüm sirkesi de hem antioksidan hem de insülin direncini iyileştirme etkisine sahip olması nedeniyle ideal.

7. Denizden sofraya gelen sağlık

Sonbahar balık mevsiminin başlangıcı demek. Özellikle eylül başında bollaşan sardalya dönemini kaçırmamak lazım. Sardalya, somon balığından sonra omega 3 açısından en zengin balıklar arasında. Haftanın iki günü balık tüketimi ile yağ oranlarınız dengelenir ve damarlarınız koruma altına alınır. Balığın yanı sıra antioksidan özelliği olan zencefil kullanımı ile de damarlarınıza ekstra koruma sağlamak mümkün.

8. Atlet giymeyi unutmayın

Sonbaharda kalp sağlığı için ilk alınacak tedbir, giyim şeklinin mevsime uygun seçilmesi. Yazın sıklıkla tercih edilen tek kat giysi yerine vücut ısısını koruyacak iki kat elbise giyilmeli. Atlet giyme alışkanlığına geri dönüş için sonbahar ideal bir zaman. Elbise altına giyilecek pamuklu atlet ile vücut üzerinde iki tabaka sağlanarak vücudun ısısının sabit kalması sağlanır ve sonbahar rüzgarından vücut ve kalbiniz korunmuş olur.

9. Tansiyon ilaçlarına sonbahar ‘ayarı’

Kalp hastalarının sonbahara girerken kontrol amaçlı muayene olmaları ve ilaç tedavilerinin gözden geçirilmesi gerekir. Yaz döneminde özellikle tansiyon ilaçlarının dozunda azaltma gerekebilir. Kalp hastalarında aşırı sıvı kaybı ve sıcakla damarların genişlemesine bağlı tansiyon düşüklüğü gözlenebilir. Sonbahar ile birlikte bu olay tersine döner. Özellikle ilaç dozu azaltılan ve ilaç almayan kalp hastası kişilerde yüksek tansiyon atakları izlenebilir. Bu nedenle uzmanına başvurarak ilaçlarınızı yeniden düzenleyin.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları