loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu; Bu kadar şaibeli bir yere Atatürk isminin verilmesi uygun değil

Kılıçdaroğlu; Bu kadar şaibeli bir yere Atatürk isminin verilmesi uygun değil
Tarih: 01.11.2018 - 22:10
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme dair merak edilen her şeyi Hande Fırat'la Gece Görüşü'nde değerlendiriyor.

Havalimanı açılışa neden katılmadı?

“Cumhuriyete gölge düşürmek değil, Cumhuriyeti yüceltmek gerekir. Neden henüz tamamlanmamış bir havaalanı o gün açıldı? Devleti devlet yapan gelenekleridir. Bugün dünyanın en saygın ülkeleri gelenekleriyle kendinden söz ettirirler. Biz Cumhuriyeti Ankara’da kurduk, Ankara’da kutlanmalıdır.”

Bitmeyen bir havalimanı açıldı. Neden? Sayın Erdoğan bizim inandığımız şekilde yeterince sahip çıkmıyor Cumhuriyet'e. Tek adam rejimlerinin olduğu yerde Cumhuriyet şeklen vardır. Usulen vardır. Bizim anladığımız anlamda bir Cumhuriyet yoktu orada.

Havalimanı açıldı, maliyeti nedir. Bunu biliyor muyuz? İhale yapıldı, yandaşlar için. Yolcu garantisi verildi. Biz bütün bunlardan rahatsızız. Neden yolcu garantisi veriliyor. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı Ankara'da kutlanır. Önce buna uymamız lazım. Bu gelenektir. Devlette gelenek kalmadı. Devleti ayakta tutan kurallardır. siz bütün kuralları yerle bir ediyorsunuz. Devlet hepimizin devleti.

Havalimanının ismi

Havalimanın ismi üzerinde çok durmadım. Bu kadar şaibeli bir yere Atatürk ismini verilmesi uygun değil. Bir sürü insan öldü, kaç kişinin öldüğünü bilmiyoruz. Şu anda o havalanı yapan 31 işçi cezaevinde. Neden hapishanedeler? Siz oraya Atatürk ismini koyacaksınız, bu olmaz.

Andımız tartışması

Türkiye ırk temeline dayalı bir devlet değildir, bir siyasi bilinç devletidir. Irk temelli bir şey yok orda. Eskiden beri okunuyor Andımız. Oturdular çözüm sürecinde bunu kaldıracağız dediler. Bizim ağrımıza giden nokta şu: Erdoğan'ın Danıştay hakimlerini aşağılayarak, küçümseyerek, azarlayarak meydan okuması. Nerede Külliye'de. İnsanın ağırına gidiyor. Normalde Danıştay üyeleri buna tepki göstermesi gerekiyor.  Ama hakim çıkıp konuşmaz, kararıyla konuşur. Danıştay kararını vermiştir, gerekçesi sağlam, yerinde bir karardır. O karara uyulması lazım. Danıştay Genel Kurul'unda Erdoğan'ın istediği şekilde karar çıkacaktır, bunu yazın bir kenara.

Seçimde HDP ile ittifak yapılacak mı?

“Biz işbirliğini iktidarın uygulamalarından rahatsız olan seçmenle yapacağız.”

Biz işbirilği yapacağız ama kiminle? İktidarın uygulamalarından rahatsız olanlarla... Bizim işbirliğimiz A partisi, B partisiyle değil, seçmenle... İşbirilği vatandaş ile yapılır. Doğrudan her vatandaşın oyunu isteyeceğiz.

Danıştay'ın 5 yıl sonra karar vermesi

İstiklal Marşı'nda ırktan bahsedilmiyor mu? Kimin ırkı bu. Danıştay'ın neden 5 yıl sonra kararı vermesini inanın bilmiyorum, o kadar çok geç kararlar alınıyor ki. Osman Kavala mesela bir yıldır içeride. Devletin tutarlı yönetilidği kanısında değilim. Hangi devletten söz ediyorsunuz. Erdoğan devleti var. Hakim karar verir, fırça atar. Böyle bir devlet yönetimi mi olur ya? Bunlar evrensel hukuka göre karar verir, yanlış da karar verebilir. Ama yargı kararını denetleyen başka kurullar vardır.

Erdoğan'ın açtığı tazminat davaları

32 tazminat davası açılmış. 32 davadan kesin olarak kaybettiğim tek dava var. Evet Burhaniye'deki yazlığımı sattım, bunu ödemek için. Götürdüm mahkemenin veznesine yatırdım parayı. Man Adası belgelerinin hepsi doğrudur. O zaman ben niye tazminat ödüyorum? Beni parayla pulla yıldıramazlar. Amaçları benim konuşmamam. 900 bin lira tazminat ödedim, eve sattım ve bir kısmını da borç aldım. CHP'nin kasasından bir kuruş bile para alınmadı. Şahsi hesabımdan ödedim hepsini. Benim de açtığım davalar var. Ben 5 paralık davalar açtım, 5 kuruşluk.

“Bay Kemal demesinden rahatsız olmuyorum. Ben de kendisine Sevgili Recep diye hitap ediyorum, onun da rahatsız olmaması gerekir. Arada gözlerinden de öpüyorum. Bana sorduğu her soruya yanıt veriyorum ama kendisine sorduğum hiçbir soruya yanıt vermiyor.”

CHP-İYİ Parti-HDP birlikte mi?

Muhalefet partileriyle parlamentoda iş birliği yapıyoruz. HDP, İYİ Parti evet dedi ama MHP'liler söz verdi, AK Parti'yle devam etti sonra. Buna işbirilği mi denir bilmiyorum ama toplumun sorunları çözmek için anlaşıyorlarsa işbirliği olur. Türkiye'nin her tarafında CHP'nin adayı olacak. İttifak olmayacak, kendi adayını gösterecek.İş birilği yönünde talep gelirse görüşürüz. Milletvekili seçimlerinde yasal işbirliği vardı, yerel yönetimleride partilerden çok aday profili önemli.

Mansur Yavaş'ın adaylığı

Kendisiyle görüşüyoruz. Siyasetin önemli bir aktörüdür. Yerel birikimi olan bir insan. Saygı duyulması gereken bir siyasetçi. Şimdiden Ali mi olacak, Veli mi olacak bilmiyoruz. Memnuniyet anketi yapıyoruz şu anda. İsimler üzerinden tartışmanın anlamı yok.

Akşener ile görüşme

(Meral Akşener'in "Benim için Ankara önemlidir. Ankara'yı isterim. Mansur Yavaş Bey’le ilgili olarak partimizi tercih etmesini çok isterim" sözü)

Bunları bugün için tartışmayı doğru bulmuyorum. Mansur Yavaş'ı da yıpratır. Bu tartışmalar için zemin henüz erken. 5 aylık bir süremiz var. Ankara'yı herkes ister.

100’ün üzerinde adayımızı belirlerken Milletvekillerimizi, PM üyelerimizi görevlendirdik. İllere gittiler, sivil toplum örgütleriyle, kanaat önderleriyle görüştüler. Getirdikleri raporlar doğrultusunda Parti Meclisi’nde değerlendirdik ve açıkladık.

Kılıçdaroğlu'nun oy hedefi ne?

Cumhuriyet Halk Partisi; İstanbul’u, Ankara’yı, Balıkesir’i, Denizli’yi, Mersin’i, Antalya’yı, Uşak’ı alacak. Bunu yazın bir kenara. İstanbul'u dünya markası haline getireceğiz. İstanbul’da doğup büyüyen ama hâlâ denizi görmemiş insanlar var.

Yok olan demokrasi kültürünü kırsaldan başlayarak yeniden inşa edeceğiz. 2 gün önce Meclis’te bir oylamada MHP ve HDP ortak hareket etti. Ona ne diyeceğiz şimdi? Bu kadar sığ anlayış doğru değil.

Kaynak : CNNTürk

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları