loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: En sıcak gündemimiz işsizliktir, bunu aşmak için birlikte mücadele etmek zorundayız

Kılıçdaroğlu: En sıcak gündemimiz işsizliktir, bunu aşmak için birlikte mücadele etmek zorundayız
Tarih: 14.02.2020 - 12:35
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu DİSK'in 16'ncı Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
-Türkiye freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. Bugüne nasıl geldik? Kimsenin inancını, yaşam tarzını, inancını siyasete malzeme etmemeliyiz. Siyaset insan odaklı yapılmadığı için bölündük. İnancı kullanan bir düşünce geldi toplumu ayrıştırdı, buradan çıkış yolu demokrasidir.  
-Marx 'Dünyanın bütün işçileri birleşin' diyordu. 21. yüzyılda, otoriter rejimlerin güç kazandığı ortamda yeni bir söylemle yola çıkmalıyız. Dünyanın bütün demokratları birleşin demeliyiz. Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundayız, ortak ses çıkarmak zorundayız.
 
-Türkiye'nin üretmesi lazım. Bağımsız Türkiye diyorsak ekonomik bağımsızlık olmazsa olmazdır. Bugün Türkiye üretim sürecinden koparılmıştır. Neredeyse bütün tarım ürünlerini ithal ediyor Türkiye. İşsizliğin bu noktaya gelmesinin temel nedeni Türkiye'nin üretim sürecinden koparılmasıdır. Bu yüzden ağır bedeller ödüyoruz.
Aylık geliri 673 TL'nin altında olan kişi sayısı 8 milyon 674 bin 283 kişi var. Asgari ücretin yarısı ve altında maaş alan 2 milyon 136 bin kişi. 
9 ayda elektriği kesilen hane sayısı 3 milyon 365 bin 784. Doğalgazı kesilen hane sayısı ise 710 bin 364. 
Türkiye üretim sürecinden koparılıyor, işsizlik, yoksulluk yaratılıyor. Yoksulluğu aşmaya değil lütuf ekonomisi kurmaya çalışan bir siyasal anlayış var. Her 1 saatte ödediğimiz faiz 2 milyar 140 bin dolar. Kaçımız bunu işsizlere, yoksul hanelere anlatıyor? 
 
-Ben sizden birisiyim. Siz sitem etme hakkım var. 2008'de refom paketi halkın önüne kondu. 2008'den önce emekli olanlar ve sonra emekli olanlar arasında 1000 TL fark koydular. Kaç işçi bunun farkına vardı. EYT'liler var. Kişi prim ödeme gün sayısını doldurunca işi bırakıyor. Yaşı doldursa alacağı emekli aylığı düşecek. Böyle reform dünyada gördünüz mü? Daha fazla çalışıyor ama daha az aylık alıyor. Bu reform diye Türkiye'ye satıldı. Bu yasa Meclis'te görüşlürken CHP protesto etti, Meclis'i terkettik. Kaç işçi bunun farkında. 
102 sayılı sosyal güvenliğin asgrai normaları sözleşmesi var. 1974'te kabul edilmiş. 8 sigorta dalı uygulanıyor. 9'uncusu uygulanmıyor. Aile sigortası uygulanmıyor. Niçin talep etmiyorsunuz? Emeklilik yaşı 65 oldu. Patron daha gençler var, gidin dedi. 1 yıl işsizlik maaşı alacaksınız. Sonra ne olacak? Orada Aile Sigortası devreye giriyor. Kişinin doğumundan ölümüne kadar sosyal güvence sağlamak demektir sosyal güvenlik. Yıl 2020 sendikalar bunu talep etmiyor, niçin? 
-Yoksulluğu dile getirmek yetmez, çözümü dile getirmek lazım. Bu çözümün her yerde dillendirilmesi lazım. 
Demokrasi, üreten Türkiye, güçlü bir sosyal devlet kuramazsanız o memlekette huzuru sağlayamazsınız. Kimsenin aç ve açıkta kalmadığı, -işsizlik dolaysısıyla kimsenin kendini yakmadığı bir Türkiye'yi güçlü bir sosyal devlet kurarak inşa edebilirseniz. 
Taşeron işçilerin sorunu vardı. Onların mücadelesini verdik, hala sonuca ulaşmış değiliz. T
-Sendikacı olmak sadece işçinin sorunlarıyla ilgilenmek değil, DİSK genel başkanının ifade ettiği gibi dünyanın sorunlarını izleyip çözümleri üretmektir.
-Cumhuriyeti kuranlar iki temel ilkeden yola çıktılar. Birincisi özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimidir, ikincisi savaş meydanlarındaki zaferler ekonomik bağımsızlıktla taçlandırılamazsa bağımsızlık sürdürülemez. 
-Siz bu ülkede ayakkabı kutusunda rüşvet alan insanı Türkiye'yi temsil etmek üzere başka ülkeye büyükelçi olarak gönderiyorsanız orada sorun var demektir. 
-En sıcak gündemimiz işsizliktir. Bunu aşmak için birlikte mücadele etmek zorundayız."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları