loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Kanal İstanbul yapacakmış; hangi parayla? Paran varsa fabrika açsana

Kılıçdaroğlu: Kanal İstanbul yapacakmış; hangi parayla? Paran varsa fabrika açsana
Tarih: 04.01.2020 - 14:03
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz” programında konuştu. Hükümetin dış politikasını Egemen Bağış üzerinden eleştiren Kılıçdaroğlu,"Çikolata kutusunda rüşvet alan birini büyük elçi yaparsanız, o ülken...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz” toplantısında bir araya geldi. Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, İstanbul’da görev yapan 140 kadın muhtar katıldı. Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ile İmamoğlu, toplantının yapılacağı salona, birlikte ve alkışlar eşliğinde girdi. Etkinlikte ilk konuşmayı Kaftancıoğlu yaptı. Demokrasinin tecelli ettiği ilk yerin muhtarlıklar olduğunu belirten Kaftancıoğlu, “Sizlerin tecrübe, tespit ve önerileri, genel ve yerelde tespit yapan tüm siyasetçiler için yol gösterici olmalı. Mahallerinizde yaptığınız çalışmaları dikkatle takip ediyoruz. Sizlerin kısa ve uzun vadedeki çalışmalarınızı hayata geçirmeyi umuyoruz. Halkın ilk umudusunuz, çözüm odağısınız ve dert ortağısınız” dedi.

KAFTANCIOĞLU: “DEMOKRATİK VE KOLEKTİF ÇÖZÜM BU”

Kadın muhtarlarla ilgili rakamsal bilgiler paylaşan Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“2014 yerel seçimlerinde Türkiye’deki muhtarların sadece 674'ü kadınken, bugün 1080 kadın muhtar var. Bitlis, Muş, Sinop ve Şanlıurfa dışında her ilimizde artık kadın muhtarlarımız var. Bunlar, geçmiş seçimlere nazaran mutluluk verici gelişmeler olsa da daha alınacak çok yolumuz var. Sizlerin yapacağı çalışmalar ve elde edeceği başarılar, önümüzdeki yerel seçimlerde rakamların ve oranların katlanarak artmasına vesile olacaktır. En çok kadın muhtar İstanbul'da var. Bir ilçemizde, kadın sayımız erkek muhtarlarımızdan daha fazla. Kadıköy’de. 21 mahallemizin 12 tanesi kadın. Kadıköy'de kadın muhtar sayımız erkeklerden daha fazla.” Türkiye’nin en genç kadın muhtarı Zeytinburnu Telsiz Mahallesi muhtarı 23 yaşındaki Edanur Mentaş’ın da aralarında olduğunu kaydeden Kaftancıoğlu, “Bu toplantıyı değerli ve anlamlı kılacak olan en önemli unsur sizleri dinleyen, anlayan, somut çıktılar elde ederek hayata geçirmeye çalışan bir anlayışın burada olmasıdır. Demokratik ve kolektif çözüm dediğimiz şey, tam da bu aslında. Bu bağlamda Türkiye'de, hatta dünyada bu anlayışı temsil eden Genel Başkan’ımıza ve İstanbul'u bu anlayışla yöneten Ekrem Başkan’ımıza teşekkür ederiz" diye konuştu.

İMAMOĞLU: “DEMOKRASİYİ BİR NEFES GİBİ GÖRÜYORUM”

Kaftancıoğlu’nun ardından mikrofonu alan İmamoğlu, konuşmasına, “İstanbul'un sesini dinlemek istiyorsanız, 16 milyon İstanbullunun seçilmiş kişilerini dinlemek zorundasınız. Kadın muhtarların ağırlanması fikri çok değerli. Demokrasi, yerel demokrasi olmadan bir şehre huzurun gelmesi mümkün değil. Demokrasiyi bir nefes gibi görüyorum. Demokrasinin, özgürlüğün olmadığı bir ortamda ben yaşayamam diye düşünüyorum” sözleriyle başladı. Muhtarları, yerel demokrasinin en öncü kavramları olduğunu kaydeden İmamoğlu, Türkiye’nin kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasında dünyanın öncü ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. İmamoğlu, “1933’te atılan bu adımların sonucunu elde edememiş durumdayız. Gerideyiz. O adımları atan Cumhuriyet’in kurucu anlayışı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu iradeye dönük borcumuzu ödeyemediğimizi düşünüyorum. Ülkemizde sadece 50 muhtardan 1'i kadın. Çok düşük bir oran. Bütünüyle bu alanlarda, kadına hak ettiği idari yetkiyi vermediğimiz takdirde dünyanın hiçbir ülkesiyle rekabet edebilme şansımız yok. Bu tabloyu değiştirmeliyiz. Mahalle yönetiminde kadınların olmaması demek, gömleğin düğmesini yanlış bağlamak demek. Sonrasını düzeltmek mümkün olmuyor. İşin başı mahalleler. Mahallelerde kadınlar yönetme yetkisini elde ederse, sorunu baştan çözmüş ve çözümün devamını elde etmiş olacağız” diye konuştu.

İMAMOĞLU: “DAHA İŞİN BAŞINDAYIZ”

Belediye-muhtarlık iş birliğini de üst seviyeye taşımaları gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, “Bu konuda deneyimim bana yol gösteriyor. Daha işin başındayız. Çok güçlü hale getirmenin çalışmalarını yapıyoruz. Birebir içinde olduğunuz bir ortamla size hizmet etmenin hazırlığını yapıyoruz. Direkt iletişimle ve konu kısıtlaması yapmaksızın, muhtarlığın rutin bazı ihtiyaçlarını değil, tümüyle muhtarın ortaya koyduğu talebin çözüme kavuşturulup size bilgi vermesi, sizin de vatandaşa bilgi vermeniz şeklinde bir zinciri hazırlıyoruz. Muhtarlık yapmaktan keyif alacağınız bir hale getireceğiz. Mekansal desteğimiz olacak. Hem ilçe belediyelerini teşvik edeceğiz hem de biz onların müdahale edemedikleri yerlere müdahale ederek bir kampanya başlayacağız” dedi. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde muhtarlara yönelik çalışmalarından söz eden İmamoğlu, “Mekansal desteğin yanı sıra oraya belediyenin de şikayet alan bi birimini oturtarak, aslında entegre bir çalışma düzeni kurmuştuk. Bundan çok faydalanmıştık ilçe belediyesi olarak. Muhtarlarımızın da rahatlamasını sağlamıştık. İnşallah bu pozitif ayrımcılığı muhtarlarımızı sağlamak istiyoruz. İBB'de de kadın temsili konusunda ciddi adımlar atıyoruz” diye konuştu.

İMAMOĞLU: “BU BİR LÜTUF DEĞİL, EKSİKLİĞİ TAMAMLAMA ÇABASI”

İBB bünyesinde ilk kez 2 kadın genel sekreter yardımcısı atadıklarını ifade eden İmamoğlu, bazı iştiraklerde de pozitif ayrımcılık yaparak sadece kadın personel alımı gerçekleştirdiklerini belirtti. İmamoğlu, “Bir iştirakimizde sıfır kadın çalışan olduğunu duymak beni çok üzmüştü. Son 6 aydaki çalışan ihtiyaçlarımızı temin ederken, hiç olmadığı kadar, yüzde 35'ler civarında kadın tercihinde bulunduk. Bu bir lütuf değil, eksikliği tamamlama çabası. Takdir edilmek anlamında da demiyorum. Takdir ne zaman ediliriz? Eşitliği sağladığımızda ediliriz. Sizlerle çok yakın çalışmak istiyoruz. Ortak çalışma kültürünü geliştirip kurumsallaştıracağız. Kurumsallaşmış bir modele dönüştürüp, kim gelirse gelsin aynı şeyi devam ettirmek zorunda olacağı bir biçime dönüştürmek istiyoruz. Kendinizi, bu şehrin çok değerli yöneticileri olduğunuzu hissederek görevleriniz ortaya koyun. Vatandaşla en iç içe olan yöneticiler sizlersiniz. Bu talebimiz ciddidir, samimidir, kurumsallaşmanın gereğidir. Sizlerle birlikte çok güzel işler yapacağız. Her şeyin çok güzel olduğu bir İstanbul'u var edeceğiz” dedi.

KILIÇDAROĞLU: “MUHTARLAR, DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞI”

Son konuşmayı yapan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Muhtarlarla ilgili güzel sözler söylüyoruz. Bir hedef ortaya koymamız lazım. Muhtarlık konusunda hedef ortaya koyan biziz. Niçin muhtarlar demokrasinin temel taşıdır? Bu topraklarda ilk seçimi 1833 muhtarlık seçimidir.  82 kanunda muhtarlarla ilgili maddeler var. Muhtarların kanununu neden yok? Niye sizin birleşik oy pusulanız yok? Birleşik oy pusulanız kanunda olacak.
Muhtarın hiç çalışanı yoktur. size mutlaka büro görevlisi tahsis edilmeli. Yasayla tahsis edilmeli. neden muhtarlığın bütçesi yok? Nerden karşılanacak? Emlak vergisinin çok küçük rakamı bütçeden tahsis edilmeli. Bütçesi olması istediği gibi harcaması demek değil. Keyfi harcaması olmaz.  Sosyal yardımlar muhtarın talebi üzerine dağıtılmalı. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Aç olanın karnını muhtar doyuracak.  Belediyeyle ilgili karar alınacaksa muhtar mutlaka davet edilmeli. Oy kullanmalı. Muhtarlar birliği başkanlığı yasal olarak olmalı.  Muhtarlık ne kadar güçlü olursa demokrasi de o kadar güçlü olur.

Sosyal devlet fakirin yanında olan devlettir. Neden sosyal devlet diyoruz? Bir toplumda huzuru sağlamanın yolu sosyal devletten geçer. Eğer bir toplumda huzursuzluk, işsizlik varsa orada sosyal devlet anladığımız anlamda sosyal devlet demek değildir. Devlet vergiyi sosyal devlet için alır. Devlette liyakat, planlama kalmadı. 

21. yüzyıl Türkiye'sinde 673 liranın altında geliri olan 8 milyon 647 bin 283 kişi. Bu parayla nasıl geçinilir? 2 bin liranın altında emekli aylığı alanların sayısı 6 milyon 850 bin 513 kişi. Israr etmeseydik emekliye ikramiyeyi o bile olmayacaktı. Bu insanlar nasıl geçinecek, pazara nasıl gidecek? 2019'un ilk 9 ayında elektrik borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 3 milyon 365 bin 734 kişi. Kışın ortasında elektrik borcunu ödeyemeyen aileyi düşünün. İşsiz sayımız 8 milyonu aştı.

Üretmeyen bir ülke büyüyemez. Dışarında saman getiriyoruz ya. Mercimeği yok ettik. Dışarıdan getiriyoruz. 

Kanal İstanbul yapacakmış. Hangi parayla? Paran varsa fabrika açsana. İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yemeklerini kesiyorlar. Tasarruf yapacaksan Saray'ında yap.

İstanbul'da yaşayıp denizi görmeyenler var, Boğaz'ın ne olduğunu bilmeyen çocuklarımız var. İstanbul'un üzerine özel olarak titriyoruz. İstanbul'da büyük dramlar yaşanıyor. Bir Suriyeli gerçeği var. Suriyeli gettoları oluşmuş vaziyette. Bu dış politikanın kazananı kim diye sorun kendinize. Dış politikanın faturası ağır oldu. 

Şimdi İdlib'den 40 bin kişi geldi. 40 bin kişi daha gelecek. Bazıları 2 milyon kişi gelecek diyor. Suriye'nin petrol yataklarını kim ele geçirdi? Amerika ve Rusya oraya yerleşmedi mi? Taşeronluğunu bize yaptırdılar. Suriye'deki maşa Türkiye oldu.

Neden Libya'ya gidiyoruz? Fizan Libya'daki bir çöldür. Bizim askerlerimizin orada ne işi var? Evet orada bir sorun var, bu sorun çözülmeli. BM'ye gidersin, Barış Gücü'nü buraya gönder dersin.

Çikolata kutusunda rüşvet alan birini büyükelçi yaparsanız, o ülkenin vatandaşı size nasıl bakacak? Türkiye'nin itibarı ne olacak? Ben buna itiraz ediyorum.

Kasım Süleymani öldürüldü. Yeni bir kanlı Orta Doğu politikasına girilebilir. Bataklıktan şimdi çok tehlikeli sinyaller geliyor. Bütün dünya diken üstünde. Bu konuda son derece dikkatli bir politikaya ihtiyacımız var. Amerikanın da yaptığı yanlıştır. Bir ülkenin komutanını siz öldürüyorsunuz. Diplomasi değerli bir şeydir. Sorunların çözülmesi lazım.

Mal varlığı araştıracak olan kişi sensin. Sen kimsin ki benim mal varlığımız araştıracaksın. Bu tehdide karşı tek laf etmiyorsa oturup düşünmemiz lazı. Siyaset kirliliği kaldırmaz. Hesap vermeği namuzlu bir görev olarak kabul etmek. Mal varlığını açıkça bütün millete ilan etmek. 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları