loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Türkiye'de ucube sistemi yaratan 2 siyasi lider vardır, Türkiye'ye verecekleri hesap vardır

Kılıçdaroğlu: Türkiye'de ucube sistemi yaratan 2 siyasi lider vardır, Türkiye'ye verecekleri hesap vardır
Tarih: 16.07.2019 - 13:27
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"15 Temmuz darbe girişimi... Kimden, hangi gerekçeyle gelirse gelsin her zaman darbecilere karşı çıkacağız. Bugüne kadar demokrasi toparlanamışsa, temel bir anayasa yürürlüğe girmemişse darbeler nedeniyle olmuştur. Türkiye'nin bütün kesimlerin katılacağı demokratik, güçlü bir anayasaya ihtiyacı var. Devlet yapısının, temel ilkelerin yer aldığı bir anayasaya ihtiyacı var.ç Bütün kesimler katılmalı. Hiçbir grup, hiçbir etnik grup ben dışarıda kaldım demeyecektir. Darbe dönemlerindeki anayasalar topluma acılar çektirmiştir. Vatandaşın anayasa kitapçığını eline aldığında 'bu benim anayasam, haklarımı koruyor' diyebileceği bir anaysaya ihtiyacımız var. 
-15 Temmuz'da hepimiz mağdur olduk. 251 şehidimiz var. Kanlarının yerde kalmaması için FETÖ'nün siyasi ayağı nerede bunun bilinmesine ihtiyacımız var. 15 Temmuz darbe girişimi doğrudan demokrasiye yapılmıştır. 15 Temmuz başarılı olsaydı herhalde bunların bir cumhurbaşkanı, başbakanı vardı, nerede bunlar. Esnafı, çiftçiyi, işçiyi, işsizi, Bank Asya'nın önünden geçeni buldun ama en güçlü adamları bulamadın, kim engel? 251 şehidin kanı yerdedir. FETÖ'nün siyasi ayağının aydınlanması lazım. Parlamentoda verdiğimiz önergeyle araştırma komisyonu kuruldu. Önce yok dediler, baskıyla kuruldu. Komisyon karanlık noktaları ortaya çıkarmaya çalışırken 'erken bitirin' talimatı geldi. 2 önemli aktör komisyona gelmedi. Biri MİT müsteşarı diğeri genelkurmay başkanı. Neden bu iki önemli aktör TBMM araştırma komisyonuna gönderilmemiştir, neden engel olunmuştur? FETÖ'ye, darbe girişime karşıyız. Bu darbe girişiminde bulunanları özendiren kim, niyetleri ne, neler yapacaklardı? Bir darbe girişiminde bulunanlara gerçek anlamda hesap sorulmadıkça 251 şehidimizin kanı yerde kalır. Aydınlanması lazım. 
Bütün partilerin imzasıyla ortak bildiri yayınlanırken OHAL ilan edildi 20 Temmuz'da. Alacağını önlemler varsa getirin Meclis'e dedik. Kurtuluş Savaşı'nı yöneten Meclis FETÖ'nün karanlık yönlerini araştıracak kapasiteye sahip değil mi? Hayır dediler. KHK'lerle yönettiler. At izi it izine karıştı, binlerce masum insan hapislere tıkıldı. Bir olayı hiç unutmuyorum. Bir kadın öğretmeni başörtülü FETÖ'cü diye gözaltına alınıyor. Yeni doğum yapmış ve 1 haftası bile doldurmamış. İtiraz ettim, bu çocuğun annesine ihtiyacı var, dediler. Hemen bize sen 'FETÖ'cüsün dediler. Vicdan, adalet denen bir şey var. Haksızlığa direnmek lazım. 
Darbe girişiminin üzerinden bir süre geçti. Baktık ki iktidar kanadının bazı kesimleri FETÖ borsası kuruldu, dediler. Parası olan, dayısı olan dışarı çıkıyor gariban içeride kalıyor. Askeri öğrenciler, esnaf... Bunların ne işi var darbeyle. Bunları atıyorsunuz içeri para bastıranlar dışarıda. 
Fettah Tamince. Bu kişinin FETÖ'den gözaltına alınması için emniyetin, MİT'in, MASAK'ın raporu olması lazım. 3'ünden de var. Fettah Tamince içeride mi, hayır. Protokolde. Vicdan sahibi 82 milyon insana sesleniyorum: Neden bununla ilgili işlem yapılmıyor.
STK'lar vardı FETÖ'ye ait. Büyük kısmı KHK'lerle kapatıldı. Tamince'nin bazen başkanı bazen yönetiminde olduğu STK'ler vardı. Niye Tamince'ye sorulmuyor? Kişinin FETÖ'dne sorgulanması için ihbar olması lazım. Fettah Tamince ile ilgili onlarca ihbar var, neden bir şey yapılmıyor? Bank Asya'nın önünden geçen memurları, apartman aidatını yatıranları attılar. Bu beyefendi 17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'ya para yatırıyor.  Bir şey yapılıyor mu?
Himmet toplanıp FETÖ'ye finans desteği sağlanıyor. Bu da himet toplayanlardan birisi. Bu devletçe biliniyor. 17-25'i milat almışlardı. Tamince 17-25 Aralık'tan sonra Pensilvanya'ya gidip Fethullah Gülen'le görüşen kişidir. Çağırıyorlar, kimlerle gittin, hatırlamıyorum diyor. Ne konuştun, bilmiyorum, diyor. 17-25'ten sonra Zaman gazetesinin hisselerini satın aldı. 
Bana 'FETÖ ile mücadele ediyoruz' diyecekler. Hayır, siz garibanlarla mücadele ediyorsunuz. 
Tamince protokel alınıyor, devletin en büyük ihalelerinden birini buna veriyorlar. Bunları söylemezsen nasıl bütün vatandaşları kucaklıyorum, diyeceğim. 
Niye alınmıyor Tamince?
1-Büyük ihtimalle Türkiye'ye kara para getiriyor. 
2- Erdoğan'ın avukatları bunu savunuyor, başka avukatlar değil. Hakimler korkudan bir şey yapmıyor. Bunların tamamı Tamince'nin dosyasında var. Nasıl adalet bu? Yazarı, çizeri, siyasetçiyi alıp yıllarca içeride tutacaksın, bu beyefendi ellerini kollarını sallayacak, ihale alacak. 
Aynı menzile gidiyorduk, diyor. 1 ipte 2 cambaz vardı, biri düştü, diğeri oynuyor ipin üstünde. Herkes yargılanabilir, soruşturma açılabilir. 
-Faili meçhullerin ülkesi olmak istemiyor. Türkiye hukuk devletidir. Bir kişi suçlu olabilir ama adil yargılanma hakkı vardır. 
7-21 Şubat 2019'dan beri aileleri nerde oldukları bilmiyorlar. Neredeler bunlar? Şu karakolda, şu hapishanede deyin, haber yok. Adalet ile hükmedeceksiniz. Karşınızdaki kim olursa olsun adaletle hükmederseniz devlet devlet olur. 
Eren Erdem FETÖ'den hapiste. Ne ilgisi var? Osman Kavala, Musa Kart, Hakan Kara, Güray Öz, Emre İper hapiste. Hayatları FETÖ ile mücadele ile geçmiş. Akademisyenler hapiste. Çocuklarımız için alınteri döküyorlar, ne işleri var hapiste.
-251 şehidimiz var. Hepsini anmaya devam edeceğiz. Bu ülkede demokrasi güçlensin diye verilmiş bir bedeldir. 
Bu şehitler ve yakınlar için yardım kampanyası açacağız, dediler. Elde edilen paralar şehit ailelerine ve gazilere verilecektir. Bakana kaç para toplandı diye sordular 20 Ocak 2016 itibariyle 20 milyon TL toplandı, dedi. 
Vakıf kuracaklardı, sonunda kuruldu. 309 milyon TL nerede diye sordum? Hangi bankada, niçin vermiyorsunuz? 251 şehidi var ailelere 1 milyon verseniz artıyor. Bu para bir yerde kullanıldı mı, bu para arttı mı dedik. Şehitler arasında ayrım olmaz. 
Grup başkanvekillerine söylüyorum bu konuda araştırma komisyonu kurulsun. Belki gelir Meclis'e açıklarlar.
-15 Temmuz'u milli beraberlik günü ilan ettik. Bu Meclis gerçekten gazi Meclis'tir. Yetkileri elinden alındı Meclis'in. Niye alındı? Bunu AK Parti'li kardeşlerimin vicdanına seslenerek söylüuoyrum Türkiye'de ucube sistemi yaratan 2 siyasi lider vardır, Türkiye'ye verecekleri hesap vardır. 
Erdoğan gazetecileri milli birlik gününde davet ediyor. Ama havuz medyasını çağırıyor. Sözcü, Cumhuriyet gayri milli mi? BirGün, Evrensel, Aydınlık, Fox TV, Artı1 millidir. Kalkıp milli birlik diyor. hangi birlikten söz ediyorsunuz? 
-Dış politika Türkiye'nin sıkıştığı alanlardan birisidir. 180 derece değişmesi gerektiğini söyledik. Dış politika maceracı heveslerle yapılmaz. Ülke çıkarları üzerine inşa edilir. Milli olmak zorunda, dedik. Uyarılarımızı yaptık. Yeni uyarılar yapıyorum.
1-Erdoğan'ın İhvan kardeşliğinden vazgeçmesi lazım. Türkiye'nin çıkarları her şeyin üstündedir. 
2- Mısır'la barışacaksın, niye kavga ediyorsun, ortak tarihimiz var. Mısır'a büyükelçi göndermeliyiz. Elbette demokratikleşmesi için çaba göstermeliyiz, siyasi idamlar olmasın ama bir ülkeyle, milletle kavga edilmez.
3- Suriye ile resmi düzeyde temas sağlanmalı. Şam'a niye büyükelçi göndermiyoruz. Niye dolaylı? Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye'nin de çıkarına. Bunu görmemek için kör olmak lazım.
4- Libya'ya silah göndermekten vazgeçin. Suriye'ye gönderdiniz ne oldu? Orta Doğu Barış ve İşbirliği teşkilatı kurulmalı. 4 devlet bir araya gelmeli, toplantı Türkiye'de olmalı. Bu öneriyi geçen yıllarda da yapmıştım, yine yapıyorum. Türkiye'nin çıkarı burada.
Dopu Akdeniz'de yalnız kaldık. Doğalgaz, petrol var. Mısır, İsrail, Yunanistan, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Kesimi  orada Türkiye yok. Neden? Öngörüsü olmayan bir dış politikanın Türkiye'ye faturası ağır olur.
AB yaptırım kararı almış. Doğu Akdeniz'de haklarımız var. Bunları savunacağız. AB hep çifte standart uygulamıştır. Kıbrıs'ta barışı sağlayacağız, dediler. Türkler evet derse sorun çözülecek, Rumlar hayır derse KKTC ile oturup ticaret yapacağız ,dediler. Rumlar hayır, KKTC evet dedi. Hani nerede AB anlaşması. Sen çönce kendi sözünü tut.
Kıbrıs Rum Kesimini hangi gerekçeyle aldınız AB'ye. Yaptırım uygulayacaklarmış, kabul etmiyoruz. AB çifte standarttan vazgeçmediği sürece AB'nin bu topraklarda yeri yoktur. AB'de görüştüğüm her yetkiliye bunu söyledim. 
-Ayda bin TL'nin altında ücret alan emekliler var. Asgari ücretin altında 7 milyon 200 bin kişi aylık alıyor. Bin TL'ye çıkardılar ama bin TL tamamlanıncaya kadar emeklilere yapılan zamdan pay vermeyeceğiz, dediler. Sosyal devlet bu mudur, emekli bunu hakediyor mu?
Bu ülkede 10 milyonun üzerinde emekli var. Emeklinin sorunlarını her yerde dile getirmeseydik emekliyi kimse dinlemiyordu.
Yurt dışında çalışan işçilerimiz var. Onlara para gözüyle baktılar. Yurt dışında çalışanların emeklilik haklarını düzenleyen kanun var. Onların emekliliğini zorlaştırdılar. Asgari ücretin yüzde 45'ini vereceksin dediler. Devlet yurt dışındaki işçiden haraç alır mı? Yurt dışında çalışan işçi kardeşlerime sesleniyorum. Senin yurt dışında oy kullanman ve milletvekili olarak Meclis'e gelmen için bu kardeşin oy kullandı. 
Önümüzdeki seçimlerde bekliyorum, senin parana göz diktiler, yüzde 13 de haraç alıyorlar. Haraç vermek istemiyorsan geleceksin CHP'ye oy vereceksin.
-İşsizlik rakamları açıklandı. Durum parlak değil. Sanayici perişan. 2018'in mart ayınca sanayici elektriğin kilowatt saatine 13 kuruş ödüyordu, 15 ayda yüzde 130 zam geldi. 
 
İşsizlik önlensin diye 15 paket çıkardılar. 15 paketin sonunda geniş tanımlı işsiz sayısı 8,5 milyonu aştı. Bunlar memleketi yönetemiyorlar. Yönetme kapasiteleri yok. İsraf diz boyu. Demokrasinin olmazsa olmaz kuralı iktidarın kullandığı vergini hesabını millete vermesidir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün maliyeti nedir, bilen var mı, ben bilmiyorum, Meclis'teki 600 vekil de bilmiyor. 
İstanbul Havalimanı kaça yapıldı, bilen var mı? 21 şehir hastanesinin 9'u açıldı diğerleri yapılıyor. Kaça maloldu? Sizin torunlarınıza yük yüklediler de onun için açıklamıyorlar. AK Partili kardeşlerimiz sorsunlar. 
Meclis'e bir kanun getirdiler. Bazı işadamları zor durumdaymış onları kurtarmak için 400 milyar TL para verecekler. Soruyorum, 400 milyarı kim ödeyecek? Tüyü bitmemiş yetimin hakkı. 
Batıranı kurtarıyorsun peki çiftçi? Çiftçinin borcu 118 milyar TL. Vatandaşın 522 milyar borcu var, niye kurtarmıyorsun? 
Vatandaş beni niye kurtarmıyorsun, diye sormak zorunda. Yandaşı, sanayiciyi kurtarıyorsun beni niye kurtarmıyorsun? 
-260 bin işçinin toplu iş sözleşmesi var. Özel bankalardan emeli olan en az 300 bin kişi var. Diğer emeklilere ikramiye veriliyor özellerden olanlara verilmiyor, niye? 
TÜRK-İŞ'in genel başkanını çağırdılar size '4+5' zam yapacağız, dediler. Kuzu etine yüzde 49, yeşil soğana yüzde 31, salçaya yüzde 90,  köprü geçiş ücretine yüzde 120,  deftere yüzde 39, bebek bezine yüzde 40, çaya şekere yüzde 15, işçiye yüzde 5 zam. Yüzde 5 zam işçiyi perişan eder. Bunu takip edeceğiz. "
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

hursıt kahraman

bırı sı desensın de dılın yemıyor soylemeye.

asure partısı gn bsk

16.07.2019, 15:21
Yorum Yap

Facebook Yorumları