loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Kanal İstanbul'u yapamazsın kardeşim, ilk seçimde zaten gideceksin

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Kanal İstanbul'u yapamazsın kardeşim, ilk seçimde zaten gideceksin
Tarih: 19.12.2019 - 10:10
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin düzenlediği Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
"İnsanların Türkiye'nin herhangi bir yerini gezmeleri için nasıl bir merak uyandırmalıyız ki Türkiye'ye gelsinler. 2019'da turizm sektörünün görünümü hakında bir rapor açıklandı. 2030'da 1 milyar 800 milyon turist dünyayı gezecek deniyor. Bunların kaçı Türkiye'ye gelecek? 
İspanya'yı, Fransa, Almanya, Japonya'yı merak ediyorlar. Malezya 29. sırada, Türkiye 43. sırada. Neden? İstanbul 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış. Demek ki bir eksiğimiz var. O insanların gelmelerini sağlamak ortak görevimiz olmalı.
Sadece yerel yönetimler değil ülkeyi yönetenler de bunun için çalışacak. Yayınlar yapılacak, filmler, yapılmalı. Bunun için merkezi hükümet ve metropollerin görevi var. 1 milyar 800 milyonluk kitleyi çekmek için metropoller de birbiriyle yarışıyor. Paris'e giden turist sayısı Türkiye'ye gelen nüfustan fazlaysa dönüp bakmalıyız. Tanıtım, güvenlik sorunumuz var, masaya yatırmalıyız. 
Siyaset kurumu sektörün önündeki engelleri kaldırırsa Türkiye önemli yere gelir. Metropoller de yarışıyor. Her yönetici en çok turist bana gelmeli, diyor. 
Kent estetiği diye bir kavram var. Kent kirlilikten arınmalı. Çarpık kentleşme varsa kent, lkimliğini süratle kaybeder. En tipik örneği İstanbul'dur. Yıllarca İstanbul'u yöneten anlayış dönüp 'İstanbul'a ihanet ettik, etmeye de devam ediyoruz' diyorsa oturup düşünmeli. Bu Türkiye'ye de ihanettir. 
Tabela kirliliğinden söz edilen bir kenti düşünün. Tabela kirliliğinin olmadığı metropolleri düşünün. Kent estetiği insanın ruhuna hitap eder. Çarpık kentleşme gördüğünüzde kent estetiği yara alır. Ayasofya'yı, Sultanahmet'i düşünün. Arkasında beton ormanı var. 
Yüz binlerce insan kentlerde yaşıyoruz. Yüz binlerce insan nerede eğlenecek, nerede toplanacak, nerede miting yapacak, meydanlarda. Meydanı olmayan, meydanı yasaklanan kent yoktur. Meydanları yasakladığınızda turist niye gelsin?
Kentin sanatla da kucaklaşması lazım. Sanatın yarattığı her değer evrensel kültürün bir parçası. 21. yy'da sanatın turizm açısından ne kadar değerli olduğunu biliriz. Paris'te sokak ressamları, karikatüristler, sokak müzisyenleri görürsünüz. Niçin bizde yok? Yolun başındayız demektir. 
Turist geldiğinde 24 saatin canlı olduğu bir kente geldiğini görmeli. Paris'te 1 yıldızlı otele verilen ücretle Türkiye'de 5 yıldızlı otele verilen ücret aynı. 2014'te her turist 820 dolar bırakırken bugün 647 dolar bırakıyor. Türkiye uygarlıkların beşiği olarak dünyada yankılanacak çaba göstermek zorundadır. Bunları yerel yönetimler parayla yapacak. Bütçesi olmayınca yerel yönetimler zorlanabilirler. 
58. hükümet acil eylem planı. Yeni hükümet kuruldu, yerel yönetimlerin mali yapısı güçlendirilecek, süre 6 ay. 18 yıl geçti bırakın 6 ayı. Bunu sorgulamamız lazım. Gelen turistlerin yüzde 90'ı CHP'li belediyelerin olduğu yerlere geliyor. Siyasal iktidarın yerel yönetimlere destek vermesi gerekirken nasıl keseriz arayışı içindeler. Biz şikayet etmeyeceğiz, her türlü engeli aşacağız. Şikayet eden değil sorunu çözen belediye başkanlarımız var. Biz kendi beldemize, ilçemize, ilimize gelen turistlerin memnun ayrılmaları için çaba göstereceğiz.
Konaklama vergisi getirildi. Bütün ülkelerde belediyeye veriliyor ama hükümete gitti. Bizim belediyelerimizn olduğu yerlerde yaz nüfusuyla kış nüfusu arasında fark var. Kısıtlamalara rağmen herkese hizmet götüreceğiz.
İstanbul'un tarihini, kimliğini, kültürünü korumak zorundayız. İhanet yetmiyormuş gibi ihanetin katmerlisi yapılmaya çalışılıyor. Kanal İstanbul'u yapacağız, diyorlar. Herkes hayır diyor, 1 kişi ben yapacağım, diyor. Yapamazsın kardeşim. İlk seçimde zaten gideceksin. Buradan açık ve net söylüyorum hiç kimse buraya 5 kuruş para ayırmaya kalkmasın. Ayırdıkları paranın kuruşu dahi verilmeyecek. İstanbul'a ihanete doymadılar. Bir tarih bir kültür rant gözüyle yok edilir mi? Ağaç, meydan bırakmadınız. Bir kişi her şeyi en iyi ben biliyorum diyorsa o kişi hiçbir şey bilmiyordur. Biz kent estetiğini biliyoruz. İşin uzmanlarını bir araya getiriyoruz. Sorunu en iyi bilen, çözümü bilenler bu işin aktörleri."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları