loading
close
SON DAKİKALAR

BND; Hükümeti mi, muhalefeti mi, silahlı kuvvetleri mi, MİT'i mi dinlemiş?

Onur Öymen
Tarih: 24.08.2014
Köşe: Diplomasi

Onur Öymen; Acaba BND sadece Türkiye'yi dinlemekle mi yetinmiştir?

Focus dergisi Alman İstihbarat Örgütü BND'nin Türkiye'yi, Der Spiegel dergisinin ileri sürdüğü gibi 2009 yılından değil, 1976 yılından beri dinlediğini iddia eden bir yazı yayımladı. 1976 yılında Almanya'da Başbakan Sosyal Demokrat Partinin lideri Helmut Schmidt'di.Schmidt'in Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu, Türk işgücünün Almanya'ya davet edilmesinden rahatsızlık duyduğu biliniyordu. Ancak Türkiye'nin dinlenmesi talimatını verecek kadar itimatsızlık içinde olduğu şimdi ortaya çıkıyor.

BND'nin Türkiye'yi dinlediği artık Almanya'da inkar edilmiyor. Ancak Türkiye'de kimleri dinlediği henüz açıklık kazanmış değil. Hükümeti mi, muhalefeti mi, silahlı kuvvetleri mi, MİT'i mi dinlemişler?

2006 yılında BND'nin Afganistan Ticaret ve Sanayii Bakanlığının bütün gizli yazışmalarını elde ettiğinin anlaşılması iki ülke arasında ciddi bir krize yol açmıştı.

BND acaba her zaman Alman yasalarına uygun mu hareket ediyor? 1990'lı yılların ortalarında bu örgütün bazı Alman gazetecilerini izlediğinin ortaya çıkması büyük tepkilere yol açmıştı.

Acaba BND sadece Türkiye'yi dinlemekle mi yetinmiştir?

Kaşif Kozanaoğlu'nun el yazısıyla yazdığı ve 2012 yılında kitap olarak yayınlanan notlarında bu örgütün CHP'ye yeni bir yönetim arayışı içinde olduğu ve bu amaçla bir CHP milletvekiliyle temaslar yaptığı yolunda iddialar var.
(Kaşif Kozanoğlu'nun Mezara Götürmediği Sırlar, Aydınlık Yayınları,Mart 2012, s.162-163).

Bu iddiaların anlamı Almanya'nın istihbarat örgütü aracılığıyla Türk iç politikasına yön vermeye çalıştığıdır.

Bu iddianın gerçek olduğuna inanmak istemiyorum.. Ancak hem Almanya'yı hem de CHP'yi töhmet altında bırakabilecek bu gibi iddiaların öncelikle Alman Hükümeti tarafından yalanlanması beklenirdi. Oysa bilindiği kadarıyla kitabın yayınlandığı 2012 yılından beri böyle bir yalanlama yapılmamıştır.

Türkiye ile Almanya arasında ciddi bir siyasi kriz oluşturabilecek bu iddianın daha fazla gecikmeden bütün ilgili taraflarca açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Hükümetin bu konuda henüz yeterince tepki göstermediği görülmektedir.

Amerikan NSA örgütü tarafından dinlendiği anlaşıldığında "dostlar birbirini dinlemez" diye tepki gösteren Başbakan Merkel'in Türkiye'yi dost ülkeler arasında görmediği anlaşılıyor.

Hükümet Almanya ile bu konuda yapılan temaslar hakkında kamuoyuna bilgi vermemiştir.

CHP'nin de aynı konuda kamuoyunu aydınlatıcı bilgi vermesi ve gerekli tepkiyi göstermesi gerekmektedir. Kurultayın yaklaştığı bugünlerde Parti üyelerinin ve halkın bu konuda aydınlatılması kaçınılmaz bir görevdir.

Saygılar, sevgiler.
Onur Öymen

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları