loading
close
SON DAKİKALAR

Geri kabul antlaşması ve AB'ye vizesiz seyahat‏

Onur Öymen
Tarih: 16.12.2013
Köşe: Diplomasi

Onur Öymen; Niçin 3,5 sene sonra? Kimse sormuyor. Ne olacak bu 3,5 sene içinde de onu beklemek zorunda Türk vatandaşları?

Bugün AB ile imzalanan geri Kabul anlaşması ve Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etmeleri konusunda Halk TV’ye verdiğim mülakatın özeti şöyle:

İşin esası şudur:, Bir ülke AB ile üyelik müzakerelerine başladığı zaman o ülkenin vatandaşları, Shengen antlaşmasını imzalayan AB ülkelerine vizesiz seyahat etmeye hak kazanırlar. Bu gerçeği halkımıza duyurmayıp ne mutlu ki Türk vatandaşları 3,5 sene sonra bu ülkelere gidebilecekler demek bence çok yanıltıcıdır. Biz üyelik müzakerelerine 2005 yılında başladık, 8 yıldan beri Türk vatandaşları bu haktan mahrum. Aslında şu soruyu sormak lazım, Türk vatandaşları neden 8 yıldan beri vizesiz seyahat edemediler?

Üyelik müzakerelerine başlayan diğer aday ülkelerin vatandaşları bu haktan yararlandılar. Şimdi de diyorlar ki Türkler ancak 3,5 sene sonra yararlanabilecek. . Niçin 3,5 sene sonra? Kimse sormuyor. Ne olacak bu 3,5 sene içinde de onu beklemek zorunda Türk vatandaşları?

Peki bu geri kabul anlaşmasını AB başka ülkelerle de imzaladı mı? Evet, imzaladı. Mesela Makedonya’yla imzaladılar. Türkiye ile yapılan anlaşmanın metnini henüz görmedik ama diğer ülkelerle yapılan anlaşmaları gördük. Bir kere diyorlar ki o ülke kendi vatandaşlarının AB ülkelerinden geriye gelmelerine izin verecektir. Yani yasa dışı yollardan çıkıp da geri dönmüyorsa bunu kabul edecek. 1980 döneminde Türkiye’den giden pek çok insanın arasında maalesef terör suçu işlemiş olanlar da vardı. Türkiye yıllardan beri bunların iadesini istiyor, göndermiyor Avrupa. Makedonya ile yapılan anlaşmayı okuyun. Orada diyor ki Makedonya vatandaşlarını geri almayı kabul edecek. Siz, suç işledikten sonra oraya kaçan teröristleri Türkiye’ye iade edecek misiniz?

Bu konuda Avrupa Parlamentosunda bir toplantı yapmıştık. Uzmanlar da var. Ben bir soru sordum bizim uzmanlara. Avrupa’da terör suçu işledikten sonra Türkiye’de yakalanan insanlardan kaçını biz kendi ülkelerine iade ettik? Dediler ki hepsini. Peki AB ülkelerinden kaçı Avrupa’ya kaçan teröristleri Türkiye’ye iade etti? Hiçbiri. Düşünebiliyor musunuz? Sorunlar bunlar, bunları kimse anlatmıyor.

Vaktiyle Yunanistan’ın AB ile böyle bir sorunu vardı. Daha üye olmadan AB’ye kaçan göçmenlerin iadesini istiyordu AB. Anlaşıldı ki Yunanistan üzerinden yılda 25.000 civarında insan Avrupa’ya kaçmış o yıllarda. Bugünkü koşullara bakacak olursa Türkiye’den Avrupa’ya kaçak yollardan gidenlerin sayısı çok daha fazladır. Peki geri alıp da bunları ne yapacaksınız? Kendi ülkelerine gönderebilecek misiniz? Çoğu zaman gönderemeyeceksiniz çünkü o ülkelerin çoğunda iç savaş var. Onlar için diyorlar ki can güvenlikleri tehlikeye düşer gönderemezsiniz. Yani Türkiye çok sayıda insanı topraklarına alacak, bunlar işsiz güçsüz insanlardır, bunların bütün yükü sizde olacak. Sanki sorumlusu Türkiye’ymiş gibi.

AB diyor ki, 3,5 yıl Türkiye’yi gözetim altında tutacağım bakalım imzana sadık mısın değil misin, bu göçmenleri geri alacak mısın, almayacak mısın? Bu Türkiye’ye karşı saygılı bir davranış Türkyie ile AB arasında bu kadar büyük güvensizlik varsa zaten birçok şeyi yeniden düşünmek gerekir. değil. Biz hangi anlaşmayı imzaladık, onayladık da uygulamadık? AB’nin bu davranışı bizim kabul edeceğimiz bir davranış değil. İmzalayıp Mecliste onaylarsak uygularız..

Muhtemelen 3,5 yıl sonra tam tatmin olmadık, birkaç sene daha uzatalım bu süreyi derler. Özetle Türkiye bu konularda maalesef haklarını yeterince savunamıyor. Başından diyecektiniz ki nasıl diğer ülkeler üyelik müzakerlerine başladıklarına vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı kazandılarsa biz de aynı şeyi istiyoruz sizden. Eğer Geri Kabul anlaşmasını imzalamak şartsa sormak gerekmez mi şimdiye kadar neden imzalamadınız diye? Hep Türkye’nin en kötü muameleye maruz kalan ülke olması şart mıdır? Türkiye kadar AB kapısında bekleyen ülke yok. Türkiye kadar üyelik müzakereleri uzun süren ülke yok. En kötü durumda Türkiye. Bunları kimse söylemiyor 3,5 sene sonraya hak aldık diye bir tek havai fişek atmadığımız kaldı.

Saygılar, sevgiler.

Onur Öymen

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları