loading
close
SON DAKİKALAR

Robert Gates'in kitabı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak harekatı‏

Onur Öymen
Tarih: 16.01.2014
Köşe: Diplomasi

Onur Öymen; Amerika'nın Milli Savunma Eski Bakanı Robert Gates'in anıları dün yayınlandı...

Amerika'nın Milli Savunma Eski Bakanı Robert Gates'in anıları dün yayınlandı. Basında yer alan özet bilgilere göre, Gates bu kitabında 2008 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2008'in Şubat ayı sonunda Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik oprasyonunu durdurmak için sarfettiği çabaları anlatırken şöyle diyor: "28 Şubat'taki Ankara ziyaretimden hemen önce geniş kapsamlı bir sınırötesi kara harekatı başlattılar. Türk hükümeti teröristlere karşı daha agresif bir tutum takınmadığı için içeride çok eleştiriliyordu. Buna rağmen benim getirdiğim mesaj operasyonun mevcut riskleriyle derhal durdurulması ve Türk askerlerinin sınırın Türkiye tarafına geri çekilmesiydi. Benimle birlikte Türkiye'ye gelen Amerikalı gazeteciler yaptığım görüşmelerden sonra 'Türkler mesajı aldı mı?' diye sorduklarında onlara, 'Evet aldılar. Çünkü onlara bunu 4 kez tekrarladım' diye cevap verdim."

Türk askerleri Gates'in ziyaretinden saatler sonra ertesi sabah 29 Şubat'ta Kuzey Irak'tan çekilmişti.

O tarihte Mecliste yaptığımız konuşmalarda ve basına verdiğimiz demeçlerde Gates'in sözlerine atıfta bulunarak Hükümetin Amerika'nın baskısıyla harekata son vermesini kuvvetle eleştirmiştik.

Bu eleştirilerimize cevap verenler harekatın önceden planlandığı şekilde sona erdirildiğini ve Amerika'nın bu konuda hiç bir etkisinin olmadığını söylemişler ve bizleri bu sözlerimizle ülkeye PKK'dan daha çok zarar vermekle suçlamışlardı.

Gates'in anılarındaki ifadeler o zamanki teşhisimizin ne kadar doğru olduğunu bir kere daha kanıtlıyor. Muhalefetin her eleştirisine gereksiz ve ölçüsüz derecede tepki gösterme adetinden vaz geçilmedikçe ve bu eleştirilerin küçük parti çıkarları için değil ülkenin temel güvenlik çıkarları düşünülerek yapıldığı anlaşılmadıkça ulusal menfaatlerin korunmasında birlik olma hedefine ulaşılamaz. Milli güvenliğimizi ilgilendiren meselelerde pusulamız yabancı ülkelerin telkinleri değil ulusal çıkarlarımız olmalıdır. Atatürk'ün tam bağımsızlık ilkesini öncelikli hedef olarak göstermesi boşuna değildi.

Saygılar, sevgiler.

Onur Öymen

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları