loading
close
SON DAKİKALAR

Kurşunsuz Rus ruleti

Kurşunsuz Rus ruleti
Tarih: 18.03.2014 - 11:49
Kategori: Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin de dün, egemen bir devlet olarak Kırım’ın bağımsızlığını tanıyan resmi kararnameyi imzaladı...

Ukrayna’da iktidarı muhaliflerin ele geçirip Rusların haklarını kısıtlamasının ardından isyan bayrağı açan Kırım’da önceki gün düzenlenen referandumda Rusya’ya katılma önerisi yüzde 96.7 ile kabul edilirken, yeni ‘Kırım Cumhuriyeti’ vakit geçirmeden Rusya Federasyonu’na katılmak için başvurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin de dün, egemen bir devlet olarak Kırım’ın bağımsızlığını tanıyan resmi kararnameyi imzaladı.
Yüzde 58’ini Ruslar, yüzde 24’ünü Ukraynalılar ve yüzde 12’sini Tatarların oluşturduğu 2 milyon nüfusa sahip yarımadada referanduma katılımın yüzde 83 olduğu açıklandı. Dün resmi sonuçların ardından Kırım Parlamentosu, bağımsızlık bildirisini kabul edip merkez bankasının kurulması, Rublenin para birimi olması ve belli şirketlerin millileştirilmesini öngören tasarıları onayladı. 85 vekille toplanan 100 üyeli parlamento, oy birliğiyle kabul ettiği bağımsızlık bildirisinde “Sivastopol’ün özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz” ifadesini kullandı. BM ve diğer ülkelere bağımsızlığın tanınması çağrısı da yapılan bildiride “Kırım Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun bir üyesi olarak kabul edilmesi için başvurmaktadır” denildi. Kırım’ın resmi para birimi ruble olurken Ukrayna para birimi Grivna 1 Ocak 2016’ya kadar geçerli olacak. Ukrayna devlet kurumlarının tamamı yeni cumhuriyete bağlanırken Ukrayna ordusu da dağıtılacak.

Orduya fesih, şirkete millileşme

Parlamento Başkanı Volodimir Konstantinov, Ukrayna ordusuna ‘ya Kırım ordusuna katılmalarını ya da gitmeleri’ yönünde iki seçenek sunduklarını açıkladı. Önceki gün Simferopol’deki Lenin Meydanı’nda kutlama yapan halka “Evimize geri dönüyoruz” diye seslenen Başbakan Sergey Aksyonov ise Twitter’dan 30 Mart itibariyle Ukrayna’dan 2 saat ileride olan Moskova saatine geçeceklerini duyurdu. Tatar asıllı Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliyev de yakında merkez bankasının kurulacağını ve Rusya’nın 30 milyon dolar mali yardım göndereceğini kaydetti. Enerji şirketleri Çornomornaftohaz ve Ukrtransgaz da millileştirildi.

Çarlar gibi konuşacak

Moskova’nın Rusya Federasyonu’na katlım talebine yanıtı ise merakla bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün parlamentonun alt kanadı Duma, üst kanadı Federasyon Konseyi, hükümet, yargı ve kamu kuruluşlarının temsilcileriyle bir toplantı yapacak. Putin’in Rusya’nın tutumuyla ilgili ilk açıklamasını Kremlin’deki görkemli Georgiyevski Salonu’nda yapması planlanıyor. Georgiyevski, çarların önemli zaferleri ilan ettiği mekandı. Duma Başkanı Sergey Narışkin de, Kırım’ın devletlerarası ilişkiler çerçevesinde tanınacağını belirtti. Parlamentoda perşembe ya da cuma oylama yapılması bekleniyor. Kırım’ın kararı Rus basınında da alkışlandı. Komsomolskaya Pravda “Kırım, Rusya’ya geri dönüyor”, Moskovski Komsomolets “Kırım, Ukrayna’dan boşanıyor”, İzvestia “Birileri mutlu olmayabilir ama biz mutluyuz” ve Rossiyskaya Gazeta “Dün Kırım bir seçim yaptı; Rusya’nın parçası olmak istiyor” başlıklarıyla çıktı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları