loading
close
SON DAKİKALAR

Kuzey Irak Sandık Başında

Kuzey Irak Sandık Başında
Tarih: 21.09.2013 - 17:21
Kategori: Dünya

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Erbil, Süleymaniye ve Dohuk kentlerinde sabah saat 07.00′dan itibaren 2013 Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanma işlemine başlandı...

2 milyon 803 bin seçmenin oy kullanacağı seçimde 111 sandalyeli Kürt Parlamentosunun yeni milletvekilleri belirlenecek. Seçimlerin sonucunda bir koalisyon hükümetinin kurulacağı tahminleri yapılırken, KYP, seçimlere ilk kez Celal Talabani’nin yokluğunda gidiyor. 79 yaşındaki KYP lideri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yaklaşık 9 ay önce geçirdiği bir beyin kanaması nedeniyle Almanya’daki bir hastanede tedavi görüyor.

Parlamento seçimlerine 31 parti giriyor. Ancak kimi küçük partilerin birlik halinde girmesi nedeniyle listede 27 parti ile dört bağımsız aday görünüyor. Kürtlerin 19 partisi seçime giriyor. Geri kalanlar ise azınlıkların (Türkmen, Asuri-Süryani, Keldani) partileri. Seçimlerde biri partiye, diğeri adaya olmak üzere iki oy kullanılacak. Seçimleri 192 yabancı gözetmen ile 1780 Iraklı gözetmen takip ediyor.

Seçim barajının olmadığı ve alınan oy yüzdelerine göre sandalye sayısının belirlendiği seçimlerde, 111 aday Parlamento’ya girmeye hak kazanacak. Bunlardan 11’i azınlıklara ayrılmış sandalyelerden oluşurken, her partinin yüzde 30 kadın kotası uygulama zorunluluğu var.

Zete

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları