loading
close
SON DAKİKALAR

Le Monde: “Türkiye’nin Suriye’deki cihatçı gruplara garip desteği”

Le Monde: “Türkiye’nin Suriye’deki cihatçı gruplara garip desteği”
Tarih: 28.01.2014 - 13:15
Kategori: Dünya

Türkiye’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nın,resmi ziyareti öncesinde Fransa medyasında gündem Türkiye ve AKP idi...

Dün (27 Ocak) resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen ve bugünde temaslarını devam ettirecek olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nın, ziyareti öncesi Fransa medyasında Türkiye ile ilgili haber ve yorumlar ön plana çıktı. Le Monde gazetesinde Hélène Sallon imzalı, ”Türkiye’nin Suriye’deki cihatçı gruplara garip desteği” başlıklı haberde AKP hükümetinin Suriye’deki bazı gruplara, özellikle cihatçılara sağladığı “destekten dolayı” yoğun eleştirilere maruz kaldığını yazdı.

Le Monde gazetesi, “Zaten Aralık ortasından bu yana geniş bir yolsuzluk skandalının yarattığı türbülansa yakalanmış olan Erdoğan hükümetinin Türk yorumcuları ve siyasetçilerinin yoğun eleştirilerinin altında olduğunu” belirttiği haberinde, Ocak başından beri ulusal basında “güvenlik güçlerince durdurulan, silahla dolu TIR’lar meselesinin ulusal basında manşetlere konu olduğunu” belirtti.

Türk hükümetinin aylarca Suriye’deki aşırı isyancı gruplara desteklemekle suçlandığını, Türkiye’nin “verdiği bu destek”in kamuoyunun eleştirilerini beslerken Ankara’nın, cihatçı grupların bölgedeki yayılmasından kaygı duyan, Suriye muhalefetinin Batılı ve Arap ortaklarıyla ilişkilerini de “zedelediğini” yazdı.

Haberde, AKP hükümetinin Suriye ile ilgili resmi çizgisinin artık devletin tepesinde de eleştirildiği, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Suriye konusundaki “uzlaşmaz tutumlarını olumlu karşılamadığı” da iddia edildi. “Türkiye’nin hem bölgede hem de uluslararası sahnede her zamankinden yalnız” olduğu iddiası da dile getirildi. Örnek olarak Türkiye’nin, Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan ile ilişkilerde yaşanan sıkıntılar gösterildi. Buna karşın, Türk dış politikasında bir değişiklik olabileceğine ilişkin bazı “işaretlerin” de bulunduğuna vurgulandı. Bu çerçevede İran ile ilişkilere dikkat çekerek, Türkiye ve İran’ın Suriye konusundaki tutumlarının yakınlaşmakta olduğunu belirtildi.

Sendika.Org

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları