loading
close
SON DAKİKALAR

Müslüman Kardeşler’in 529 üyesine idam cezası

Müslüman Kardeşler’in 529 üyesine idam cezası
Tarih: 25.03.2014 - 09:16
Kategori: Dünya

Mısır’da dün 529 İhvan üyesine 'şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla' idam cezası verilmesini sanık yakınları çığlıklarla karşıladı.

Mısır’da yasaklanan Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatının yargılandığı davada 529 kişiye idam cezası verildi. 

Yaklaşık 20 dakika süren duruşmada alınan bu karar, ülke tarihinin en kitlesel ölüm cezası oldu. Minya Ceza Mahkemesi, 529 kişi hakkında “şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla” idam cezası verilmesini ve dosyalarının müftüye sevk edilmesini kararlaştırdı.

Duruşmada aynı suçtan yargılanan 16 kişiye ise beraat kararı verildi. Karara temyiz yolunun açık olduğu belirtilirken bir dakikaya 26 idam kararı düştü. Ön karar olma niteliği taşıyan idam cezasıyla ilgili son hükmün 28 Nisan’da okunması bekleniyor.

İki celsenin ardından verilen kararı duydukları sırada mahkemenin dışında olan yakınlar karara karşı çıktı. Sanık yakınları ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı, üç kişi gözaltına alındı. Savunma avukatları, kendilerine savunma yapma fırsatı verilmediğini iddia etti. Duruşmaya sanık avukatları alınmadı.

‘Karar hükümsüzdür’

Müslüman Kardeşler Hukuk Komitesi yetkilileri ise kararın “hükümsüz” olduğunu ve hakimin davaya bakma yetkisini kaybettiğini öne sürdü. Müslüman Kardeşler’in Londra’daki sözcülerinden Abdullah El Haddad ise BBC’ye idam kararlarının Mısır’ın bir diktatörlük olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Yargılanan 397’si kaçak konumunda olan 545 kişi, 14 Ağustos’ta Rabiatül Adeviyye Meydanı’na düzenlenen müdahalenin ardından Minya’da bir polis memurunun ölümüyle sonuçlanan olaylarda şiddete teşvik suçlamasıyla tutuklanmıştı. Kararın müftüye sevk edilmesi, istişare amaçlı olmakla beraber, müftü reddetse bile hakim idam kararını uygulayabilir. Hukuk uzmanları kararın temyiz sonucunda azalacağı görüşünde.

En fazla sanığın olduğu davada ilk aleyhte karar

Dava, 1228 sanık sayısıyla en fazla sanığın bulunduğu dava oldu. Bugünkü duruşmada ise Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Mısır eski meclis başkanı Saad El Katatni olmak üzere 683 kişinin davası görülecek. Karar, darbe karşıtları aleyhinde verilen ilk karar oldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları